Spider-Man-schurken gerankt!

Nu Spider-Man: No Way Home in de bioscoop draait keren er veel schurken uit het verleden terug op het witte doek. We rankten alle Spider-schurken uit de vorige films, en dit is ons Spider-oordeel.

11. Rhino

The Amazing Spider-Man 2

Rhino is een gevaarlijke tegenstander van Spider-Man. Hij is reuzesterk en draagt een pak waarmee hij bijna onkwetsbaar is. In The Amazing Spider-Man 2 is het gewoon een gast met een hekel aan Spider-Man, die van Norman Osborn een soort lopende tank krijgt om de held uit te schakelen.

Rhino speelt meer een cameo in deze film, die eigenlijk de opmaat had moeten zijn voor een film over de Sinister Six. Mogelijk werd Rhino in het vervolg op Amazing Spider-Man 2 een belangrijkere schurk, maar die kans kreeg hij niet…

 

Article continues after the ad

10. Venom

Spider-Man 3

Regisseur Sam Raimi moest Venom in Spider-Man 3 stoppen, terwijl Sandman en Green Goblin al een grote rol in de film hadden. Ze hebben hun best gedaan maar Venom werd één van de grootste mislukkingen uit de Spider-Man-reeks. Topher Grace is helemaal niet eng en als Venom is hij een klein ventje in plaats van een spierbundel van twee bij twee. Tot slot sterft hij in Spider-Man 3 als de eerste de beste boerenlul. Onvergeeflijk!

Venom kreeg gelukkig een herkansing die een stuk beter beviel: niet als schurk, maar met Tom Hardy als antiheld. Het kan bijna niet missen of we zien hem binnenkort terug in Spider-Man: No Way Home.

 

9. Electro

The Amazing Spider-Man 2

Electro was een anonieme ingenieur die enorm fan was van Spider-Man. Niemand schonk ooit enige aandacht aan hem, totdat hij geëlektrocuteerd werd door genetisch gemanipuleerde sidderalen. Het verhaal wordt hierna niet echt beter…

De nieuwe Electro is een soort half-doorzichtige Smurf, die eerst helemaal geen schurk wil zíjn. Omdat iedereen zich de tandjes van hem schrikt, raakt hij nóg meer verbitterd wordt hij een échte asshole. Hierdoor slaat het verhaal over zijn slachtofferschap uiteindelijk nogal dood.

 

8. Green Goblin

The Amazing Spider-Man 2

Willem Dafoe maakte veel indruk als de geobsedeerde magnaat Norman Osborn, ook wel bekend als Green Goblin. Voor The Amazing Spider-Man 2 koos men voor een Green Goblin die er ook écht uitziet als een soort kabouter. “Kijk nou, hoe ik eruit zie!”, zegt de Goblin zelfs.

De verhaallijn van de nieuwe Green Goblin is best interessant: het is Peter Parkers vriend Harry Osborn (Dane DeHaan), die het bloed van Spider-Man wil om zijn eigen dodelijke ziekte te genezen. Parker durft dit niet omdat hij niet zeker weet wat de gevolgen zullen zijn als hij zijn freaky spinnenbloed aan iemand doneert.

 

7. Lizard

The Amazing Spider-Man

Dr, Curt Connors mist zijn rechterarm, maar onderzoekt hagedissen-DNA om een manier te vinden om ledenmaten terug te laten groeien. Dit gaat natuurlijk helemaal verkeerd en hij verandert in een reusachtige, slimme hagedis.

Zijn plan is om… iedereen in een hagedis te veranderen, zodat niemand ooit nog ziek wordt of ernstig gewond raakt. Zijn halfbakken plan en zijn vreemde gezicht maken hem geen onvergetelijke superschurk. Hij keert trouwens wél terug in Spider-Man: No Way Home.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

6. Green Goblin II

Spider-Man 3

James Franco speelt in Spider-Man 2 Harry Osborn, de zoon van de originele Green Goblin. Hij denkt dat Spider-Man achter de dood van zijn vader zit, en probeert wraak te nemen door andere schurken voor zijn karretje te spannen. Pas in Spider-Man 3 wordt hij zélf een superschurk: de tweede Green Goblin.

Harry beseft uiteindelijk dat Spider-Man de waarheid sprak, en helpt zijn maatje Peter tegen Sandman en Venom. Uiteindelijk bekoopt hij dat met zijn leven! Omdat de strijd met Spider-Man over drie films verdeeld wordt, is Green Goblin II echt een prima schurk met ‘body’.

 

5. Vulture

Spider-Man: Homecoming

Vulture is in Spider-Man: Homecoming gewoon een vent met een fantastisch pak waarmee hij kan vliegen. Het zit boordevol wapens en gereedschap, waarmee hij waardevolle technologie steelt om op de zwarte markt te verkopen. Nadat Tony Stark het bedrijf van Adrian Toomes (Michael Keaton) verbiedt om puin te ruimen in New York besluit hij op eigen houtje alien-spullen te jatten.

