“Het is een polio-comedy! Een heel nieuw genre”, aldus regisseur Andy Serkis. Zijn regiedebuut Breathe ging woensdagavond in première op het London Film Festival. Check de trailer hierboven.

Article continues after the ad

Polio

Nu klinkt het grappig, maar het verhaal van Breathe is een stuk serieuzer en ook waargebeurd. Andrew Garfield (Hacksaw Ridge) en Claire Foy (The Crown) spelen het echtpaar Robin en Diana Cavendish. Een levenslustig en gelukkig koppel dat plotseling wordt overvallen door Robins ziekte. Hij raakt op 28-jarige leeftijd namelijk verlamd door polio. Gedurende de film transformeert hij zicht tot een soort woordvoerder voor poliopatiënten wereldwijd. Met de hulp van zijn echtgenote Diana zet hij ook de revolutionaire uitvinding van Teddy Hall op de kaart: een rolstoel met een ingebouwde inhalator.

London Film Festival

Andy Serkis is er trots op dat zijn film het London Film Festival mag openen: “Breathe is een zeer persoonlijk verhaal. En om dan ook nog eens mijn regiedebuut in London, mijn thuisstad, te beleven, overtreft mijn stoutste dromen.