Angela de Jong en Eva Jinek

UPDATE:

RTL heeft eerder vandaag alsnog een statement uitgebracht. "Voor zowel RTL, de redacties en Eva Jinek zelf is het vrije woord een groot goed, desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning." Ook blijkt dat Eva na de show haar excuses aanbood aan Thierry. "Het was een goed gesprek."

RTL en de Jinek-redactie bieden ook hun excuses aan. "Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie heeft Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld. De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet op te laten treden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd."

Het originele bericht volgt hieronder.

TV-columniste Angela de Jong van het AD kijkt graag naar Eva Jinek, zo weten we inmiddels wel na meerdere jubel-columns. Toch haalt ze nu fel uit naar de talkshowkoningin. Ze vindt dat Eva gisteren in had moeten grijpen bij de 'roast' van Martijn Koning tegen FvD-politicus Thierry Baudet.

Article continues after the ad

Thierry liep halverwege Martijn Konings cabaret-stukje boos weg. "Hij had het eerlijk gezegd nog lang had volgehouden, vond ik", aldus Angela in haar nieuwste stukkie. "Koning had zichzelf dan ook overtroffen. Wie dacht dat zijn oudejaarsconference van 2019 het dieptepunt van de Nederlandse cabaretgeschiedenis was, heeft duidelijk zijn ‘roast’ van Baudet niet gezien.

Angela walgt van Martijn Koning

Angela vond Martijns veelbesproken 'roast' "enkel hard", maar niet grappig en bovenal "smakeloos". Ze walgde ervan. "Dit was pure haat en had met cabaret en humor niks te maken. Koning had net zo goed zijn broek kunnen laten zakken om zijn darminhoud over de lijsttrekker van Forum voor Democratie heen te spetteren. Dat was namelijk wat hij deed, alleen dan met woorden.

Als je het nog niet gezien hebt, ben je natuurlijk benieuwd. Nou, hieronder zie je de beelden:


Gaat Eva Jinek haar excuses aanbieden?

De best gelezen en meest gevreesde tv-columnist van Nederland snapt er helemaal geen bal van. "Het is me een raadsel waarom Eva niet ingreep toen na een paar zinnen duidelijk was waar het heenging." Kennelijk liet haar intuïtie haar in de steek, gaat Angela verder. "Voelde ze niet aan dat deze grappig bedoelde afsluiter als een boemerang terugkeerde naar de afzender. En naar haar. Want wat je als presentator ook van een gast vindt, hij of zij hoort altijd met respect behandeld te worden en ‘veilig’ te zijn aan tafel."

Wat moet Eva nu doen als het aan Angela ligt? "Ze kan niet anders dan vandaag haar excuses aanbieden, maar het kwaad is al geschied."


Jinek is elke werkdag rond 22:00 uur te zien op RTL 4.


Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws: