Je zou het niet zeggen want hij is nog steeds geweldig in vorm, maar Hugh Jackman is alweer vijftig jaar oud. Een goede gelegenheid om alle X-Men films waarin hij te zien is eens te ranken. De beide Deadpool-films vallen hier dus niet onder, alhoewel die allebei de Top Vijf wel zouden hebben gehaald.

9 - X-Men Origins: Wolverine

Na het tegenvallende X-Men: The Last Stand moest X-Men Origins: Wolverine de X-men franchise weer op het rechte pad zien te krijgen. Dat liep even anders. Voor comic book-fans is deze eerste solo-film het equivalent van krassende nagels op een schoolbord. Na een ge-wel-di-ge openingsscène waarin we Wolverine en Sabretooth zij aan zijn zien vechten door de eeuwen heen stort de film al gauw als een kaartenhuis in elkaar. Dan kun je beter nog een keer die openingsscène kijken:

8 - X-Men: Apocalypse

Je zou denken dat ze bij Fox na de tegenvallers X-Men Origins: Wolverine en X-Men: The Last Stand hun lesje geleerd hadden: maak je een X-Men film met een goed script, dan wordt het een succes. Maak je een X-Men film met een overduidelijk in elkaar geflanst verhaal, dan maakt de film aan de bioscoopkassa's de verwachtingen niet waar. Door een zwak script en teveel CGI werd X-Men: Apocalypse een chaotische en teleurstellende opvolger van het superieure Days of Future Past (en dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe gehad, X-Men: Dark Phoenix). En met drie minuten zat er ook veel te weinig Hugh Jackman in, ook al ging 'ie dan nog zo lekker ruig tekeer in zijn korte optreden:

7 - X-Men: The Last Stand

Met X-Men: The Last Stand waagde Fox zich voor het eerst aan de beroemde Dark Phoenix-verhaallijn. De studio nam echter te veel een loopje met dit klassieke verhaal, waardoor The Last Stand nergens echt goed uit de verf kwam. Dat regisseur Bryan Singer het project verliet en ook zijn vervanger Matthew Vaughn afhaakte zorgde ervoor dat fans uiteindelijk opgescheept zaten met Brett Ratner. Deze doorsnee-regisseur had zelf geen binding met de X-Men en dat was te merken.

6 - The Wolverine

Nu we de drie missers achter de rug hebben belanden we aan bij het betere werk. Hugh Jackman had zelf ook wel in de gaten dat hij met X-Men Origins: Wolverine zijn fans behoorlijk teleurgesteld had. De stoere Aussie wist dat hij wat goed te maken had, dus besloot hij samen met regisseur James Mangold de zaken heel anders aan te pakken voor Logan’s tweede solo-film. The Wolverine is losjes gebaseerd op de beroemde vierdelige comic book-serie die Frank Miller (onder andere bekend als bedenker van Sin City en 300) uit de jaren tachtig. De toon is beduidend rauwer, iets wat de opvolger Logan nog verder zou perfectioneren.

5 - X-Men: First Class

Met X-Men: First Class nam Fox het riskante besluit om de X-Men serie te rebooten zonder Hugh Jackman. Althans, bijna zonder Hugh Jackman. Als gevolg bleef de opbrengst flink achter bij de voorgaande films, ook al was First Class een uitstekende X-Men film met een heerlijke James Bond-achtige sixties-vibe. De film zou ook een plaatsje hoger in deze lijst geëindigd zijn als er meer Wolverine in had gezeten dan alleen deze 24 seconden:

4 - X-Men

De film waar het allemaal mee begon. We kunnen gerust stellen dat er zonder het succes van de eerste X-Men film nu geen Marvel Cinematic Universe geweest zou zijn. En dan te bedenken dat het heel anders had kunnen lopen: acteur Dougray Scott zou eerst Wolverine spelen, maar moest afhaken omdat hij al druk was met Mission: Impossible II. Vervolgens zou Russell Crowe benaderd zijn, die de rol afwees maar wel een collega-Australiër voorstelde voor de rol. Niemand in Hollywood had toen nog van Hugh Jackman gehoord. Dat is 18 jaar later niet voor te stellen.

3 - X-Men 2 / X2: X-Men United

De eerste X-Men maakte de hooggespannen verwachtingen waar, alleen de film was veel te kort. X-Men 2 maakte dit gemis helemaal goed aangezien de film maar liefst een half uur langer was dan zijn voorganger. Daarnaast bevatte X2 ook veel meer actie, met als hoogtepunt een scène waarin Wolverine voor het eerst helemaal doorslaat als Xavier's school belaagd wordt. De overmoedige soldaten maken geen schijn van kans tegen de ontketende Logan.

2 - Logan

Na zeventien jaar vond Hugh Jackman het tijd om zijn klauwen aan de wilgen te hangen. En geef hem eens ongelijk, want naar verluidt moest de sympathieke spierenbundel als onderdeel van zijn training voor deze veeleisende rol telkens midden in de nacht opstaan om bij wijze van spreken een half kippenhok leeg te eten. Maar hij wilde zijn Wolverine-carrière nog wel met een klapper afronden. Fans mochten online laten weten wat ze graag wilden zien. Uiteindelijk kwamen Jackman en regisseur Mangold met een losse bewerking van de het Old Man Logan-verhaal, met een verrassend rauwe en bitterzoete toon. Dit lef werd beloond met een prestigieuze Oscarnominatie voor Beste Bewerkte Scenario. Een Marvel comic book-film die een Oscarnominatie in de wacht sleept? Een paar jaar terug was het nog ondenkbaar, maar Logan flikte het toch maar mooi even.

