Je zou het niet zeggen want hij is nog steeds geweldig in vorm, maar Hugh Jackman is alweer vijftig jaar oud. Een goede gelegenheid om alle X-Men films waarin hij te zien is eens te ranken. De beide Deadpool-films vallen hier dus niet onder, alhoewel die allebei de Top Vijf wel zouden hebben gehaald.

9 - X-Men Origins: Wolverine

Na het tegenvallende X-Men: The Last Stand moest X-Men Origins: Wolverine de X-men franchise weer op het rechte pad zien te krijgen. Dat liep even anders. Voor comic book-fans is deze eerste solo-film het equivalent van krassende nagels op een schoolbord. Na een ge-wel-di-ge openingsscène waarin we Wolverine en Sabretooth zij aan zijn zien vechten door de eeuwen heen stort de film al gauw als een kaartenhuis in elkaar. Dan kun je beter nog een keer die openingsscène kijken:

8 - X-Men: Apocalypse

Je zou denken dat ze bij Fox na de tegenvallers X-Men Origins: Wolverine en X-Men: The Last Stand hun lesje geleerd hadden: maak je een X-Men film met een goed script, dan wordt het een succes. Maak je een X-Men film met een overduidelijk in elkaar geflanst verhaal, dan maakt de film aan de bioscoopkassa's de verwachtingen niet waar. Door een zwak script en teveel CGI werd X-Men: Apocalypse een chaotische en teleurstellende opvolger van het superieure Days of Future Past (en dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe gehad, X-Men: Dark Phoenix). En met drie minuten zat er ook veel te weinig Hugh Jackman in, ook al ging 'ie dan nog zo lekker ruig tekeer in zijn korte optreden:

7 - X-Men: The Last Stand

Met X-Men: The Last Stand waagde Fox zich voor het eerst aan de beroemde Dark Phoenix-verhaallijn. De studio nam echter te veel een loopje met dit klassieke verhaal, waardoor The Last Stand nergens echt goed uit de verf kwam. Dat regisseur Bryan Singer het project verliet en ook zijn vervanger Matthew Vaughn afhaakte zorgde ervoor dat fans uiteindelijk opgescheept zaten met Brett Ratner. Deze doorsnee-regisseur had zelf geen binding met de X-Men en dat was te merken.

6 - The Wolverine

Nu we de drie missers achter de rug hebben belanden we aan bij het betere werk. Hugh Jackman had zelf ook wel in de gaten dat hij met X-Men Origins: Wolverine zijn fans behoorlijk teleurgesteld had. De stoere Aussie wist dat hij wat goed te maken had, dus besloot hij samen met regisseur James Mangold de zaken heel anders aan te pakken voor Logan’s tweede solo-film. The Wolverine is losjes gebaseerd op de beroemde vierdelige comic book-serie die Frank Miller (onder andere bekend als bedenker van Sin City en 300) uit de jaren tachtig. De toon is beduidend rauwer, iets wat de opvolger Logan nog verder zou perfectioneren.

5 - X-Men: First Class

Met X-Men: First Class nam Fox het riskante besluit om de X-Men serie te rebooten zonder Hugh Jackman. Althans, bijna zonder Hugh Jackman. Als gevolg bleef de opbrengst flink achter bij de voorgaande films, ook al was First Class een uitstekende X-Men film met een heerlijke James Bond-achtige sixties-vibe. De film zou ook een plaatsje hoger in deze lijst geëindigd zijn als er meer Wolverine in had gezeten dan alleen deze 24 seconden:

4 - X-Men

De film waar het allemaal mee begon. We kunnen gerust stellen dat er zonder het succes van de eerste X-Men film nu geen Marvel Cinematic Universe geweest zou zijn. En dan te bedenken dat het heel anders had kunnen lopen: acteur Dougray Scott zou eerst Wolverine spelen, maar moest afhaken omdat hij al druk was met Mission: Impossible II. Vervolgens zou Russell Crowe benaderd zijn, die de rol afwees maar wel een collega-Australiër voorstelde voor de rol. Niemand in Hollywood had toen nog van Hugh Jackman gehoord. Dat is 18 jaar later niet voor te stellen.

3 - X-Men 2 / X2: X-Men United

De eerste X-Men maakte de hooggespannen verwachtingen waar, alleen de film was veel te kort. X-Men 2 maakte dit gemis helemaal goed aangezien de film maar liefst een half uur langer was dan zijn voorganger. Daarnaast bevatte X2 ook veel meer actie, met als hoogtepunt een scène waarin Wolverine voor het eerst helemaal doorslaat als Xavier's school belaagd wordt. De overmoedige soldaten maken geen schijn van kans tegen de ontketende Logan.

2 - Logan

Na zeventien jaar vond Hugh Jackman het tijd om zijn klauwen aan de wilgen te hangen. En geef hem eens ongelijk, want naar verluidt moest de sympathieke spierenbundel als onderdeel van zijn training voor deze veeleisende rol telkens midden in de nacht opstaan om bij wijze van spreken een half kippenhok leeg te eten. Maar hij wilde zijn Wolverine-carrière nog wel met een klapper afronden. Fans mochten online laten weten wat ze graag wilden zien. Uiteindelijk kwamen Jackman en regisseur Mangold met een losse bewerking van de het Old Man Logan-verhaal, met een verrassend rauwe en bitterzoete toon. Dit lef werd beloond met een prestigieuze Oscarnominatie voor Beste Bewerkte Scenario. Een Marvel comic book-film die een Oscarnominatie in de wacht sleept? Een paar jaar terug was het nog ondenkbaar, maar Logan flikte het toch maar mooi even.

