Er is hoop voor het Nederlands elftal! De volgende keer dat ze een belangrijk toernooi missen, kunnen ze werken aan een acteercarrière. Deze spelers gingen ze al voor!

Als je sommige voetballers fopduiken ziet maken, lijken het sowieso goede acteurs. Toch zijn er maar weinig die de overstap naar het witte doek maken. Dit zijn er een paar!

Matt Smith

Aanstrompelend talent

Matt Smith (Doctor Who, The Crown) brak nooit door als voetballer, maar talent had de acteur wel! Smith speelde in de jeugdteams van Northampton, Nottingham Forest én Leicester City. Smith was hard op weg een prof te worden, tot hij zwaar geblesseerd raakte aan zijn rug.

Zijn carrière kwam dus ten einde vóór hij eigenlijk begon. Een leraar raadde hem aan om zijn energie op acteren te richten, wat Smith als voetbalfan niet zag zitten. Uiteindelijk gaf hij toe, en ging hij via het toneel richting de televisie én het grote scherm. 

Pelé

Escape To Victory

Michael Caine en Sylvester Stallone spelen krijgsgevangenen, die gedwongen tegen een stel nazi’s moeten voetballen. Terwijl ze proberen te ontsnappen, trainen ze ook om de wedstrijd te winnen: verliezen is natuurlijk geen optie! Eén van de sterspelers is gelukkig de legendarische Pelé. Daarmee komt zelfs het sneuste bierelftal een heel eind!

Naast Pelé speelden meer bekende voetballers mee in Escape To Victory, waaronder Bobby Moore. Pelé zou later in nog een aantal films spelen; meestal als zichzelf. Arme straatjongens en professionele spelers wierpen zich voor zijn voeten om beter te worden, in o.a. A Minor Miracle en Hotshot.

Wellicht is het ook maar goed dat Pelé zichzelf speelde, want zijn acteerkwaliteiten kunnen wel wat werk gebruiken.

Eric Cantona

Elizabeth!

Cantona bloeide op bij Manchester United, waar hij vier keer de Premier League won. Cantona was controversieel, zeker nadat hij tijdens een wedstrijd een supporter te lijf ging die hem uitschold. Zijn temperament maakte hem niet populair bij Franse bondscoaches, waardoor hij in het nationale elftal weinig te zien was.

Na zijn voetbalcarrière bleven de media van hem houden, en kreeg de Fransman verschillende rollen in films, zoals Elizabeth (1998) met Cate Blanchett. Verder speelde Cantona voornamelijk in Franstalige films.

Vinnie Jones

Gangster

Als verdedigende middenvelder van o.a. Wimbledon, Leeds en Chelsea was Vinnie Jones een… beperkte speler. Dit compenseerde hij met passie, inzet en tackles op adamsappelhoogte. Door dit keiharde imago werd hij regelmatig gevraagd om gangsters te spelen; als eerste in Lock, Stock And Two Smoking Barrels.

Hierna ging het vrij snel! Jones was te zien in Snatch, Gone In 60 Seconds en Swordfish. In X-Men: The Last Stand speelde hij de reusachtige mutant Juggernaut. Sindsdien wordt hij wat minder gevraagd voor grote films, maar hij acteert zeker in zo’n vier à vijf (B-)actiefilms per jaar. 

Jack Reacher
Jack Reacher

De geruchten gingen al een tijdje rond, en nu zijn deze ook bevestigd: er komt een TV-serie rond het populaire thrillerpersonage Jack Reacher. Hierin wordt de bikkelharde actieheld echter niet meer door Tom Cruise gespeeld. Dit heeft schrijver Lee Child vandaag aan de BBC laten weten.

 

Dit keer wel een boom van een vent graag

Fans van de Jack Reacher-boeken zullen nu ongetwijfeld hopen dat er dit keer wel een boomlange uit de kluiten gewassen hoofdrolspeler gekozen wordt. Reacher is in de boeken normaal een beer van een vent die zowat de twee meter aantikt. Fans waren dus niet blij toen de slechts 172 centimeter lange Cruise voor de rol gekozen werd

 

 

Nu wel Ray Stevenson?

Child verdedigde de keuze voor Tom Cruise destijds nog met het argument dat voor een speelfilm met een groot budget gewoon een acteur van naam gecast moet worden. Fans hadden naar het schijnt graag acteur Ray Stevenson in de rol gezien. Het is niet bekend of die nog wel voor de tv-serie in aanmerking komt.

 

Geen derde Reacher-film

De TV-serie rond Jack Reacher zal op een streamingdienst te zien zijn, hier is alleen nog niet bekend op welke. Met dit nieuws is het ook zo goed als zeker dat er geen derde Reacher-film met Cruise meer komt. Dat zit er echter al dik in toen de opbrengst van de tweede film Jack Reacher: Never Go Back uit 2016 het bij lange na niet haalde bij die van de eerste film.

 

The Rock in Fighting With My Family
The Rock in Fighting With My Family

We kennen Dwayne Johnson allemaal als die Grote Vriendelijke Reus die altijd goedgehumeurd is, maar in de trailer voor de Britse worstelkomedie Fighting With My Family laat The Rock een andere kant van zichzelf zien. Als twee fans die zelf willen gaan worstelen hem om advies vragen, krijgen ze de wind van voren.

Dromen van Amerikaans show-worstelen in de Britse regen

Fighting With My Family vertelt over de Britse broer en zus Zak en Raya die ervan dromen om door te breken in de wereld van het Amerikaanse show-worstelen. Dat is so wie so al niet eenvoudig, maar het is nog lastiger als je uit een regenachtig Engels plaatsje komt. Toch lijken ze een heel eind te komen met training van worstelcoach Hutch, gespeeld door Vince Vaughn. Komiek Nick Frost, die bolle uit de Edgar Wright-komedies, duikt ook op in een geinige rol als hun vader, die het niet gelooft dat 'ie Dwayne Johnson aan de telefoon heeft.

 

 

Geschreven en geregisseerd door Stephen Merchant

Het is nog niet duidelijk of The Rock ook echt een substantiële rol in de film heeft, of dat 'ie maar even meedoet en zijn grootste scènes al in deze trailer zitten. Hij heeft de film in elk geval mede-geproduceerd. Deze worstelkomedie is grappig genoeg geschreven en geregisseerd door Stephen Merchant, met zijn iele voorkomen zelf bepaald geen worstelaar. Merchant kennen we natuurlijk als de man met wie Ricky Gervais al die geweldige tv-series heeft bedacht; The Office, Extras, Life's too Short en natuurlijk An Idiot Abroad.

 

Hoe maf het uitgangspunt van deze komedie ook klinkt, toch is de film gebaseerd op het leven van de Briste Saraya-Jade Bevis, die onder de naam Paige daadwerkelijk in de Amerikaanse WWE heeft geworsteld.

Op dit moment heeft Fighting With My Family nog geen Nederlandse releasedatum. In diverse andere landen komt de film al in februari en maart uit, dus wellicht is de komedie rond die tijd ook hier in de bioscopen te zien.