Macaulay Culkin in Home Alone 1990

Het is deze maand dertig jaar geleden dat Home Alone voor het eerst in de Nederlandse bioscopen verscheen. Wij doken in de filmgeschiedenis op zoek naar de mafste feitjes over deze onverwoestbare kerstklassieker!

1. Home Alone stond 20 jaar in het Guinness Book of Records

Home Alone kostte ‘slechts’ 18 miljoen dollar om te maken, maar bracht niet minder dan 477 miljoen dollar in het laatje. Dit leverde de kerstfilm een vermelding op in het Guinness Book of Records als de succesvolste live-action comedy aller tijden. Home Alone wist deze eervolle titel twintig jaar te behouden… totdat in 2011 het record werd verbroken door The Hangover Part II!


2. Robert De Niro speelde bijna inbreker Harry

De rol van insluiper Harry is in eerste instantie aangeboden aan Robert De Niro. De Oscar-winnaar bedankte echter voor de eer. Andere acteurs die in beeld waren voor de rol waren Al Pacino, Danny DeVito en zelfs Rowan ‘Mr. Bean’ Atkinson! De klus ging natuurlijk naar Joe Pesci. Deze topacteur schitterde naast De Niro in Scorsese-favorieten als Raging Bull, Goodfellas en The Irishman.

Article continues after the ad


3. Home Alone hoeveel?!

Je hoeft geen filmkenner te zijn om te weten dat Kevin terugkeerde in Home Alone 2: Lost in New York. En misschien heb je in een melige bui zelfs wel eens Home Alone 3 (zonder Macaulay Culkin, maar mét Scarlett Johansson) of Home Alone 4 gecheckt. Maar wist je dat er ook een deeltje vijf bestond? Deze televisiefilm verscheen in 2012 onder de titel Home Alone: The Holiday Heist. Onlangs rankten we nog alle delen in de Home Alone-reeks!


4. Home Alone: The Game

Het succes bracht niet alleen verschillende sequels voort, er verscheen ook een videogame gebaseerd op Home Alone op onder meer de NES en de Mega Drive. Net als in de film moet Kevin vallen zetten om te voorkomen dat de Wet Bandits hem te pakken krijgen. Het spel werd afgebrand in de pers, maar ontwikkelaar Bethesda zou zijn reputatie later oppoetsen met hitseries als Fallout en The Elder Scrolls.


5. Inbreker Marv had bijna zijn eigen spin-off

Het had weinig gescheeld, of inbreker Marv (Daniel Stern) had zijn eigen solofilm gehad. De komedie Bushwhacked (1995) was namelijk in eerste instantie bedoeld als spin-off van Home Alone. Hierin slaat de Wet Bandit op de vlucht nadat hij ten onrechte is beschuldigd van moord. Al snel werd echter besloten om Bushwhacked los te koppelen van de Home Alone-films… en gezien de beroerde ontvangst was dat maar beter ook!


6. Elvis Presley zou een gastrol hebben in Home Alone

Er zijn hele volksstammen die geloven dat Elvis Presley nog altijd springlevend is. Sterker nog, de legendarische zanger zou een cameo hebben in Home Alone! Volgens de aanhangers van deze bizarre theorie is The King te zien in de vliegveldscène. In 2018 werd dit verhaal ontkracht toen bleek dat de reiziger in kwestie werd gespeeld door Gary Richard Grott, een figurant die vaker opdook in de films van Chris Columbus.


7. Is Kevin McAllister stiekem horrorschurk Jigsaw?

Een andere theorie die de ronde doet, is dat seriemoordenaar John ‘Jigsaw’ Kramer uit de Saw-reeks stiekem de volwassen versie is van Kevin uit Home Alone. Beiden zijn natuurlijk gek op even creatieve als sadistische boobytraps. Maar daar houden de overeenkomsten niet op! Saw-regisseur James Wan kon er wel om lachen: “Ik had kunnen weten dat Kevin zou uitgroeien tot John Kramer.” Zou het dan toch?


8. Home Alone is een megahit in Polen

Er is geen land ter wereld zo gek op Home Alone als Polen. Gemiddeld kijken er jaarlijks vier miljoen mensen naar de traditionele televisievertoning met kerstmis. Naar verluidt is Home Alone (of Kevin Sam w Domu, zoals de film daar heet) zo populair in Polen, omdat het een van de eerste westerse films is die er werd uitgebracht na de val van het IJzeren Gordijn.


9. Disney werkt aan een remake van Home Alone

Vorig jaar werd bekend dat Disney Plus werkte aan een remake van Home Alone. Het nieuws dat de geliefde kerstklassieker nieuw leven werd ingeblazen door de streamingdienst werd niet bepaald enthousiast ontvangen door de fans. Ook Home Alone-regisseur Chris Columbus vond het een slecht idee; hij noemde de aangekondigde remake ‘zonde van de tijd’. Macaulay Culkin kon de humor er gelukkig wel van inzien!