Tom Hanks van News  of the World op Netflix

Vandaag gaat News of the World in première bij Netflix, een sfeervolle western met een hoofdrol voor Tom Hanks. Wij gingen op zoek naar de verrassendste feitjes over deze sympathieke Oscar-winnaar.

1. Hanks doet horror

De eerste acteerklus van Tom Hanks was He Knows You’re Alone uit 1980. In deze verder weinig opzienbarende slasher speelt hij een psychologiestudent die betrokken raakt bij de jacht op een seriemoordenaar. Toch viel de debutant toen al positief op: de makers besloten zelfs om Hanks’ personage een happy end te geven, ondanks dat het script dit niet voorschreef. Hanks hoeft zich dan ook nergens voor te schamen: deze Oscarwinnaars begonnen hun carrière ook in B-horrorfilms!


2. Oh, Happy Days

Gelukkig werd al snel duidelijk dat Tom Hanks meer talent had voor humor dan voor horror. Zijn bescheiden bijrol in Happy Days als dokter Dwayne maakte zo veel indruk op hoofdrolspeler Ron Howard, dat hij besloot om hem auditie te laten doen voor Splash. Met deze romantische fantasyfilm uit 1984 brak Hanks definitief door in Hollywood. Hij zou hierna vaker samenwerken met regisseur Howard, onder meer voor Apollo 13 en The Da Vinci Code.


3. Help, Tom Hanks heeft een hobby!

Het is moeilijk voor te stellen dat Tom Hanks tussen al zijn films door nog tijd heeft voor een hobby. Toch is het zo… en wat voor één! De Hollywood-ster verzamelt typmachines. Naar eigen zeggen heeft hij rond de 250 van deze schrijfinstrumenten in zijn bezit. Zijn verzameling inspireerde hem zelfs tot het schrijven van Uncommon Type, een verhalenbundel met de vintage machines in de hoofdrol. Hanks is trouwens niet de enige acteur die er een bizarre hobby op nahoudt!

Article continues after the ad


4. Goudzoeker

Tom Hanks is een ware Oscar-magneet. In totaal werd hij al zes keer genomineerd voor deze prestigieuze filmprijs. Zijn nominaties voor beste mannelijke hoofdrolspeler in Philadelphia (1993) en Forrest Gump (1994) wist hij ook daadwerkelijk te verzilveren. Daarmee is Hanks slechts een van de twee acteurs uit de filmgeschiedenis die twee jaar op rij een Oscar in ontvangst mocht nemen. Spencer Tracy ging hem voor met Captain Courageous (1937) en Boys Town (1938).


5. Niet van deze wereld

Tom Hanks is een van de meest toonaangevende acteurs van de laatste dertig jaar. De invloed van deze Oscarwinnaar reikt zelfs tot ver buiten deze planeet! In 1996 werd namelijk een pas ontdekte asteroïde naar de acteur genoemd. Hij had deze eer te danken aan zijn rol in Apollo 13. Bonusweetje: Hanks wilde vroeger astronaut worden. Helaas maakte zijn gebrek aan wiskundig inzicht een vroegtijdig einde aan deze droom.


6. Who’s the Boss?

Tom Hanks mag Bruce Springsteen tot zijn beste vrienden rekenen. Nu is dat niet zo bijzonder als Hollywood-superster, maar het tweetal is al beste maatjes sinds hun kindertijd! Dankzij de film Philadelphia kregen de acteur en de zanger eindelijk kans om samen te werken. Het aangrijpende drama leverde Hanks zoals gezegd een Oscar op voor beste acteur… en Springsteen een Oscar voor zijn nummer ‘The Streets of Philadelphia’. Dat is nog eens een gouden vriendschap!


7. And now for something completely different…

Oké, deze zagen we ook niet aankomen: Tom Hanks was kortstondig lid van Monty Python. In 2002 trad hij samen met het legendarische comedycollectief op tijdens een show ter nagedachtenis aan Beatles-gitarist George Harrison. Samen met de overgebleven leden zong hij de Monty Python-klassieker ‘The Lumberjack Song’. Een droom die uitkwam, want Hanks is naar eigen zeggen groot fan van deze Britse mafketels.


8. Achter de schermen

Met bijna honderd rollen op zijn naam, is Tom Hanks een van de meest productieve acteurs in Hollywood. Wat de meeste mensen echter niet zien, is dat hij zich ook achter de schermen uit de naad werkt. Als producer werkte hij mee aan meer dan vijftig titels, waaronder publieksfavorieten als My Big Fat Greek Wedding, Mama Mia! en Where the Wild Things Are!


9. Gevonden voorwerpen

Voor een megaster als Tom Hanks, heeft hij verrassend veel oog voor klein alledaags leed. Hanks gebruikt zijn Twitter-pagina dan ook niet om zichzelf te promoten, maar… als virtueel bureau voor gevonden voorwerpen! Via het sociale netwerk deelt hij foto’s van handschoenen, slippers, studentenpasjes en andere verloren objecten die hij vindt op straat. Dat zien we de Kardashians voorlopig nog niet doen!