Er is hoop voor het Nederlands elftal! De volgende keer dat ze een belangrijk toernooi missen, kunnen ze werken aan een acteercarrière. Deze spelers gingen ze al voor!

More content below the advertising

Als je sommige voetballers fopduiken ziet maken, lijken het sowieso goede acteurs. Toch zijn er maar weinig die de overstap naar het witte doek maken. Dit zijn er een paar!

Matt Smith

Aanstrompelend talent

Matt Smith (Doctor Who, The Crown) brak nooit door als voetballer, maar talent had de acteur wel! Smith speelde in de jeugdteams van Northampton, Nottingham Forest én Leicester City. Smith was hard op weg een prof te worden, tot hij zwaar geblesseerd raakte aan zijn rug.

Zijn carrière kwam dus ten einde vóór hij eigenlijk begon. Een leraar raadde hem aan om zijn energie op acteren te richten, wat Smith als voetbalfan niet zag zitten. Uiteindelijk gaf hij toe, en ging hij via het toneel richting de televisie én het grote scherm. 

Pelé

Escape To Victory

Michael Caine en Sylvester Stallone spelen krijgsgevangenen, die gedwongen tegen een stel nazi’s moeten voetballen. Terwijl ze proberen te ontsnappen, trainen ze ook om de wedstrijd te winnen: verliezen is natuurlijk geen optie! Eén van de sterspelers is gelukkig de legendarische Pelé. Daarmee komt zelfs het sneuste bierelftal een heel eind!

Naast Pelé speelden meer bekende voetballers mee in Escape To Victory, waaronder Bobby Moore. Pelé zou later in nog een aantal films spelen; meestal als zichzelf. Arme straatjongens en professionele spelers wierpen zich voor zijn voeten om beter te worden, in o.a. A Minor Miracle en Hotshot.

Wellicht is het ook maar goed dat Pelé zichzelf speelde, want zijn acteerkwaliteiten kunnen wel wat werk gebruiken.

Eric Cantona

Elizabeth!

Cantona bloeide op bij Manchester United, waar hij vier keer de Premier League won. Cantona was controversieel, zeker nadat hij tijdens een wedstrijd een supporter te lijf ging die hem uitschold. Zijn temperament maakte hem niet populair bij Franse bondscoaches, waardoor hij in het nationale elftal weinig te zien was.

Na zijn voetbalcarrière bleven de media van hem houden, en kreeg de Fransman verschillende rollen in films, zoals Elizabeth (1998) met Cate Blanchett. Verder speelde Cantona voornamelijk in Franstalige films.

Vinnie Jones

Gangster

Als verdedigende middenvelder van o.a. Wimbledon, Leeds en Chelsea was Vinnie Jones een… beperkte speler. Dit compenseerde hij met passie, inzet en tackles op adamsappelhoogte. Door dit keiharde imago werd hij regelmatig gevraagd om gangsters te spelen; als eerste in Lock, Stock And Two Smoking Barrels.

Hierna ging het vrij snel! Jones was te zien in Snatch, Gone In 60 Seconds en Swordfish. In X-Men: The Last Stand speelde hij de reusachtige mutant Juggernaut. Sindsdien wordt hij wat minder gevraagd voor grote films, maar hij acteert zeker in zo’n vier à vijf (B-)actiefilms per jaar. 

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.