Bijna 1,7 miljoen kijkers stemden zaterdagavond af op NPO1 voor de eerste aflevering van de nieuwe televisieserie Als de dijken breken.

Article continues after the ad

Onder water

Vijf miljoen Nederlanders wonen onder zeeniveau. Wat blijft er van Nederland over als zich anno nu een watersnoodramp voltrekt? Wat zijn de rampzalige gevolgen en hoe bouwen we ons leven en Nederland weer op? In de zesdelige serie Als de dijken breken wordt een mogelijk scenario geschetst, door acteurs als Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters, Aart Staartjes, Bianca Krijgsman, Janni Goslinga en Frank Lammers.

Kijkcijferkannon

1.691.000 kijkers maakten gisteravond kennis met het omhoog gevallen echtpaar Wienesse (Loek Peters en Susan Visser) die te midden van de storm ontdekken wat hun relatie nu echt waard is. En met de nieuwbakken premier Hans Kreuger (Gijs Scholten van Aschat) voor wie de ramp alle politieke verhoudingen volledig op scherp zet. Violist David Stein (Aart Staartjes) vindt in de storm iets dat zijn leven weer de glans geeft die het met zijn pensionering had verloren. Sonja van Daele (Daisy van Praet) worstelt in Oostende met het geweld dat haar gezin overspoelt, terwijl haar man Ronnie (Thomas Ryckewaert) probeert te ontkomen uit een Nederlandse gevangenis in ondergelopen gebied.

Alleen het NOS Journaal (2,1 miljoen) en Ik hou van Holland (1,7 miljoen) trokken meer kijkers. De VARA-show De Kwis begon zaterdagavond het nieuwe seizoen met 1,2 miljoen kijkers, goed voor een zesde plaats in de lijst van best bekeken programma's.