Spencer, Diana: The Musical en The Crown

Prinses Diana blijft tot de verbeelding spreken en wordt steeds opnieuw tot leven gewekt. Zoals in de film Spencer, die nu in de bios draait, en in Diana: The Musical, waarvoor je naar Netflix moet zappen. Maar hoe goed zijn al die verschillende Diana’s eigenlijk? We rankten ze van tenenkrommend tot perfect.

7. Jeanna de Waal in Diana: The Musical (2021)

Het is niet te geloven dat een musical zo rommelig als deze het dermate goed deed dat het een felbegeerde plek op Broadway kreeg. Laten we het houden op ramptoerisme, want Jeanna de Waals vertolking van Diana is even tenenkrommend als de rest van deze productie. Het is een opsomming van ‘hoogtepunten’ uit het huwelijk van Charles en Diana, waarbij de kledingstukken meer op de echte versies lijken dan de acteurs.

Diana: A True Musical Story is te zien op Netflix.

 

Article continues after the ad

6. Genevieve O’Reilly in Diana: Last Days of a Princess (2007)

Om de laatste twee maanden van Diana te herkauwen, werd gebruikgemaakt van archiefmateriaal, nagespeelde scènes en een hoop fantasie. Dat laatste zowel wat betreft de verhaallijn als de vertolkers. Het wassen beeld van Diana in Madame Tussauds lijkt beter en heeft meer uitstraling dan de Ierse actrice Genevieve O’Reilly.

 

5. Serena Scott Thomas in Diana: Her True Story (1993)

Een film gebaseerd op Andrew Mortons spraakmakende biografie van een jaar eerder, waarin Diana’s ervaringen met het hofleven de revue passeren. Overtuigend? Mwoah. Om aan te geven hoe weinig ze op Diana lijkt: in de tv-film William & Kate (2011) speelde Scott Thomas met hetzelfde gemak en gebrek aan overtuiging de moeder van Kate Middleton.

 

4. Catherine Oxenberg in The Royal Romance of Charles and Diana (1982) en Charles and Diana: Unhappily Ever After (1992)

Krap een jaar na ‘de trouwerij van de eeuw’ werd al een tv-film over de daar aan voorafgaande romance gemaakt. Het vervolg was nog actueler, want die werd luttele dagen na de officiële bekendmaking van de echtscheiding uitgezonden. Catherine Oxenberg (Amanda Carrington in Dynasty) zal niet op herhaling zijn gevraagd omdat ze nou zo erg op Diana leek; hun haarkleur is zo’n beetje de enige overeenkomst. Welnee, het feit dat Oxenbergs moeder, een Joegoslavische prinses, de achternicht van Charles is, zal de doorslag hebben gegeven. Goed voor de publiciteitscampagne!

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

3. Naomi Watts in Diana (2013)

Net als in Kate Snells boek Diana: Her Last Love draait het in deze bioscoopfilm om Diana’s relaties met Hasnat Khan en Dodi Fayed. Haar Australische vertolker Naomi Watts kan best wel wat, maar niet net doen alsof ze Diana is. Watts had echt haar best gedaan om het accent onder de knie krijgen, en om met de nodige grime op Diana te lijken, maar ze bleef vrij houterig en de film werd een flop. Regisseur Oliver Hirschbiegel deed het in Der Untergang een stuk beter met Adolf Hitler.

Diana is te zien op Pathé Thuis.

 

2. Kristen Stewart in Spencer (2021)

Zodra de eerste Diana-beelden van Kristen Stewart online verschenen, sloeg het internet zo’n beetje op tilt. De film volgt de prinses tijdens de kerstdagen en dit zou weleens Stewarts eerste kans op een serieuze acteerprijs kunnen zijn. Sorry, Twilight-haters, maar ze doet het verrekte goed in deze rol. Al moesten we wel even wennen aan die blonde pruik en het Britse accent.

Spencer draait in de bioscoop.

 

1. Emma Corrin in The Crown (2020)

In het vierde seizoen van de Netflix-hitserie volgen we Diana vanaf haar eerste ontmoeting met Charles tot de geboorte van prins William en de eerste barsten in haar huwelijk. Emma Corrin hielp bij het zoeken naar een vertolker voor Camilla Parker Bowles en daarbij ontdekte de regisseur de perfecte actrice voor Diana. De kiezers van de Golden Globes gaven hem gelijk; Corrin kreeg de prijs voor Beste Actrice en daar kunnen wij het alleen maar roerend mee eens zijn. Corrin heeft het accent, de blik en het schuine hoofdje perfect onder de knie.

Het vierde seizoen van The Crown is te zien op Netflix.

 

Het vijfde seizoen van The Crown bevat nog meer Diana, maar daar is Prins William niet blij mee. De rol van Lady Di wordt in seizoen 5 gespeeld door Elizabeth Debicki, zal zij Emma Corrin van de troon kunnen stoten?