Op 26 februari strijden een paar schitterende films, waaronder Kubo and the Two Strings en Zootropolis, om de Oscar voor beste animatiefilm. In deze prachtige compilatie zien we welke animatiefilms hen de afgelopen 15 jaar voorgingen.

Article continues after the ad

Outsiders

In deze supercut komen de Oscar-winnaars voor beste animatiefilm in de periode van 2001 tot 2016 voorbij. Het zal niemand verbazen dat Pixar deze eeuw tot nu toe met de meeste Oscars naar huis ging: onder meer Finding Nemo, The Incredibles en Up gingen met een Academy Award aan de haal. Ook Disney deed goede zaken met Big Hero 6 en natuurlijk Frozen. Ten slotte waren er nog bijzondere outsiders als het prettig gestoorde The Curse of the Were-Rabbit en het meesterlijke Spirited Away.

Duimen

Dit jaar zijn er vijf films in de race voor een Oscar voor beste animatiefilm. Disney maakt twee keer kans, met Vaiana en Zootropolis. Het duistere sprookje Kubo and the Two Strings is ook een kanshebber, net als de tragikomische stop-motionfilm Ma Vie de Courgette. Nederlandse supporters moeten duimen voor The Red Turtle, van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit. Opvallend: Finding Dory, een van onze persoonlijke favorieten, is helaas niet genomineerd voor een Oscar.