Vanaf 29 januari komt FOX met de nieuwe serie The Passage, gebaseerd op de boekenreeks van Justin Cronin. In de hoofdrol zien we voormalig tieneridool Mark-Paul Gosselaar, die we natuurlijk kennen als  Zack Morris uit Saved By The Bell. Hij speelt de rol van Special Agent Brad Wolgast. Maar waar gaat de serie over? Wij praten we je vast even bij zodat je goed voorbereid voor de buis kan gaan zitten.

Waar gaat het over?

Brad Wolgast (gespeeld door Mark-Paul Gosselaar) werkt voor het mysterieuze project Noah. Samen met een collega begeleidt hij ter dood veroordeelde gevangenen naar een medisch onderzoekscentrum, waar geheimzinnige doktoren allemaal duistere proeven met deze gevangenen uitvoeren. Het doel van Project Noah is om een remedie te vinden voor een vampieruitbraak, die een wereldwijde epidemie dreigt te worden. Als de doktoren besluiten om in plaats van al die volwassenen een kind als proefkonijn te gebruiken, zegt Brad “Ho eens effe!” Samen met het jonge weeskindje Amy (sterk gespeeld door Saniyya Sidney) slaat hij op de vlucht.

Article continues after the ad

 

En dan?

Nou, dan komt er een heel bataljon van Brad’s boze oud-collega’s achter hen aan natuurlijk. Dus dat betekent volop actie. Tegelijk ontstaat er een vader-dochterband tussen Brad en Amy, en daar zit volgens Mark-Paul dan ook een groot verschil tussen The Passage en vergelijkbare series: “Het hoofdmotief van deze personages is liefde, waarmee het zich onderscheidt van andere series”. Mark-Paul was onder de indruk van zijn jonge tegenspeelster, al moesten ze soms wel het een en ander aan haar aanpassen: “Om het voor haar makkelijker te maken hebben we alle scènes in chronologische volgorde gefilmd. Haar ongemakkelijkheid in onze eerste scène samen was dus echt”.

 

Wie zitten erachter?

De serie is mede-geproduceerd door niemand minder dan Ridley Scott, die aanvankelijk het ambitieuze plan had om het boek The Passage te verfilmen. Toen hij erachter kwam dat dit niet te doen was, besloot de regisseur van krakers als Alien en Gladiator om er dan maar een hele tv-serie van te maken. Ook Matt Reeves, regisseur van Cloverfield en van meerdere Planet of the Apes-films, is bij The Passage betrokken als uitvoerend producent.

 

En wie doen er nog meer mee?

Brad’s oud-collega Clark Richards die hem dicht op hielen zit wordt gespeeld door Vincent Piazza. Fans van Boardwalk Empire zullen hem zeker nog herkennen als Lucky Luciano. Daarnaast was Piazza ook te zien in de verfilming van Jersey Boys. Lost-kijkers zullen één van de medici van Project Noah herkennen als Henry Ian Cusick, beter bekend als Desmond Hume. En zijn kop is niet het enige wat aan deze populaire serie herinnert, ook de vertelstructuur doet eraan denken: net als bij Lost krijgen we door flashback-afleveringen meer te weten over de verschillende personages. Die flashbacks richten zich dan vooral op de vampieren die in Project Noah vast worden gehouden.

 

Hoe belangrijk is de muziek?

Héél belangrijk, zo belangrijk zelfs dat een aanzienlijk deel van het seriebudget eraan is opgegaan. In het midden van de eerste aflevering zit een scène waarin we voor het eerst merken hoe de vampieren telepathisch met elkaar communiceren. Hierbij horen we de klassieker The Chain van Fleetwood Mac. Deze oude rockers staan er bekend om dat ze ont-zet-tend moeilijk doen om het gebruik van hun muziek en film- en tv-produkties: datzelfde The Chain zat in The Guardians of the Galaxy Vol. 2 en de band ging toen pas akkoord nadat ze te zien kregen hoe het in de film gebruikt zou worden. Hoe hebben de makers van The Passage het voor elkaar gekregen dit nummer te mogen gebruiken? “Door ze héél veel geld te betalen”, zo verklapt Mark-Paul Gosselaar ons. “Regisseur Jason Ensler stond erop dat juist dat nummer in die scène te horen moest zijn, muziek is erg belangrijk voor de makers van de show. Ik kan je wel vertellen hoeveel ze daar voor hebben betaald, maar dat ga ik je niet zeggen”. 

The Passage is vanaf 29 januari elke dinsdagavond om 21:00 uur te zien bij FOX, de eerste twee weken zelfs met dubbele afleveringen.