Beau van Erven Dorens en Angela de Jong

Beau van Erven Dorens' satirische imitatie-talkshow RTL Exclusief is allang geen talkshow meer. Het programma, dat deepfakes gebruikt voor de imitaties, werd uitgesteld na felle kritiek van kijkers en ging daarna flink op de schop. TV-columniste Angela de Jong vindt het nog steeds drie keer niets.

Article continues after the ad

RTL gaf de makers de tijd om aan het format te sleutelen. Maar, zo schrijft Angela vandaag in haar nieuwste AD-column, "kennelijk was dat niet genoeg. Er wordt nog steeds wekelijks aan het format gesleuteld.

Wat is RTL Exclusief?

Beau's show is nu een nieuwsquiz over fake news met, nog steeds, imitaties gemixt met deepfake. Angela laat haar sarcasme weer de vrije loop. "Als het in dit tempo doorgaat, zijn de persiflages over twee weken helemaal weg en is RTL Exclusief een woonprogramma. Of de inderhaast ingevlogen teamcaptains Gerard Joling en Francis van Broekhuizen bakken taarten en worden daarbij becommentarieerd door Tijl Beckand en Ruben Nicolai."

'Schandvlek'

Angela heeft echt een hekel aan dit soort, zoals ze het zelf noemt, 'probeer-tv'. En nog erger: dit had volgens haar voorkomen kunnen worden. "De nieuwe schandvlek had de zender en RTL Exclusief-presentator Beau van Erven Dorens bespaard kunnen blijven, mits er iemand van de programmaleiding van te voren kritisch naar de eerste uitzending had gekeken en niet pas toen hij weken later werd uitgezonden."

'Weet niet wat kwalijker is'

De snoeiharde columniste vraagt zich hardop af wat erger is. "Het kan natuurlijk ook zijn dat ze hem wél op tijd zagen, maar niet herkenden dat het niet goed genoeg was. Of dat ze dachten: de RTL-kijker vreet het wel. Ik weet niet wat kwalijker is." Nou, ehh... Angela mag er dan wel van walgen, kijkers zijn nog niet massaal weggelopen bij RTL Exclusief. Gisteren keken er 882.000 mensen, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.


RTL Exclusief is elke zondag om 21:30 uur te zien op RTL 4.