Angela de Jong in Jinek op RTL 4

TV-columnist Angela de Jong is terug van vakantie en oh boy, dat hebben we geweten ook! Ze knalde gisteren meteen twee zoetzure, genadeloos harde columns uit haar pen (over half Hilversum en de nieuwe 5 Uur Show). Angela herkent zichzelf wat dat betreft in Eva Jinek, die gisteren ook weer begon met werken.

Article continues after the ad

Eva Jinek trapte het nieuwe seizoen van haar RTL-talkshow gisteren af met een zéér pittig gesprek. Ze riep de schreeuwende politicus Henk Krol tot de orde omtrent zijn stroopwafel-declaraties (lang verhaal). Veel kijkers smulden van die felheid en zo ook Angela.


Herkenning

Angela bedankt Eva en Henk voor een "vermakelijk kwartiertje", zo lezen we in haar nieuwste column. "Er kwam eindelijk weer stoom uit de tv, en dat was alweer te lang geleden", schrijft 'De schrik van Hilversum'. "Je kunt erover twisten of het terecht was dat Eva als een Razende Roelie tekeer ging tegen Henk. Maar ach, net terug van vakantie wil ze even haar visitekaartje afgeven", gaat ze verder. "Dat herken ik." Hiermee doelt Angela natuurlijk op haar eigen columns van gisteren, die ook nogal vlammend uit de startblokken kwamen.

Eva Jinek op RTL 4

Marokkanen

Maar dat is niet de clou van haar column, die ligt namelijk bij de manier waarop Marokkaanse Nederlanders worden besproken in talkshows. "Je zou als kijker willen dat elke discussie aan talkshowtafels zo betrokken en recht voor z’n raap gevoerd werd (als die van Eva en Henk, red). Ook die over – ik noem maar iets – de rellen die sommige binnensteden momenteel teisteren." Maar nee, zegt Angela, als het woord Marokkanen dreigt te vallen, "doen zowel politiemensen, presentatoren als veel tafelgasten ineens collectief een wedstrijdje om de hete brij heen draaien." En dat is volgens haar absoluut niet de bedoeling. "Laten we vooral niet man en paard noemen, want voor je het weet trekt er weer een groepering de racismekaart. Nee, dan stroopwafels, dat is veilig."