Linda Blair als Regan in The Exorcist uit 1973 op Netflix

Vanaf vandaag staat The Exorcist op Netflix. Wij doken achter de schermen en ontdekten dat het verhaal achter deze horrorklassieker minstens zo angstaanjagend is als de film zelf…

1. Veel mensen denken dat er een vloek rust op The Exorcist

In The Exorcist neemt een priester (Max von Sydow) het op tegen een demon die in het lichaam huist van de jonge Regan (Linda Blair). Het duurde niet lang voordat de cast en crew ervan overtuigd waren dat Satan uitvoerend producent was van de film. Zo brandde de complete set af nadat een duif de stoppenkast invloog. Griezelig genoeg bleef Regans kamer helemaal schadevrij.

Om de rust terug te laten keren, werd een priester ingehuurd om de productie te zegenen. Dat heeft niet veel geholpen: negen mensen die gelinkt konden worden aan de film kwamen tijdens of kort na de opnames van The Exorcist om het leven…


2. Hoofdrolspeelster Linda Blair moest jarenlang onderduiken na bedreigingen

Voor Linda Blair en haar familie begon de nachtmerrie pas ná de release van The Exorcist. Hoewel de hoofdrolspeelster pas dertien jaar oud was toen de film uitkwam, werd zij er door religieuze fanatiekelingen van beschuldigd dat ze een duivelsaanbidder was. De bedreigingen waren zo heftig, dat de studio bodyguards inhuurde om de jonge actrice een half jaar te beveiligen. Ook in de daaropvolgende jaren moest de familie Blair regelmatig onderduiken vanwege alle intimidaties.

Article continues after the ad


3. Om te kotsen

The Exorcist-regisseur William Friedkin ging tijdens de opnames wel erg ver om de juiste reacties van de cast los te krijgen. Zo vuurde hij regelmatig een pistool op de set af om de cast de stuipen op het lijf te jagen. Daarnaast zou de regisseur tegen Jason Miller (die priester Carras speelt) hebben gelogen over een van de beruchtste scènes uit de film. Friedkin vertelde de acteur dat de kots van Regan op de borst van de priester zou landen. Dat liep zoals bekend net even anders en de walging van Miller is dan ook geen toneelspel!


4. Kamer met airconditioning

De slaapkamer van de bezeten Regan lijkt niet alleen ijskoud… dat is ie ook! In de studio stonden vier gigantische airco-installaties om de temperatuur op de set onder nul te houden. Dit was zo effectief, dat er zelfs sneeuw ontstond in de studio. Een van de installaties ging echter om de haverklap defect, waardoor de opnames vertraging opliepen en de film ver over zijn budget heenging. Maar het resultaat mag er zijn: we krijgen alleen al koude rillingen van het zien van deze vervloekte tienerkamer!


5. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

The Exorcist is gebaseerd op de gelijknamige roman van William Peter Blatty. Deze schrijver liet zich inspireren door een zaak uit 1949 waarbij een veertienjarig jongetje werd bezeten door de duivel. Zijn ouders besloten hierop een priester in te schakelen, die het jongetje na maanden wist te bevrijden van zijn demon. Je zou dus kunnen zeggen dat The Exorcist indirect is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. En dat is niet de enige horrorfilm die verrassend genoeg waargebeurd is!


6. The Exorcist is de eerste horrorfilm die kans maakte op een Oscar voor Beste Film

The Exorcist werd in maar liefst tien Oscar-categorieën genomineerd, waaronder die van beste film. Van alle nominaties werden slechts die voor het scenario en het geluid verzilverd. In de loop der jaren zouden alleen de horrorfilms Jaws (1975), The Silence of the Lambs (1991), The Sixth Sense (1999) en Get Out (2017) nog kans maken op de belangrijkste Oscar. De thriller met Jodie Foster en Anthony Hopkins is de enige die ook echt met de hoogste filmonderscheiding aan de haal ging.


7. Verboden in het Verenigd Koninkrijk

In 1974 werd The Exorcist in het Verenigd Koninkrijk uitgebracht met een X-rating. Hierdoor werd de horrorfilm in grote delen van het land in de ban gedaan. Slimme ondernemers organiseerden busritjes naar bioscopen in gemeentes waar de kaskraker wel was te zien! Britten die thuis op de bank wilden genieten van deze horrorhit moesten nog even geduld hebben: door de strenge censuur in het Verenigd Koninkrijk was The Exorcist daar pas in 2001 voor het eerst op televisie te zien!


8. Seriemoordenaar op de set

De scène waarin Regan een angiografie ondergaat is een van de meest verontrustende uit de film. Maar dit fragment wordt nog huiveringwekkender als je weet dat de bebaarde doktersassistent wordt gespeeld door Paul Bateson. Hij werd in 1979 tot 20 jaar celstraf veroordeeld voor een lugubere moord. In de gevangenis beweerde hij veel meer mensen op gruwelijke wijze te hebben gedood, maar hier heeft de politie nooit hard bewijs voor kunnen vinden. Opvallend genoeg stond het verhaal van deze vermeende seriemoordenaar model voor de film Cruisin’, gemaakt door dezelfde regisseur als The Exorcist!


9. Warner Bros. werkt aan een reboot van The Exorcist

Tijdens een voorstelling van The Exorcist raakte één toeschouwer zo van streek, dat ze flauwviel en haar kaak brak. De ongelukkige toeschouwer klaagde Warner Bros. aan, maar tot een rechtszaak kwam het niet. De zaak werd namelijk buiten de rechtszaal geschikt voor een onbekend bedrag. De studio kon het geld trouwens prima missen: omgerekend na inflatie is The Exorcist nog altijd de succesvolste 16+-film aller tijden. Geen wonder dus dat Warner Bros. onlangs nog een reboot aankondigde van deze kaskraker. Maar of die kan tippen aan de ultieme horrorklassieker…?

The Exorcist is vanaf vandaag te zien op Netflix!