Verhoeven gerankt

Paul Verhoeven, de ‘enfant terrible’ van de Nederlandse film én gevierd (en verguisd) Hollywood-regisseur. We zetten de bioscoopfilms van Nederlands bekendste regisseur op een rij, van ‘mwa’ tot ‘ja’!

16. Wat zien ik? (1971)

Prostituees Greet en Nel werken op de Amsterdamse Wallen. Greet is best tevreden met haar leven maar Nel wordt om de haverklap afgeranseld door haar gemene pooier. Nel wil uit de prostitutie stappen en ontmoet een aardige man. Greet raakt hierdoor geïnspireerd, maar haar liefdesavontuur wordt een ramp.

Zoals bijna alle latere films van Paul Verhoeven was Wat Zien Ik!? behoorlijk controversieel door alle seksscènes. Anno 2021 blijft daar weinig van over.

 

Article continues after the ad

15. Showgirls (1995)

Showgirls is een naargeestige satire op de showbusiness, waarin iedereen elkaar (letterlijk en figuurlijk!) probeert te naaien en/of een poot uit te draaien. Door het houterige acteerwerk, het bizarre verhaal én de hoeveelheid seks werd Showgirls een pijnlijke flop.

In de videotheken bleek de film trouwens wél enorm populair en was Showgirls weer een dikke hit. De film knakte waarschijnlijk de carrière van Elizabeth Berkley, maar later werd de satire in de film toch wat serieuzer genomen.

 

14. Hollow Man (2000)

Deze bewerking van The invisible Man was aardig succesvol, maar een beetje… hol. Wetenschapper Kevin Bacon maakt zichzelf onzichtbaar en ontdekt dat je hiermee veel lol kunt hebben. Zijn grapjes en trucjes beginnen onschuldig, maar dronken van macht slaat hij aan het moorden.

Slecht is Hollow Man trouwens niet, maar het is eigenlijk een B-film met (voor die tijd) ongelooflijke special-effects. Als je een écht spannende horror wilt zien, dan is de nieuwere versie van The Invisible Man een aanrader.

 

13. Flesh & Blood (1985)

Rutger Hauer speelt een roverhoofdman in dit historische drama. Zijn personage ontvoert een adellijke dame die wel héél makkelijk went aan het bandietenleven. Deze Agnes (Jennifer Jason Leigh) is eigenlijk verzot op macht en als ze die van een edelman niet kan krijgen, dan zoekt ze het wel in de criminaliteit.

Flesh & Blood barstte van de naaktscènes en geweld en was een nogal deprimerende toestand. Omdat Verhoeven geen zin meer had om in Nederland films te maken, vertrok hij na het floppen van deze film naar Amerika. Flesh & Blood is niet zijn beste film, maar dus wél erg belangrijk voor zijn carrière.

 

12. Keetje Tippel (1975)

De familie van Keetje (Monique van de Ven) trekt van het platteland naar Amsterdam en daar is het één grote poel des verderfs. Uit armoede prostitueert Keetje zichzelf totdat ze kennismaakt met een paar welgestelde heren.

 

 

Keetje Tippel is een aangrijpend verhaal over een vrouw die op slimme (en een beetje immorele) wijze uit de armoede probeert te klimmen. De verschillen tussen rijken en armen zijn op sommige vlakken enorm groot, maar soms ook te verwaarlozen.

 

11. Spetters (1980)

Renée Soutendijk speelt de ambitieuze Fientje die koste wat kost uit een klein dorpje wil vertrekken. Ze gaat de drie vrienden Rien, Eef en Hans af die óók grote plannen hebben voor de toekomst. Als de één haar niet kan helpen om wat van haar leven te maken stapt ze net zo makkelijk over naar de ander.

Tijdens de voorbereidingen van Spetters kreeg Verhoeven het flink aan de stok met het Filmfonds, omdat de regisseur een totaal andere film maakte dan waar subsidie voor werd aangevraagd. De controversiële seks- en geweldscènes zorgden voor veel protest: sommige elementen van Spetters zagen we later terug in… Showgirls!

 

10. De Vierde Man (1983)

Paul Verhoeven verfilmde Gerard Reve's novelle De Vierde Man, met in de hoofdrollen Jeroen Krabbé en Renée Soutendijk. De homoseksuele schrijver Gerard (Krabbé) belandt in bed bij de verleidelijke vamp Christine (Soutendijk). Op het nachtkastje van deze dame staat een foto van een lekkere vent (Thom Hoffman) en Gerard wil graag in contact komen met deze Herman. Hij krijgt akelige visioenen over Christine, wiens geliefden telkens onder vage omstandigheden sterven.

Elementen van De Vierde Man zouden later terugkeren in Verhoevens internationale hit Basic Instinct, zonder alle symbolische LSD-trips... De religieus getinte koortsdromen vormen wél een belangrijk onderdeel van zijn nieuwe film Benedetta.

 

9. Benedetta (2020)

De non Benedetta ontvangt verschillende visioenen, die onheil spellen op het gebied van haar geloof én haar seksualiteit. Maar zijn deze beelden afkomstig van onze lieve Heer óf de duivel? En dan is er nog de Katholieke kerk, die de populaire non nauwlettend in de gaten houdt vanwege politieke redenen.

Verhoeven mixt het sensuele, het religieuze én het politieke tot een spannende dramafilm, met flink wat pulpelementen. Saai is Benedetta in elk geval niet!

