Beau van Erven Dorens, BEAU

De tweede avond van BEAU was op z’n zachts gezegd een kippenhok. DENK-kamerlid Farid Azarkan, columniste Angela de Jong en VVD-kamerlid Zohair el Yassini zaten aan tafel om te praten over vrijheid van meningsuiting. Dat liep totaal uit de hand.

Zelfs presentator Beau van Erven Dorens kwam er niet meer tussen: “Ik heb het echt niet meer in de hand”, zei hij recht in de camera naar de mensen thuis, nadat hij Farid en Zohair probeerde te onderbreken.

Vrijheid van meningsuiting

Even een stapje terug, waar ging de hele discussie nou over? Eigenlijk over twee dingen: Tim Hofman zorgde ervoor dat de inbox van onderwijsminister Arie Slob vol zat. Dat gebeurde omdat volgens hem scholen homoseksualiteit mogen afkeuren. Daarnaast werd een docent van het Rotterdamse Emmauscollege bedreigd omdat hij een spotprent in de klas had hangen. Op de spotprent is een onthoofde man te zien in een Charlie Hebdo-shirt die de tong uitsteekt naar een jihadist die hem net heeft onthoofd. Een aantal leerlingen zag de jihadist aan voor de profeet Mohammed. Vrijheid van meningsuiting versus de vrijheid van onderwijs dus.

Article continues after the ad

‘De macht bij de dreigers’

Angela fileerde vorige week nog alle talkshows. Toch maakte zij zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting aan tafel bij BEAU: “Waarom zou een docent een spotprent niet laten zien in de klas? Omdat hij dan dreiging voelt.” Kamerlid Farid bracht daar wat tegenin: “Er staat te veel druk op docenten. Ga ze niet voorschrijven wat ze moeten doen.” Angela: “Je legt de macht dan bij de dreigers.”

‘Jammer van Beau’

De discussie ging zo nog een tijdje door. Maar door de chaos aan tafel, die Beau niet onder controle kon houden, volgden de kijkers er niets van: “Tjonge, wat zit iedereen door elkaar heen te kakelen. Laat elkaar eens uitpraten. Pas op het eind komt #BEAU ertussen...”

 

Je ziet het volledige gesprek in het fragment hieronder. 

BEAU zie je iedere werkdag rond 22:00 uur op RTL4.