Benedict Cumberbatch achter de schermen van Avengers: Endgame

Een kijkje achter de schermen van je favoriete filmfranchise kan twee kanten op werken: je voelt nu nóg meer waardering óf had liever niet gezien hoe alle filmmagie in één klap wordt weggevaagd. Met deze 9 behind the scènes beelden is één ding zeker: je kijkt nooit meer hetzelfde naar The Avengers.

Benieuwd naar meer behind the scenes-beelden? Check hier die van Harry Potter, de It-films en Star Wars.

Article continues after the ad

1. Mark Ruffalo’s strakke pak

Om Hulk uit The Avengers (2012) op het scherm te toveren, moesten de makers erg veel movie magic toepassen. Toch was The Green Goliath géén volledige CGI-creatie. Mark Ruffalo moest ook echt in zo’n strak motion capture-pakje kruipen. De makers deelden beelden van het ingewikkelde proces tijdens Hulk-opnames en op een gegeven moment ziet zijn hoofd er zelfs uit als een mislukte Thanos. Hadden we liever niet gezien…
2. Kartonnen Thanos

Josh Brolin, die recent zijn, euhm, kontgat verbrande (we maken géén grap), filmde het merendeel van zijn Thanos-scènes ook in zo’n niets verhullend motion capture-kostuum. Uiteraard is de echte Thanos wat langer dan Brolin en daarom droeg hij daar vaak een zwevende, kartonnen versie van de opperschurk bovenop. Zo wisten de andere acteurs waar ze moesten kijken wanneer ze face-to-face met Thanos kwamen. Als we dít zien, krijgen we toch een minder indrukwekkend beeld van de paarse reus…


3. Papa

Gamora die achter de schermen van Avengers: Infinity War doodleuk een geinig filmpje laat zien aan ‘papa’ Thanos; ja joh, doe vooral niet alsof het einde van de wereld op het spel staat. Lachen!
4. Alles oké, dokter?

We voelen bij onderstaand beeld direct heel veel medelijden met die arme Benedict Cumberbatch. Aan zijn ongemakkelijke gezicht te zien vond hij deze Doctor Strange-scène uit Endgame nogal kut om op te nemen. Geef ‘m eens ongelijk: wie wil nu (god weet hoe lang) in de lucht bungelen in een extreem onplezierige positie?
5. Lekker heksen

Scarlet Witch zonder CGI is een hilarisch teleurstellend gezicht. Elizabeth Olsen mocht in Avengers: Age of Ultron voor het eerst de supersterke heks Wanda spelen. In zogenoemde ‘b-roll’-beelden zien we hoe dat er achter de schermen aan toe ging. Ze zwaait alle kanten op en je hoort haar aan het einde zelfs ‘swoesh’-geluidjes maken. Je kunt in ieder geval niet zeggen dat Elizabeth zich niet inleefde…
 


6. Ultron?

De geniale James Spader gaf robotslechterik Ultron een sinister stemgeluid. Ook mocht hij meerdere scènes in motion capture-kostuum opnemen. Toch hoefde regisseur Joss Whedon hem niet altijd uit te nodigen op de set. Sommige scènes – we weten niet precies welke – vereiste alleen een belichaming van de doorgeslagen robot en daar was deze dude met zijn pofkostuum blijkbaar goed genoeg voor. Wie is dit in hemelsnaam? En hoeveel movie magic was er voor nodig om dit uiteindelijk om te toveren tot de Ultron die we kennen?
7. Thor en Rocket

Wil je je beeld van Rocket niet vernaggelen? Kijk dan maar even weg. Deze deleted scene – die de eindversie van Avengers: Endgame niet haalde – onthult hoe Rocket eruitziet wanneer zijn special effects nog niet helemaal klaar zijn. Een naar beeld dat nooit meer uit je geheugen gaat!
 


8. Peter Dinklage en zijn kartonnen helden

Eitri is natuurlijk een reus en daarom was het op zich vrij geinig dat Peter Dinklage ‘m mocht spelen. Om dat lengteverschil te simuleren, en om hem een beter overzicht te geven, kreeg de GoT-held een stel kartonnen cutouts van Rocket, Groot en Thor om zich heen. We snappen wáárom, maar het blijft toch een duf gezicht.


9. Avengers Endgame-eindgevecht

We sluiten af met iets dat perfect aansluit bij wat we in het begin al zeiden: dit soort beelden kan twee kanten op werken. Neem bijvoorbeeld deze zéér uitgebreide breakdown van het epische eindgevecht uit Endgame. Hierin legt de VFX-artist minutieus uit hoe hij deze monsterklus aanpakte. Erg indrukwekkend! Aan de andere kant: het neemt wel echt alle magie weg. We zien bijvoorbeeld hoe eigenlijk 80% van de scène CGI-werk is, dat Drax op een gegeven moment heel knullig inramt op een soort green screen-boksbal en dat een of andere gast in motion capture-pak Tom Holland moet voorstellen.