1 - X-Men: Days of Future Past

Nadat X-Men: First Class aan de bioscoopkassa's ver achterbleef bij de eerdere delen nam Fox het wijze besluit om op slimme wijze de X-Men van de eerste trilogie te integreren in dit middendeel van de prequel-trilogie. Wolverine moet terug in de tijd om in de jaren zeventig te voorkomen dat in de 21e eeuw mutanten uitgeroeid zullen worden. Deze film die gebaseerd is op misschien wel het beroemdste verhaal uit 55 jaar X-Men comics brengt het beste van de oude en nieuwe films samen, en dit levert een spektakelfilm op die we nu al een moderne klassieker mogen noemen.

We melden het al: Als je dacht dat na de redelijk geflopte Ghostbusters 2016-film het tabee was voor je favoriete eighties spokenjagers, dan had je het mis! In 2020 gaat het gebeuren, dan komt Ghostbusters III. En nu is het eerste teken van leven er, de teaser trailer!

Het belooft wat

Er was al geroddel in de gangen over animatiefilms van Ghostbusters, maar toen kwam het nieuws. Ghostbusters I uit 1984 en Ghostbusters II uit ’89 ging een vervolg krijgen met Ghostbusters III. En om dat te bevestigen verscheen vandaag een teaser trailer online. Dat is een trailer die de sfeer van een film laat zien, zonder dat er beelden van de daadwerkelijke film worden getoond. Dat kan ook niet, want het script wordt nu geschreven. Maar de trailer is veelbelovend, want precies dat wat we zoeken in een Ghostbusters-film lijkt erin te gaan zitten: het echte eighties-gevoel. Net zoals Stranger Things. Je weet wel, een laagje zogenaamd-oud er overheen. Mysterie, bliksem, awww. Kijk maar!

 

Zo vader, zo zoon

Leuk weetje is dat de originele Ghostbusters gemaakt zijn door Ivan Reigman. En wie schrijft nu (samen met Gil Kenan) aan de scripts en zal het regisseren? Zijn zoon Jason Reitman. Hoe. Gaaf. We horen ‘papaaaaa, ik lijk steeds meer op jou’ op de achtergrond en wachten met spanning op deze belofte voor 2020. En weet je dat zelfs nu mensen nog geloven dat het verschijnen van Ghostbusters III een hoax is? Wij niet!

Disney en Marvel hebben hun zaakjes goed voor elkaar! Het Marvel Cinematic Universe is ontzettend populair, en na de overname van FOX hebben ze bíjna alle Marvel-helden weer tot hun beschikking. Volgens James McAvoy (X-Men) wordt het wel héél lastig om de X-Men bij de andere superhelden te voegen…

McAvoy sprak met Yahoo Entertainment over de X-Men en het Marvel Cinematic Universe, tijdens de promotietour van Glass, de laatste film in het Unbreakable-universum van M. Night Shyamalan.

De acteur, die Charles Xavier speelt in de X-Men-films, sprak nog niet met zijn collega Samuel L. Jackson over een mogelijke Marvel-samenwerking. ‘Ik weet eigenlijk niet zeker of de X-Men daar makkelijk inpassen. Misschien wel, hoor! Het lijkt me alleen erg lastig.’

Avengers vs. X-Men

Volgens de acteur verschilt de achtergrond van de superhelden erg veel, waar hij natuurlijk gelijk in heeft. ‘In het Avengers-universum zijn er niet zo veel superhelden. Aardig wat, natuurlijk, maar in het universum van de X-Men zijn het er mogelijk honderdduizenden of zelfs miljoenen!’

Volgens McAvoy is de dynamiek totaal anders, omdat de X-Men-verhalen een andere lading hebben. ‘Mutanten worden buitengesloten, moeten apart wonen, terwijl helden bij The Avengers een soort celebrities zijn. Hoe los je dat op?’

 

Tegelijkertijd denkt McAvoy ook niet dat het totaal onmogelijk is. ‘Ze zijn bij Marvel heel slim; als ze écht willen, kunnen ze misschien wel iets bedenken.’

Samuel L. Jackson reageerde een stuk uitgesprokener op de vraag, zoals we van hem gewend zijn: ‘Ja, het kan.’ Okee dan!

 

De vraag wordt steeds belangrijker, aangezien de overname van FOX steeds dichterbij komt. De X-Men, en o.a. Fantastic Four en Deadpool verhuizen mee naar Disney/Marvel. Nu de Netflix-helden één voor één geannuleerd worden, is Marvel bijna weer de baas over al zijn figuren. Behalve natuurlijk Spider-Man en de helden en schurken uit zijn wereld, maar dát is een verhaal apart.

Zien jullie het zitten om de X-Men te zien in een Avengers-film? Of is het beter als deze teams gescheiden blijven? Zelfs áls het doorgaat, dan is nog niet gezegd dat McAvoy ook echt weer terugkeert als Professor X. Het is best mogelijk dat de X-Men dan weer gereboot worden.

Glass draait vanaf deze week in de bioscoop. De nieuwste X-Men-film, Dark Phoenix, wordt in juni verwacht.