Leuk hoor, Michiel Huisman in Game of Thrones – alleen lijkt ‘ie totáál niet op Ed Skrein. En zo flikte deze verder epische show ’t wel vaker: verrassend veel personages werden ge-recast, maar waarom eigenlijk? We zetten ze voor je op een rij!

Het gaat overigens vaak om niet zulke baanbrekende personages, vandaar dat je ze ook niet terugvindt in ons lijstje met de coolste personages uit Game of Thrones. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen!

Article continues after the ad

1. The Mountain

De GoT-makers jasten er gewoon drie (!) verschillende acteurs doorheen om mega-beul The Mountain te spelen. Conan Stevens (seizoen 1) en Ian Whyte (seizoen 2) lijken nog wel een beetje op elkaar, maar vanaf seizoen 3 speelde het IJslandse beest Hafþór Júlíus Björnsson Gregor Clegane. Toch wel hét Mountain-gezicht dat we nu herkennen. Stevens verliet GoT door zijn drukke werkschema, maar waarom Whyte wegging? Dat is niet bekend.


 

2. Daario Naharis

Naast Carice, die in de verrotte huid van heks Melisandre kroop, zorgde Michiel Huisman vanaf seizoen 4 voor wat broodnodige Hollandse trots in Hollywood. De showrunners hielden zijn versie van vechtersbaas Daario Naharis in hetzelfde uniform als Ed Skreins versie, maar eeuh: deze twee lijken in de verste verte niet op elkaar. Waarom die recast? Ed gaf later in interviews toe dat het in ieder geval niet zijn beslissing was om weg te gaan. Hij denkt dat het komt door enigheid tussen hem en de makers…


 

3. The Night King

The Night King? Is die vervangen dan? Ja, deze blauwe bastard zorgt voor de enige recast die je waarschijnlijk never-nooit zou raden. Vanaf seizoen 6 zat er namelijk een andere gast onder diezelfde dikke laag make-up. Vladimir Furdik verving Richard Brake. Waarom? Dat weet Furdik ook niet, zo gaf ‘ie later aan in een interview. Overigens: zo ziet ie er in het echt uit.


 

4 en 5. Myrcella en Tommen Baratheon

Cersei’s arme kids Myrcella (Nell Tiger Free) en Tommen (Dean Charles Chapman) stonden altijd al in de schaduw van Joffrey. We waren haast al vergeten dat ze ook in de eerdere seizoenen zaten! Kijk maar, hier is Aimee Richardson als yung Myrcella:Ook Tommen kreeg een recast om dezelfde reden als bij zijn zusje: de nieuwe verhaallijnen, waarin ze beiden tekst kregen en moesten trouwen, vereiste simpelweg oudere acteurs omdat we inmiddels een stukkie verder in de tijdlijn zaten. Callum Wharry speelde Tommen als kindje:


 

6. Beric Dondarrion

De man met het vlammende zwaard! Beric Dondarrion ontpopte zich in latere seizoenen pas als belangrijke speler. Zou dus zomaar kunnen dat je niet meer weet hoe hij er in seizoen 1 uitzag. Dat kan óók komen door de acteursswitch: David Michael Scott moest plaatsmaken voor Richard Dormer, die Beric vanaf seizoen 3 speelde. Hier is nooit een reden voor gegeven.


 

7. Dickon Tarly

Umbrella Academy-ster Tom Hopper mocht vanaf seizoen 7 Samwells jongere broertje Dickon spelen en belandde zodoende in die epische ‘Spoils of War’-battle. In seizoen 6 zagen we – tijdens dat ongemakkelijke familiediner – Freddie Stroma (Pitch Perfect) als Dickon, maar die haakte later af door zijn overvolle schema.


 

8. Three-Eyed Raven

Deze machtige mentor van Bran zag er bij zijn introductie aan het einde van seizoen 4 héél anders uit. Toen de Three-Eyed Raven in seizoen 6 eindelijk terugkwam, zagen we daar opeens levende legende Max von Sydow (The Exorcist) in de rol – dus niet Struan Rodger. Uitleg kregen we nooit, maar misschien wilden de makers wel gewoon een bekendere acteur?


 

9. Leaf

Wie? Leaf, die ken je echt wel! Alhoewel: als je alleen haar seizoen 4-uiterlijk zou zien, herken je haar waarschijnlijk niet. Dit Children of the Forest-meisje zat óók in seizoen 6, waar ze door een time-jump opeens weer opdook in de gang van Bran en de Three-Eyed Raven. Daarom kwam er een oudere actrice: Kae Alexander verving Octavia Selena Alexandru. Al hadden we dat door die dikke laag make-up écht niet gezien…