Verbogen parels Crazy Ex-Girlfriend, Hilda en Giri/Haji

Netflix staat vol met geweldige films en series... die niemand ooit heeft gezien. Deze verborgen parels verdienen het om ook in de spotlight te staan en wij hebben 9 uiteenlopende toppers op een rijtje gezet!

9. Daybreak (2019)

Riverdale ontmoet Mad Max in deze bloederige tienerserie. Na een apocalyptische gebeurtenis zijn alle volwassenen veranderd in zombies en de overgebleven tieners proberen te overleven door groepjes te vormen. Eenling Josh gaat zijn eigen weg en zoekt naar zijn grote liefde Sam, maar hij ontdekt al snel dat hij hulp nodig heeft om haar te vinden.

Daybreak is geen perfecte serie en zit vol met cringy momenten en nineties verwijzingen die de doelgroep niet zal snappen. Maar de zwakke momenten worden goed in balans gehouden met een aantal originele vondsten, zoals apocalyptische bendes geïnspireerd op high school kliekjes, en een onverwachte glansrol voor Matthew Broderick. Vooral aan het einde vindt de serie meer zijn eigen stijl en het is jammer dat Daybreak zich niet verder heeft kunnen ontwikkelen in een tweede seizoen.

 

Article continues after the ad

8. The Toys That Made Us (2017 - 2019)

De hyperactieve voice-over van The Toys That Made Us is eventjes wennen, maar wanneer je daar aan gewend bent, is dit een heerlijke nostalgische trip down memory lane. In afleveringen van drie kwartier wordt in sneltreinvaart de geschiedenis van het meest iconische speelgoed verteld. Alle belangrijke betrokkenen komen aan het woord en dat zijn opvallend vaak dezelfde personen. 

Je kunt natuurlijk alle drie de seizoenen helemaal kijken, maar je kunt de afleveringen makkelijk beperken tot de toys die in jouw eigen kast stonden, al mag je de hartverwarmende aflevering over The Teenage Mutant Ninja Turtles zeker niet missen. Als je daarna in de mood bent voor nog meer nostalgie, bekijk dan ook The Movies That Made Us en het feestelijke The Holiday Movies That Made Us

 

7. Crazy Ex-Girlfriend (2015 - 2019)

Rachel Bloom heeft het onmogelijke gedaan door een volkomen unieke serie te creëren die met niks anders te vergelijken is. Crazy Ex-Girlfriend gaat over de succesvolle advocate Rebecca Bunch, die doodongelukkig is met haar leven en alles opgeeft om te verhuizen naar het kleine stadje waar haar ex-vriendje Josh woont. Ze hoopt hem opnieuw verliefd te maken zonder over te komen als een gestoorde stalker. 

Rebecca heeft een vrachtwagen aan problemen en gaat daar op de meest ongezonde manier mee om. In plaats van therapie vlucht ze weg in een fantasiewereld waarin grappige liedjes alles oplossen. Zo werkt het natuurlijk niet en Rebecca wordt keer op keer met zichzelf geconfronteerd. De serie behandelt haar geestelijke gezondheid op een verrassend realistische manier. Een vriendje of een dosis medicijnen lost niet alles op en Rebecca moet echt aan zichzelf werken, waardoor je als kijker meegaat in haar hilarische reis vol pieken en dalen. 

 

6. The Bad Batch (2016)

Als Mad Max en het hippiefestival Burning Man een baby zouden krijgen, was het eindresultaat The Bad Batch. Een jonge vrouw wordt verbannen naar een wetteloos stuk woestijn net buiten Texas. Daar is het ieder voor zich en ze wordt al snel het slachtoffer van een groepje kannibalen. Ze ontsnapt en probeert te overleven in een kleine gemeenschap geregeerd door een mysterieus feestbeest.

The Bad Batch is het type film dat je geweldig vindt of verschrikkelijk, een tussenweg is er niet. Wij horen bij het eerste kamp en zijn overdonderd door de manier waarop deze film met veel stiltes en weinig middelen een stijlvolle eigen wereld weet te creëren. Er wordt weinig uitgelegd, maar dat is helemaal niet nodig. Geniet gewoon van de prachtige landschappen en de topacteurs in de meest interessante rollen van hun leven. Vooral Jim Carrey is meesterlijk als doofstomme kluizenaar. 

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

5. Bojack Horseman (2014 - 2020)

Net zoals Crazy Ex-Girlfriend Rebecca Bunch heeft ook de mislukte acteur Bojack Horseman talloze persoonlijke problemen waar hij aan moet werken. Voor hem is dat nog iets lastiger want hij is een pratend paard in een absurde animatieserie voor volwassenen. Ondanks dit grappige uitgangspunt is Bojack Horseman een diepzinnige en intelligente serie over geestelijke gezondheid en de schaduwkant van roem. 

