Angela de Jong in Op1

AD-columniste Angela de Jong ergert zich vaak helemaal kapot aan allerlei zenders, programma's, BN'ers en beleidskeuzes van de programmabazen, maar gisteren waren het juist tv-kijkers die zich enorm zaten op te vreten toen Angela 'inbrak' tijdens een corona-item in Op1.

Article continues after the ad

De nogal uitgesproken opiniediva zat er voor een Gouden Televizier-Ring Gala nabeschouwing (check hier de winnaars en verliezers), maar dat is helemaal niet waar kijkers zo over vielen. Dat moment kwam toen ze even inbrak tijdens een gesprek tussen OMT-lid en kinderarts Károly Illy en econoom Robin Fransman, die allebei pleitten voor een langetermijn-corona-strategie met meer vrijheid voor jongeren.

'Erger me dood'

"Het verkeer is gevaarlijker", zei Robin over jongeren, voor wie het coronavirus "volkomen ongevaarlijk" zou zijn. Hij pleit er dan ook voor om scholen en opleidingen zoveel mogelijk open te houden. Dat schoot in het verkeerde keelgat van Angela. "Dat is toch helemaal niet waar?", begon ze. "Ja, sorry, ik zit me echt dood te ergeren. Dit is precies waar ik me al tijden dood aan erger op televisie en ik gun jullie echt jullie spreektijd en ik bedoel: ik ben ook een van die 17 miljoen virologen waar ik me ook dood aan erger, maar we weten toch inmiddels uit onderzoeken dat jongeren er niet allemaal ziek van worden, maar dat áls ze ziek worden, dat de gevolgen soms heel erg zijn en ze zes maanden later nóg dodelijk vermoeid zijn? Dat ze schade hebben aan hun hart en aan hun longen?"


'Viroloog De Jong'

Kinderen en jongvolwassenen worden zelden zo ziek als Angela zegt, benadrukt kinderarts Károly Illy. "Het zijn echt uitzonderingen als zo ziek worden zoals u beschrijft." En econoom Robin denkt dat ze te veel is beïnvloed door sociale media. "Je bent echt vals voorgelicht. Die hartschade en longschade bij jonge mensen: het is extréém zeldzaam. Het is echt niet aangetoond." Angela nam er geen genoegen mee. "Ja, ook al is het heel zeldzaam, ik wil toch niet dat het mijn kinderen overkomt", beredeneerde ze. Het leverde haar zelfs de naam 'viroloog De Jong' op van presentator Jort Kelder.

Boze reacties

Kijkers thuis typten hun frustraties er massaal uit op Twitter. Hier een greep uit de ergernissen:


Toch kreeg Angela ook wel wat medestanders. Niet iedereen vond haar beredenering bullshit.