Er is hoop voor het Nederlands elftal! De volgende keer dat ze een belangrijk toernooi missen, kunnen ze werken aan een acteercarrière. Deze spelers gingen ze al voor!

Article continues after the ad

Als je sommige voetballers fopduiken ziet maken, lijken het sowieso goede acteurs. Toch zijn er maar weinig die de overstap naar het witte doek maken. Dit zijn er een paar!

Matt Smith

Aanstrompelend talent

Matt Smith (Doctor Who, The Crown) brak nooit door als voetballer, maar talent had de acteur wel! Smith speelde in de jeugdteams van Northampton, Nottingham Forest én Leicester City. Smith was hard op weg een prof te worden, tot hij zwaar geblesseerd raakte aan zijn rug.

Zijn carrière kwam dus ten einde vóór hij eigenlijk begon. Een leraar raadde hem aan om zijn energie op acteren te richten, wat Smith als voetbalfan niet zag zitten. Uiteindelijk gaf hij toe, en ging hij via het toneel richting de televisie én het grote scherm. 

Pelé

Escape To Victory

Michael Caine en Sylvester Stallone spelen krijgsgevangenen, die gedwongen tegen een stel nazi’s moeten voetballen. Terwijl ze proberen te ontsnappen, trainen ze ook om de wedstrijd te winnen: verliezen is natuurlijk geen optie! Eén van de sterspelers is gelukkig de legendarische Pelé. Daarmee komt zelfs het sneuste bierelftal een heel eind!

Naast Pelé speelden meer bekende voetballers mee in Escape To Victory, waaronder Bobby Moore. Pelé zou later in nog een aantal films spelen; meestal als zichzelf. Arme straatjongens en professionele spelers wierpen zich voor zijn voeten om beter te worden, in o.a. A Minor Miracle en Hotshot.

Wellicht is het ook maar goed dat Pelé zichzelf speelde, want zijn acteerkwaliteiten kunnen wel wat werk gebruiken.

Eric Cantona

Elizabeth!

Cantona bloeide op bij Manchester United, waar hij vier keer de Premier League won. Cantona was controversieel, zeker nadat hij tijdens een wedstrijd een supporter te lijf ging die hem uitschold. Zijn temperament maakte hem niet populair bij Franse bondscoaches, waardoor hij in het nationale elftal weinig te zien was.

Na zijn voetbalcarrière bleven de media van hem houden, en kreeg de Fransman verschillende rollen in films, zoals Elizabeth (1998) met Cate Blanchett. Verder speelde Cantona voornamelijk in Franstalige films.

Vinnie Jones

Gangster

Als verdedigende middenvelder van o.a. Wimbledon, Leeds en Chelsea was Vinnie Jones een… beperkte speler. Dit compenseerde hij met passie, inzet en tackles op adamsappelhoogte. Door dit keiharde imago werd hij regelmatig gevraagd om gangsters te spelen; als eerste in Lock, Stock And Two Smoking Barrels.

Hierna ging het vrij snel! Jones was te zien in Snatch, Gone In 60 Seconds en Swordfish. In X-Men: The Last Stand speelde hij de reusachtige mutant Juggernaut. Sindsdien wordt hij wat minder gevraagd voor grote films, maar hij acteert zeker in zo’n vier à vijf (B-)actiefilms per jaar.