De eerste paar afleveringen zijn puur absurdisme en onderbroekenlol. Het duurt eventjes voordat de serie zijn ware gezicht laat zien en vanaf dat moment wil je weten hoe het verhaal zich verder ontwikkelt. Bojack Horseman combineert op voortreffelijke wijze de domste grapjes met serieuze issues en gaat geen enkel taboe uit de weg. Bojack doet verschrikkelijke dingen en er zijn afleveringen die gewoon pijn doen om naar te kijken, maar door de absurdistische stijl komt de rottigheid iets minder hard aan dan je zou verwachten. Dit is geen makkelijke serie, maar wie doorzet wordt beloond met een Netflix Original die je diep in je ziel raakt. 

 

4. Derek (2012 - 2014)

Alles wat Ricky Gervais aanraakt verandert in goud. Hij heeft The Office op zijn naam staan en laat bijna alle Netflix-abonnees lachen en huilen met de bitterzoete comedyserie After Life. Tussen dit succes door maakte hij ook de lieve, maar controversiële serie Derek. In deze comedyserie speelt hij een vriendelijke man met een verstandelijke beperking.

Ricky Gervais speelt meestal een cynische eikel en zijn rol als Derek Noakes is totaal iets anders dan we van hem gewend zijn. Critici waren bang dat hij mensen met een verstandelijke beperking belachelijk maakte, maar kijk 1 minuut van deze comedyserie en je weet dat dat niet het geval is. Derek is de liefste persoon op aarde en er zit geen greintje kwaad in hem. Hij wordt omringd door mensen die het zwaar hebben, maar weet hun leven mooier te maken door gewoon zichzelf te zijn. Voor fans van After Life is dit hartverwarmende pareltje verplichte kost. 

 

3. American Murder: The Family Next Door (2020)

Netflix' aanbod van True Crime documentaires zorgt voor aardig wat keuzestress. Aan welk misdaadverhaal moet je nu weer een paar uur van je leven gaan besteden? American Murder: The Family Next Door is een documentaire die je makkelijk over het hoofd kunt zien, maar echt niet mag missen. Het verhaal over een vermiste vrouw zorgt vanaf het eerste moment voor koude rillingen en wanneer het ware verhaal over haar verdwijning aan het licht komt, doe je geen oog meer dicht.

De gemiddelde docu heeft altijd dezelfde opzet. Een voice-over vertelt het verhaal, betrokkenen komen aan het woord, archiefbeelden tonen wat er is gebeurd en reconstructies vullen de gaten in. American Murder: The Family Next Door heeft dat allemaal niet. Het is een verzameling van beelden die gemaakt zijn door de politie tijdens het onderzoek. Dat wordt afgewisseld met appjes en vlogs van het slachtoffer. De misdaad komt daardoor zó dichtbij dat dit verhaal je nog lang bij zal blijven. 

 

2. Giri/Haji (2019)

De Japans/Britse misdaadserie Giri/Haji is de definitie van een verborgen parel. Hij zit ergens verstopt op Netflix en de enige manier om hem te ontdekken, is wanneer iemand hem tipt tijdens de Bankplakkers podcast of in een lijstje met beste nieuwe Netflix-series. Maar nadat je hem hebt gezien, ben je hooked en ga je op een kruistocht om iedereen te overtuigen deze meesterlijke politie-topper te kijken. 

Het verhaal over een Japanse rechercheur die in Engeland op zoek gaat naar zijn criminele broer klinkt niet heel vernieuwend, maar Giri/Haji pakt je in met een zorgvuldig opgebouwd verhaal, dat geen moment verveelt. Los van het sterke plot is de Netflix Original ook een visueel pareltje. De makers spelen met zwart/wit flashbacks, neonlichten, animatie en voegen zelfs wat moderne dans toe. 

 

1. Hilda (2018-)

De meeste films en series op deze lijst zijn gericht op een specifiek publiek. Je gaat niet met het hele gezin The Bad Batch kijken of gezellig met de kids Bojack Horseman bingewatchen. De animatieserie Hilda is daarentegen leuk voor iedereen. Het is een sprookjesachtig verhaal over een jong meisje dat opgroeit in een magisch bos en verhuist naar de grote stad, waar ze allerlei avonturen beleeft. 

De kracht van de Netflix Original is dat jong en oud kunnen genieten van Hilda's heldhaftige avonturen. Het is nooit té spannend, maar ook nooit saai of kinderachtig. En de familievriendelijke humor is daadwerkelijk grappig! De animatieserie ziet er daarnaast uit als een prentenboek dat tot leven is gekomen en je wilt de dappere, vriendelijke en behulpzame Hilda als het grote voorbeeld van je kleine zusje. 

 

Wil je nog meer Netflix-toppers? Check dan deze top 10 met de beste series op Netflix