1 - X-Men: Days of Future Past

Nadat X-Men: First Class aan de bioscoopkassa's ver achterbleef bij de eerdere delen nam Fox het wijze besluit om op slimme wijze de X-Men van de eerste trilogie te integreren in dit middendeel van de prequel-trilogie. Wolverine moet terug in de tijd om in de jaren zeventig te voorkomen dat in de 21e eeuw mutanten uitgeroeid zullen worden. Deze film die gebaseerd is op misschien wel het beroemdste verhaal uit 55 jaar X-Men comics brengt het beste van de oude en nieuwe films samen, en dit levert een spektakelfilm op die we nu al een moderne klassieker mogen noemen.

Verrassing! Pixar dropte gisteren de allereerste Toy Story 4 teaser en plakt er nu gewoon nóg een aan vast. We horen het gouden comedy-duo Key en Peele als de gloednieuwe personages Ducky en Bunny.

En ze nemen de ultieme bromance van Woody en Buzz op de hak. "To infinty and... your mom!" Als dit het niveau van Toy Story 4 wordt - een stuk volwassener - hoor je ons niet klagen.
 Comedians Keegan-Michael Key en Jordan Peel zijn razend populair geworden door hun sketchshow Key & Peele. Jordan kennen we daarnaast ook als regisseur van de fantastische horror-hit Get Out.

Forky

Eén personage stal de show in die eerste Toy Story 4 teaser: Forky. Hij is eigenlijk helemaal geen speelgoed maar een spork: je weet wel, die vork-lepel-combinatie. Verder keert natuurlijk gewoon de 'oude' cast terug. Tim Allen en Tom Hanks spreken weer de stemmen in van Buzz en Woody.

Janken

Het kan niet anders of het vierde deel verandert in een enorm tranendal. Zo waarschuwde Tom Hanks al dat het een emotionele bedoeling gaat worden met verrassende plotwendingen. 
 

We wisten al dat Dumbledore een gay-scène zou krijgen, dat Johnny "Grindelwald" Depp er nog een aantal films aan vastplakt maar... er zitten ook nieuwe beesten in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Wij zetten ze voor je op een rij!

Zouwu

De Zouwu is een monsterlijk groot beest, zo groot als een olifant. Het heeft een gestreepte lichaam, leeuwachtig haar, scherpe klauwen en komt oorspronkelijk uit China.

 

Kelpie

Een ander nieuw beest is Kelpie. Deze leeft onderwater en is bedekt met lange, dikke plukken zeewier. Ze zijn erg sterk en moeilijk te temmen, maar Newt is het - zo zien we in de trailer - tóch gelukt. Hij gebruikt de Kelpie als vervoersmiddel.


Augurey

Vergeet Hedwig: deze Augurey is een ander soort vogel. Hij ziet er héél tof uit alleen dat maakt de wizards niets uit: hij kan namelijk regen voorspellen. Handig!

 

Firedrake

Een Firedrake lijkt op een kleine hagedis die vliegt met lange antennes. Vaak wordt hij vergeleken met een draak, maar in plaats van vuur spuwen kan een Firedrake vonken uitzenden met zijn staart.


Leucrotta

De Leucrotta lijkt op een grote Eland met een lang gewei. In eerste instantie kan je niks geks zien aan de Leucrotta, totdat het zijn mond opent. Hij heeft een abnormaal grote mond, wat in vergelijking met zijn hoofd en gezicht onmogelijk lijkt.

 

Matagot

Je hebt ze in de trailer vast al voorbij zien sluipen: de Matagots. Deze sluwe katten met mega-ogen zijn de poortwachters van het Franse Ministry of Magic. Hulpjes die je absoluut niet op de kast moet jagen.

 

Thestral

De Thestral is een sterk gevleugeld skelet, met vleermuis-achtige vleugels. Voor Wizards die ze kunnen zien zijn ze zwart, maar: ze zijn alleen zichtbaar voor degenen die de dood van dichtbij hebben gezien.

 

Lethifold

De Lethifold is geen schattig, Niffler-achtig wezentje maar een dodelijk beest in de vorm van een laken. Dit zwarte gewaad kun je op dezelfde manier wegjagen als een Dementor: met een keiharde 'Expecto Patronum!' Wees wel snel; voordat je 't weet slokt 'ie je op.

 

Chupacabra

De Chupacabra heeft waarschijnlijk een belangrijke rol in de film, omdat hij nu al zijn eigen Funko-pop heeft. Er is verder nog niet veel bekend over dit beest, hij zat tenslotte niet in de trailer.
 

Nagini

We weten nog niet superveel over de mysterieuze Nagini. Uiteindlijk verandert ze in de killer snake van Voldemort en is ze de één-na-laatste Horcrux. In The Crimes of Grindelwald zien we haar echter nog als vrouw die in een slang kan veranderen. Hoe dan? Nou, ze is een 'Maledictus'. JK Rowling legt het voor je uit:

 

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald draait vanaf woensdag in de bioscoop.