Sinds 1927 hebben films geluid. Als je veel films kijkt, lijkt het wel alsof ze al 90 jaar dezelfde muziek gebruiken! Deze clichés kunnen anno 2018 écht niet meer.

Herkenbaarheid kan een belangrijke factor zijn voor een filmsoundtrack, maar je kunt het ook overdrijven. Als je de eerste drie seconden van deze nummers hoort, kun je de rest van de scène alvast voorspellen!

Niets ten nadele van de artiesten en hun muziek, natuurlijk: die worden juist zo veel gebruikt omdat ze goed zijn! Het mag wèl een onsje minder.

Oorlog is heel erg... erg!

Jimi Hendrix en Co.

Oorlog is verschrikkelijk, en een strijd die je verliest al helemaal! In de jaren 60 en 70 voerden de Verenigde Staten een zware strijd in Vietnam, en de (protest)muziek uit die tijd is zo’n beetje synoniem geworden met de verschrikkingen van oorlog in het algemeen.

Zodra All Along The Watchtower van Jimi Hendrix voorbijkomt weet je het: niemand wil hier zijn, en wat er zometeen gebeurt loopt niet voor iedereen goed af! Of het nou een oorlogsfilm is, of het superheldenspektakel Watchmen.

Zodra je legergroen ziet is Creedence Clearwater Revival nooit ver. Family Guy maakte al een prima parodie op Fortunate Son.

Als er een belangrijke beslissing wordt genomen, of een personage een nieuw inzicht krijgt, dan komt Buffalo Springfield aangerend om For What It’s Worth te kwelen. Ook de overdosis aan deze close harmony-kanjers werd al eens bespot, in Tropic Thunder. "It's a stick-man!"

Meeslepend klassiek

Voor als de shit áán is

De meeste films werken naar een soort hoogtepunt toe, en hoe bereik je dat beter dan met een orkest? Spannende achtervolgingen en gevechten gaan regelmatig gepaard met deze klassieker: In The Hall Of The Mountain King van Edvard Grieg.

De muziek uit Peer Gynt is zó bekend dat tegenwoordig bijna niet meer vast te stellen is of het gebruik ervan ironisch is bedoeld of niet. Hetzelfde geldt voor O Fortuna, een gedeelte uit Carl Orffs Carmina Burana. Als je dit hoort is het echt ‘on like Donkey Kong’! 

Als je de beroemde klanken van Richard Strauss’ Also Sprach Zarathustra hoort, dan bekijk je waarschijnlijk een wonder, een geweldige inspanning óf een parodie op deze dingen. Zoals in Wall-E, waar de moddervette kapitein na een jaar of dertig eindelijk van zijn kont af komt!

‘Bad Boys’

B-b-b-b-bad

Muziek verandert altijd, en iets dat vroeger cool en heavy was kan nu bespottelijk klinken. Treffend voorbeeld is Bad To The Bone van George Thoroughgood And The Destroyers. De tekst schrééuwt: pas op, hier komt een gevaarlijke vent, maar anno 2018 wordt dit nummer bijna alleen nog als parodie gebruikt. Als je dit fragment uit Terminator 2 terugziet líjkt het zelfs een grap.

Born To Be Wild was in de jaren 60 het toppunt van ‘cool’, mede door de soundtrack van Easy Rider.

Tegenwoordig wordt het nummer nog steeds veel gebruikt, maar dan om te duiden wat ooit cool was (en nu dus niet meer). Dat ís jammer, maar dat krijg je als een nummer in meer dan 90 films en series terugkeert. Et tu, Herbie?

Louis Armstrong

Wat een mooie/verschrikkelijke wereld

Niets ten nadele van Louis Armstrong (of welke artiest dan ook), maar met montages van mooie beelden onder What A Wonderful World zijn nu zó vaak gedaan dat het écht niet meer kan. 

‘Ironische’ montages, met de zoetgevooisde stem van Satchmo bij verschrikkelijke beelden zijn zo mogelijk nóg vaker gedaan! We pakken de kindvriendelijkste, uit Madagascar.

Jefferson Airplane

Drugszaken

De Amerikaanse psychedelische rockband Jefferson Airplane scoorde twee onvergetelijke hits in de jaren 60: White Rabbit en Somebody To Love. Omdat de populariteit van de band enorm samenhing met de hippiebeweging, werden deze nummers min of meer synoniem met drugsgebruik. Vooral White Rabbit met de bizarre, op Alice in Wonderland geïnspireerde tekst, wordt gebruikt als er iets te hallucineren valt!

Als er in films of series iets gespoten, gesnoven of van een postzegel wordt gelikt, dan zijn Jefferson Airplane en Grace Slick meestal in de buurt!

Aanvankelijk werd de song vooral gelinkt aan de Vietnam-oorlog, en in 1986 verenigde Platoon deze met het thema drugs. Sindsdien hoor je ‘m zó vaak dat de verrassing er wel een beetje af is. Zodra je de bolero-achtige sixties-klanken hoort, gebeuren er vage dingen.

Tegenwoordig hoor je White Rabbit ook bij hallucinaties die niet met drugs te maken hebben. In de Marvel-serie Legion hoor je ‘m in aangepaste vorm, als David Haller (Dan Stevens) verdwaald raakt in zijn eigen psyche.

Welk overdonderend muziekcliché zie jij graag verdwijnen? Laat het weten op Facebook; vinden we leuk!

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.