Vulture is niet overdreven gevaarlijk, maar het is wel een redelijk geloofwaardige schurk. Zijn plannen zijn niet écht kwaadaardig, hoewel rondslingerde alien-wapens natuurlijk wel gevaarlijk zijn. De schurk wil gewoon met rust gelaten worden en ontdekt de identiteit van Spider-Man. Hij probeert Peter Parker nog duidelijk te maken dat hij moet stoppen met zijn bemoeienis, maar Spider-Man trekt zich daar niets van aan.

 

4. Sandman

Spider-Man 3

Flint Marko is een beroepscrimineel die geld steelt omdat zijn dochter zwaar ziek is. De kruimeldief probeert de auto van Peter Parkers oom Ben te jatten, maar schiet hem per ongeluk dood. Terwijl Marko vlucht voor de politie gebeurt er een bizar ongeluk waardoor de crimineel verandert in levend zand.

Al met al was Spider-Man 3 niet best, maar Sandman is zeker één van de hoogtepunten. Niet alleen door zijn eigen verhaal, maar óók omdat Peter Parker door hem met zichzelf in het reine komt.

 

3. Mysterio

Spider-Man: Far From Home

Mysterio staat bekend als één van de dufste Spider-Man-schurken, maar Jake Gyllenhaal zette hem tóch heel gaaf neer in Spider-Man: Far From Home. Door ingewikkelde special-effects creëert hij geloofwaardige illusies. De wereld gelooft dat hij uit een andere dimensie komt én hij reusachtige monsters kan verslaan. In werkelijkheid wil hij de opvolger van Tony Stark worden, die hem grof beledigde toen hij zijn baas was.

Mysterio komt aan zijn einde, maar brengt Peter Parker in een lastig parket. Hij onthult dat de tiener Spider-Man is wat een bruggetje is naar Spider-Man: No Way Home!

 

2. Doctor Octopus

Spider-Man 2

Otto Octavius werkt aan een bijzonder project: door kernfusie probeert hij een oneindige energiebron te creëren. Hij werkt met een paar robotarmen, maar als de proef verkeerd gaat smelten ze aan hem vast én nemen ze een deel van zijn persoonlijkheid over. Hij gaat gewoon door met zijn levensgevaarlijke wetenschap, en dreigt de hele stad op te blazen.

Tegen het einde van de film ziet hij zélf ook in dat hij niet zo slim bezig is en offert hij zichzelf op om de stad te redden. We weten dat Octopus ook in Spider-Man: Now Way Home zit, maar of hij een bondgenoot is van Spider-Man of een vijand is nog niet helemaal duidelijk.

 

1. Green Goblin

Spider-Man

Norman Osborn is een briljant wetenschapper, maar zijn bedrijf Oscorp staat op het randje van een faillissement. Het leger wil een formule hebben waarmee ze supersoldaten kunnen creëeren en omdat de ontwikkeling lang duurt test Osborn het spul op zichzelf. Hij wordt loeisterk, maar hoort daarna ook een stem in zijn hoofd die hem aanmoedigt om misdadige dingen te doen. Soms neemt deze ‘Goblin’ de macht helemaal over, en richt hij verwoestingen aan met de militaire hardware van Osborn.

Green Goblin is compleet van de pot gerukt, sterk, een beetje campy én hilarisch. We zijn blij dat hij in No Way Home weer terugkeert.

 

Wie is de beste Spider-Man?

Tom Holland, Andrew Garfield en Tobey Maguire vulden Spider-Man allemaal op unieke wijze in. Andrew Garfield was de minste Spider-Man, maar dat was eigenlijk niet de schuld van de (prima) acteur. De The Amazing Spider-Man-films waren een stuk minder goed dan de andere reeksen, dus dat kunnen we Garfield niet kwalijk nemen.

Tom Holland speelt een veel vrolijkere Peter Parker, die (heel erg) langzaam leert wat het betekent om een superheld te zijn. Spider-Man: Homecoming en Far From Home zijn prima films, maar lijden een béétje onder de Marvel-paraplu waar ze onder vallen. In de eerste film heeft Spider-Man problemen omdat Tony Stark zich ooit als een eikel gedroeg, en in de tweede film… eigenlijk ook. Tom Holland begon zijn Spider-Man-carrière als bijrol in Captain America: Civil War, en soms lijkt hij zelfs in zijn eigen films een bijrol te spelen.

Op nummer 1 vinden we dus de ‘OG’-Spider-Man, Tobey Maguire. Over het algemeen leven we het meeste mee met deze onhandige nerd, die zijn schoolwerk, bijbaantje, liefdesleven én het verslaan van boeven moet zien te combineren. Maguire sloeg een paar miskleunen in Spider-Man 3

 

Maar hij profiteert er enorm van dat het verhaal van ‘zijn’ Spider-Man min of meer afgerond is. We zagen hem als slappe nerd, onzekere superheld, overmoedige eikel én als volwassen held die zichzelf (en Flint Marko) vergeeft voor de dood van zijn oom Ben.

 

Spider-Man: No Way Home

In de nieuwe Spider-Man-film No Way Home opent Doctor Strange het multiversum, waardoor verschillende personages uit de eerdere films in het Marvel Cinematic Universe terechtkomen. Een deel van bovenstaande schurken zien we dus zeker terug!

Spider-Man: No Way Home is nu te zien in de bioscoop.