Fotograaf
20th Century Studios
Home Alone

Home Alone is het tijdloze verhaal van kinderverwaarlozing dat uitmondt in heel veel geweld en pijn… Allemaal in een kerstjasje én op een leuke manier! We keken alle vijf(!) delen uit de Home Alone-reeks en rankten ze van slecht naar goed!

Home Alone was in 1990 een ware megahit. De comedyfilm werd voor een appel en een ei gemaakt en bracht zowat een half miljard dollar op in de bioscoop. De jonge Kevin (Macaulay Culkin) werd per ongeluk door zijn ouders achtergelaten, en jaagde een paar brutale inbrekers uit zijn ouderlijk huis.

Het succes is niet zo vreemd. Macaulay Culkin zette de brutale Kevin McAllister enorm goed neer: achter zijn onschuldige uiterlijk zat een vervelend ettertje, dat de strijd aanbond met de ‘Wet Bandits’ (Joe Pesci en Daniel Stern). De boeven waren halfzacht, best intimiderend (vooral Pesci!) én enorm grappig. Ook al waren ze véél groter; Kevin dreef de inbrekers tot wanhoop met zijn sadistische boobytraps. Omdat de film regelmatig uitgezonden werd rond Kerst blééf de film in het collectief geheugen plakken, en werd Home Alone kijken een traditie op zich!

Het succes van de film zorgde voor een stroom sequels die het verhaal enorm uitmolken. Soms op schokkende wijze!

Article continues after the ad

 

 

6. Home Sweet Home Alone

Hij werd groots aangekondigd en had dé reboot van de filmreeks moeten worden: Home Sweet Home Alone, te zien op Disney+. Een (op het eerste gezicht) schattig nieuw jochie, een paar minimale wijzigingen in het verhaal: kat in 't bakkie, zou je zeggen. Maar niets is minder waar: dit zesde deel slaat de plank compleet mis! Nóg slechter dan Home Alone 4 & 5, die ook al niet om aan te zien waren? Het antwoord is een dikke vette 'ja'. Max (inderdaad, géén Kevin) is een verwend rotjoch, je hebt meer sympathie voor de boeven dan voor hem en de grappen zijn ook nog eens ontzettend pijnlijk. Lekker overslaan dus, deze reboot.

 

5. Home Alone 4: Taking Back The House

In deze televisiefilm uit 2002 is Kevin McAllister nog steeds negen jaar(!), en wordt hij gespeeld door Mike Weinberg. Zijn vader en moeder zijn gescheiden (wat?), zijn pa heeft een nieuwe schatrijke vriendin met haar eigen kasteel (wat?) en een buitenlandse prins en prinses komen daar op bezoek (wat?).

Marv, één van de Wet Bandits maar dan gespeeld door Third Rock From The Sun-ster French Stewart (wat?), wil de royals ontvoeren (wat?). Kevin probeert zijn familie te waarschuwen, maar zij denken dat hij dat alleen maar doet omdat hij een hekel heeft aan zijn nieuwe stiefmoeder.

 

De makers probeerden de film aantrekkelijk te maken door de familie McAllister weer op te voeren, maar vervingen vervolgens… iedereen! Het verhaal is enorm vergezocht en je ziet aan alles dat het een goedkope productie is geweest. Slechte sequels doen meestal niets af aan de magie van het origineel, maar Home Alone 4 is anders… Het is alsof je je favoriete leraar van de middelbare school tegenkomt en hij je vraagt om “Een eurootje voor een tray Schultenbräu.”

 

4. Home Alone 5: The Holiday Heist

Na het verschrikkelijke Home Alone 4 zou je denken dat deel vijf mogelijk nóg slechter is. Dat is wonderbaarlijk genoeg niet het geval! The Holiday Heist had ook een klein budget, maar draaide niet om de familie McAllister. Acteerlegende Malcolm McDowell (A Clockwork Orange) speelt één van de hoofdrollen, als leider van een club inbrekers die een duur schilderij willen stelen.

De vallen in de film zijn weer ouderwets sadistisch, en de film is in elk geval herkenbaar als een Home Alone-film. Geen goede Home Alone-film, maar het is er in elk geval één. Veel beeldmateriaal bestaat er niet van de film, dus doen we het maar met deze fancompilatie!

 

3. Home Alone 3

Home Alone 3 is de eerste film in de reeks zonder Macaulay Culkin en eigenlijk het begin van de neerwaartse spiraal. De ‘Wet Bandits’ zijn nergens te bekennen en zijn vervangen door vier Noord-Koreaanse spionnen die een geheime computerchip zoeken in het huis van Alex Pruitt. Eigenlijk hebben we meteen al gegeten en gedronken na dit debiele uitgangspunt, maar Home Alone 3 is geen totale catastrofe.

Omdat Alex vier spionnen buiten de deur moet houden is er ruimte voor méér vallen dan in Home Alone, maar deze missen de impact van de loeiharde klappen uit deel 1 en 2. Omdat het verrassingseffect na twee films ook wel een beetje weg was maakt de derde film helaas niet zo veel indruk. Hij is niet superslecht, maar gewoon… onnodig.

2. Home Alone 2: Lost in New York

De tweede Home Alone is het schoolvoorbeeld van een sequel. Groter budget, indrukwekkende locatie, terugkerende hoofdrolspelers én brutere stunts. Kevin wordt vergeten op het vliegveld en dwaalt in zijn eentje door de wereldstad New York. Met het geld van zijn ouders boekt hij een dure hotelkamer en zet hij de boel op stelten.

Home Alone 2 is behoorlijk vermakelijk, maar een stuk minder fris dan het origineel. Kevins avonturen in het hotel zijn grappig (ook door de rollen van Tim Curry en Rob Schneider), maar de film is op zijn best als de ‘Wet Bandits’ te zien zijn.

1. Home Alone

In 1990 maakte de wereld kennis met deze mierzoete, grappige én gewelddadige kerstfilm. Kevin werd vergeten door zijn familie, en de ‘Wet Bandits’ willen inbreken in alle huizen in de straat. Kevin heeft ze al snel in de gaten en gebruikt zijn kinderlijke fantasie om de schurken af te schrikken. Als dat niet meer lukt bedenkt hij de meest vreselijke vallen voor de boeven.

De recensies waren niet zo goed toen Home Alone verscheen. Men vond de film vaak wel érg cru, en het geweld nogal extreem voor een kinderfilm. Veel vallen uit de film zouden in het dagelijks leven écht dodelijk zijn. De opnames waren dan ook absoluut niet ontspannen. Regisseur Chris Columbus hield tijdens het filmen van de stunts regelmatig zijn hart vast. Pas bij het terugkijken van de opnames kon iedereen er weer om lachen.

Home Alone staat uitgebreid stil bij de kerstgedachte, en is daarmee een geweldig humoristische kerstfilm. De film is vaak gekopieerd, maar nooit meer geëvenaard! Disney+ werkt aan een nieuw deel in de roemruchte reeks, mét Macauley Culkin, maar na alle gare sequels zijn we een béétje sceptisch.