 

8. Starship Troopers (1997)

Nadat de satire in Showgirls niet zo lekker uitpakte voor Paul Verhoeven, besloot hij het gas nog even extra hard in te trappen. Starship Troopers is een geweldige sciencefictionfilm die de draak steekt met fascisme én de neiging van de Verenigde Staten om alle problemen op te lossen door een paar bommen op een ver land te gooiden.

Overal ter wereld begrepen ze deze grap, behalve in Amerika zelf… Verhoeven werd ervan beticht dat hij zelf een halve fascist was! Nu de Verenigde Staten de afgelopen 20 jaar weer flink hebben huisgehouden op internationaal vlak begrijpen ze Starship Troopers daar ook iets beter… Tegenwoordig wordt de keiharde satire gezien als één van zijn betere films.

 

7. RoboCop (1987)

Als een agent wordt doodgeschoten door bandieten ziet het bedrijf OCP zijn kans schoon: ze veranderen het nog warme lichaam in… RoboCop! Hij is onkwetsbaar, schiet met scherp en accepteert geen smoesjes!

In 1987 klonk het idee van een private politiemacht en een failliet Detroit bespottelijk, maar deze ‘toekomstmuziek’ is tegenwoordig bijna een feit. RoboCop is daardoor gedeeltelijk ingehaald door de realiteit, maar blijft nog steeds een heerlijk cynische actiefilm.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

6. Total Recall (1990)

Na het succes van RoboCop mocht Paul Verhoeven (op dat moment) de duurste film ooit schieten! Arnold Schwarzenegger denkt op een virtuele vakantie te gaan, maar hij ontdekt dat hij een ruimtekolonie op Mars moet redden. Is dit écht waar, of gaat zijn fantasie met hem aan de haal?

Total Recall is een spectaculaire scifi-actiefilm, die barst van de geweldige, bizarre details. Prostituees met drie borsten, een haperende oma-robotvermomming, vlijmscherpe oneliners: Total Recall is een scifi-actiekoortsdroom!

 

5. Basic Instinct (1992)

Basic Instinct was niet de eerste erotische thriller, maar volgens veel filmliefhebbers wél een van de beste. Detective Nick Curran (Michael Douglas) raakt geobsedeerd door een sexy schrijfster (Sharon Stone) waarvan hij denkt dat ze een gruwelijke moord heeft gepleegd. Alle seinen staan op rood, maar Curran kan de femme fatale niet uit zijn hoofd zetten.

Basic Instinct maakte een ster van Sharon Stone, hoewel ze later klaagde dat ze niet van tevoren was ingelicht over de nietsverhullende blik tussen haar benen... Volgens Verhoeven zelf was dat allemaal flauwekul.

 

4. Elle (2016)

In de Franse thriller Elle wordt directrice Michèle in haar eigen huis verkracht door een inbreker. Ze heeft geen enkel vertrouwen in de politie dus begint ze zelf een levensgevaarlijk kat- en muisspel met de dader om de macht over haar eigen leven weer terug te pakken.

Elle is ongemakkelijk, provocerend, grappig én loeispannend. Door deze bijzondere combinatie is Elle niet voor iedereen weggelegd, maar de film wordt wel gezien als één van Verhoevens hoogtepunten; ook door geweldig acteerwerk van Isabelle Huppert.

 

3. Soldaat van Oranje (1977)

Verhoeven verfilmde het oorlogsverhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema in Soldaat van Oranje. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt trekt de jonge student naar Engeland. Vanuit Groot-Brittannië onderneemt hij verschillende spionagemissies, terwijl zijn studievrienden afwisselend collaboreren met de Duitsers óf het verzet in gaan.

De ontvangst van Soldaat van Oranje was in Nederland niet supergoed, omdat de oorlogsfilm werd gezien als slap aftreksel van Hollywood-kaskrakers. Tegenwoordig wordt de film beschouwd als één van de beste Nederlandse films ooit.

 

2. Zwartboek (2006)

De scheidslijn tussen goed en fout is in de meeste Tweede Wereldoorlog-films kraakhelder. Dappere verzetsstrijders nemen het op tegen meedogenloze nazi’s, en daarmee is de kous af. Zwartboek gooit dit flink overhoop door vriendelijke Duitsers te tonen en sommige ‘verzetshelden’ als gevaarlijke psychopaten.

Daarnaast is Zwartboek natuurlijk een enorm spannende film! De film lanceerde ook Carice van Houten in de internationale spotlights.

 

1. Turks Fruit (1973)

Met Turks Fruit maakte Paul Verhoeven één van de succesvolste en meest geliefde Nederlandse films ooit. Het beroemde verhaal van Jan Wolkers bevat enorm veel seks én enorm deprimerende passages. Eric (Rutger Hauer) en Olga (Monique van de Ven) hebben een spetterende relatie, totdat Olga ineens met de noorderzon vertrekt. Als Eric en Olga elkaar jaren later ontmoeten blijkt ze terminaal ziek, terwijl Eric tevergeefs zoekt naar ‘een nieuwe Olga’.

Turks Fruit wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse films van de 20ste eeuw. Terecht, want het verhaal is grappig, spannend én soms hartverscheurend.

 

Benedetta

Verhoevens nieuwste bioscoopfilm, Benedetta, is op dit moment te zien in de Nederlandse bioscoop. Hier check je ons lijstje met de beste Nederlandse films aller tijden, waar Paul Verhoeven natuurlijk óók een prominente rol in speelt.