Jurassic Park

Helaas laat de zesde film in de Jurassic Park-franchise nog wel even op zich wachten… Toch zin in een dinofilm? We vertellen je in dit toplijstje graag welke van de vijf films je het beste nog een keertje op kunt zetten én welke wat ons betreft uit mogen sterven!

Jurassic Park was dé hit van de nineties. Ook opvolger The Lost World: Jurassic Park deed goede zaken aan de bioscoopkassa's. Na het floppen van Jurassic Park III leek het in 2001 echter gedaan met dino’s op het witte doek... 14 jaar later keerde de franchise met Jurassic World toch nog terug! Aangezien de film een groot succes was, kon de sequel Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) natuurlijk ook niet uitblijven.

Inmiddels kijken we alweer reikhalzend uit naar de zesde film in de franchise: Jurassic World: Dominion, die momenteel gepland staat voor juni 2021. Aangezien die film nog 9 lange maanden op zich laat wachten, besloten we echter eerst maar eens terug te blikken. Namelijk door de vijf tot dusver uitgebrachte Jurassic Park-films te ranken!

Jurassic World Chris Pratt Velociraptor

Article continues after the ad

 

5. Jurassic Park III

Waarschijnlijk vermoedde je al dat Jurassic Park III onderaan onze ranking zou eindigen. Ondanks dat Sam Neill terugkeerde als Dr Alan Grant, verbleekt deze derde film bij de rest. Hoewel Grant begrijpelijkerwijs geen zin heeft om weer te stoeien met real-life dino’s besluit hij toch een wanhopige vader en moeder naar Isla Sorna te begeleiden om hun vermiste zoon op te sporen. Helaas is het verhaaltje erg dun en zijn alle andere personages niet bijzonder interessant. Ook zijn we nog steeds een beetje zuur dat T-rex plots het onderspit moest delven tegen de nieuw geïntroduceerde Spinosaurus...

 

4. Jurassic World: Fallen Kingdom

Na het succes van Jurassic World in 2015 kon een vervolg eigenlijk niet uitblijven. Jurassic World: Fallen Kingdom speelt zich af enkele jaren na de gebeurtenissen van zijn voorganger af. Het eiland is nu echt compleet overgenomen door dino’s. Mooi zo laten, zou je zeggen! Het probleem is echter de op knappen staande vulkaan, die de dieren opnieuw wil laten uitsterven! Hoewel Jurassic World: Fallen Kingdom niet slecht is, kent de film zeker een aantal tekortkomingen. De belangrijkste is dat de film niet bepaald vernieuwend aanvoelt.

 

3. Jurassic World

Jurassic Park III was een dusdanige afknapper dat het een tijdje duurde voordat men een vervolg durfde op te pakken. Gelukkig werd 22 jaar wachten beloond met een enorm spectaculaire uitvoering van John Hammonds (Richard Attenborough) dinopark. Helaas blijkt de nieuwe baas van het park (Irrfan Khan) behoorlijk inhalig, zodat hij een gloednieuwe, gevaarlijke hybride-dinosaurus laat kweken. Uiteraard eindigt dit in een ramp, die enkel Chris Pratt en Bryce Dallas Howard kunnen stoppen. Extra tof is dat het park ditmaal tjokvol bezoekers én dinosaurussen zit! Dat leidt tot een paar spannende scènes. Toch haalt ook Jurassic World het wat ons betreft niet bij de twee eerste films in de franchise.

 

2. The Lost World: Jurassic Park

Nee, The Lost World: Jurassic Park komt ook nog niet in de buurt van het origineel uit 1993... Toch is het knap dat Steven Spielberg er met deze tweede film in is geslaagd om een vervolg te maken met aansprekende (nieuwe!) personages en een verhaal dat de wereld van de franchise vergroot. In The Lost World: Jurassic Park belanden we op Site B; een productiefaciliteit van InGen op Isla Sorna. Deze verhuizing naar een ander eiland geeft de film de kans om nieuwe dino’s en nieuwe locaties te laten zien, maar toch ook verbonden te blijven met de originele film.

The Lost World: Jurassic Park T-Rex stad brul gif

 

1. Jurassic Park

De eerste film is nog altijd de beste! Kijkers worden zelfs 27 jaar na dato nog steeds volledig meegesleurd door Jurassic Park: van de magie van John Hammonds droom tot de nachtmerrieachtige chaos die ontstaat tijdens de ineenstorting van het park. Jurassic Park zit tjokvol briljante scènes, zoals de ontsnapping van T-rex, de dood van Nedry (Wayne Knight) en de Velociraptor-achtervolging in de keuken. Tel daarbij de chemie tussen de personages, de baanbrekende animatronics en de geweldige muziek van John Williams op en je snapt dat Jurassic Park nog altijd een klassieker is!

 

Helaas is het nog eventjes wachten op het zesde deel film in de franchise. Jurassic World: Dominion staat namelijk gepland voor 21 juni 2021. Desalniettemin is er al een en ander bekend over de film. Zo weten we bijvoorbeeld dat Sam Neill, Laura Dern (Ellie Sattler) en Ian Malcolm (Jeff Goldblum) allemaal terugkeren voor deze film! Ook belooft Dominion het startschot te geven voor nog veel meer dinofilms!

Vind je 21 juni 2021 nog véél te ver weg? Misschien is Jurassic World: Camp Cretaceous wel wat voor je! Je vindt deze animatieserie vanaf vandaag op Netflix.