John David Washington in Tenet van Christopher Nolan 2020

Sinds vorige week draait Tenet van Christopher Nolan in de bioscopen. Een mooi excuus om alle films (inclusief zijn laatste blockbuster) van deze bijzondere regisseur voor eens en altijd te ranken!

11. Insomnia (2002)

Een rechercheur wordt naar een dorpje in Alaska gestuurd om de mysterieuze moord op een scholiere op te lossen. Maar een duister geheim en de toenemende slapeloosheid beginnen al snel hun tol te eisen. Met Al Pacino en Robin Williams in de hoofdrollen kan er weinig misgaan, maar onder de streep voegt deze remake weinig toe aan het Noorse origineel uit 1997.


10. The Dark Knight Rises (2012)

Na het succes van The Dark Knight kon dit vervolg bijna alleen maar tegenvallen. En inderdaad, The Dark Knight Rises haalt het niet bij zijn voorgangers. Tom Hardy is een waardige Batman-schurk als Bane, maar het verhaal wordt wel erg dun uitgesmeerd over een Scorsesiaanse speelfilmlengte van bijna drie uur.

Article continues after the ad


9. Following (1998)

Een verveelde schrijver schept er plezier in om wildvreemde mensen te achtervolgen. Maar zijn ongewone hobby brengt hem in de problemen wanneer hij ongewild betrokken raakt bij een moordzaak. Following is een bescheiden begin voor Nolan (de film is in zwartwit en duurt nog geen 70 minuten), maar is wel al een fraai voorproefje van het talent van de regisseur.


8. Batman Begins (2005)

In dit eerste deel van de Dark Knight-trilogie wordt voor de zoveelste keer uitgelegd waarom Bruce Wayne (Christian Bale) na zonsondergang de misdaad bestrijdt als Batman. Overbekende kost voor de fans en echte verrassingen blijven dan ook uit. Al met al een degelijke superheldenfilm, maar ook een tikkie braaf en kleurloos. We zijn benieuwd welke draai The Batman nog kan geven aan het aloude bronmateriaal!

Batman Begins


7. Dunkirk (2017)

Dunkirk vertelt het verhaal een van de bloederigste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Nolan plaatst de kijker middenin de actie, waardoor dit oorlogsepos soms meer wegheeft van een intense VR-ervaring dan van een Hollywood-film. Wij verlieten de bioscoopzaal dan ook met knikkende knieën en piepende oortjes!


 6. Interstellar (2014)

Matthew McConaughey speelt een van zijn beste rollen als Joseph Cooper, een astronaut die op een levensgevaarlijke ruimtemissie wordt gestuurd die de toekomst van de mensheid zal bepalen. De ontknoping is minder gevat dan we van Nolan gewend zijn, maar tot die tijd is Interstellar een oogstrelende trip die sciencefictionfans niet mogen missen. Typisch gevalletje ‘de reis is interessanter dan de bestemming’.


5. Tenet (2020)

Een geheim agent (John David Washington) komt op het spoor van een oppermachtig wapen waarmee de tijd gemanipuleerd kan worden. Het nodeloos ingewikkelde plot van Tenet zit het kijkplezier behoorlijk in de weg, maar als de film in de James Bond-modus gaat valt er een hoop te genieten. Christopher Nolan staat dan ook met stip bovenaan ons verlanglijstje om de volgende 007-film te regisseren.


4. The Prestige (2006)

Twee rivaliserende illusionisten (Christian Bale en Hugh Jackman) strijden in de negentiende eeuw om de ultieme publiekstrekker. Een even spannende als sfeervolle film over illusionisten die zich ontvouwt als een briljante goocheltruc, je moet er maar opkomen! Nolan flikte het met The Prestige en levert zo een van de slimste en vermakelijkste films van zijn carrière af.


3. Inception (2010)

Christopher Nolan laat zijn creativiteit de vrije loop in deze adembenemende film over een groep bedrijfspionnen (aangevoerd door Leonardo DiCaprio) die andermans dromen en gedachten kunnen binnendringen. Maar de reis door het onderbewustzijn blijkt niet zonder gevaar… Inception mist de strakke opbouw van Nolans eerdere puzzelfilms, maar er zijn maar weinig Hollywood-blockbusters waar je nog zo lang over na kunt praten!


2. Memento (2000)

In dit meesterwerk speelt Guy Pearce een verzekeringsagent met geheugenverlies die op zoek is naar de moordenaars van zijn vrouw. Maar door zijn aandoening weet hij al snel niet meer wie hij moet vertrouwen. Dankzij het originele script (de gebeurtenissen worden in omgekeerde volgorde getoond) is Memento misschien wel de meest innovatieve thriller van de eeuw.

Memento, filmstill


1. The Dark Knight (2008)

Na het wat doffe startschot van de Dark Knight-trilogie gooit Nolan in dit vervolg alle remmen los. De strijd tussen Batman en de Joker werd dan ook niet eerder zo spectaculair in beeld gebracht. Dat is vooral te danken aan Heath Ledger, die voor zijn rol van Batmans aartsvijand postuum een Oscar won. Het resultaat is niet alleen de beste Batman-film aller tijden, maar ook de beste film van Christopher Nolan!


Ga je binnenkort ook naar Tenet? Hier lees je alles wat je moet weten voordat je deze unieke actiefilm gaat kijken!