Sinds zondag 16 december kunnen we thuis op de bank meegenieten van Bruce Springsteen’s intieme theatershow die hij het afgelopen jaar in het Walter Kerr Theater in New York heeft opgevoerd. Voor Netflix is deze concertregistratie een nieuw experiment, wat we om meerdere redenen toejuichen.

1) We hadden het geld niet om er voor naar New York te gaan

Ook al gingen er in het begin nog geruchten dat Bruce overwoog met zijn theatershow ook in Europa te touren, dat ging helaas mooi niet door. Vijf keer per week lekker dicht bij huis optreden bleek hem zo goed te bevallen dat hij de show liever op Broadway hield. Ook al is Springsteen on Broadway uiteindelijk meerdere keren verlengd en heeft hij 235 keer in het Walter Kerr Theater opgetreden, toch bleef het een super-exclusieve aangelegenheid. Want Springsteen on Broadway was niet goedkoop; ook al was er een sectie met kaartjes vanaf 85 dollar, kaarten op de voorste rijen gingen vaak voor 850 dollar weg - en op de zwarte markt zelfs voor duizenden dollars.

 

 

Article continues after the ad

2) Bruce is en blijft een Baas

Een beetje een inkoppertje, maar ze noemen hem niet voor niets The Boss. Springsteen laat zich ook in een theateromgeving zien als een allround entertainer die je laat lachen en laat dansen, maar die je ook tegelijk ontroert en aan het denken zet. Vooral Bruce de grappenmaker zien we hier nog meer dan bij zijn stadionshows; de levende rocklegende zit vol droge zelfspot, getuige opmerkingen als “Ik ben Mister Born To Run maar ik woon nu 10 mijl bij mijn geboorteplek vandaan” of, zoals in het clipje hieronder, “Ik heb nog nooit een gewone maandag-tot vrijdag baan gehad tot nu”.

 

3) Het onderstreept eens te meer het belang van de E-Street Band

Ook al is Springsteen met alleen een akoestische gitaar nog steeds toffer dan de meeste artiesten met hun hele show, toch missen we zijn stampende begeleidingsband. Zo is het toch een beetje als Tom DuMoulin op een logge bakfiets, als Max verstappen op een skelter, of als Tony Stark zonder zijn armour. Nog steeds leuk, maar niet "the real thing". We missen toch die beukende drums van Max Weinberg, die ronkende gitaren van Nils Lofgren en Steve Van Zandt en vooral die moddervette saxofoonsolo's van eerst Clarence en nu Jake Clemons.

4) Het is écht Ben Stiller’s “Just The Stories”

Ook al is komiek Ben Stiller zelf een groot Springsteen-fan, toch weet hij de rocker ook uitstekend te parodiëren. In zijn eigen Ben Stiller Show had hij zelfs een vast onderdeel getiteld Legends of Springsteen waarin hij de mythische verhalen die er over de zanger en zijn live-optredens rondgaan op de hak neemt. Ook wist hij Springsteen’s gewoonte om tussen nummers door lange verhalen te vertellen treffend te persifleren met deze nepreclame voor de DVD-box Just The Stories, met alleen de praatjes tussen de muziek door. Met Springsteen on Broadway haalt de werkelijkheid de grap in, want zeker in het begin gaan de verhalen soms iets te lang door.

 

5) Bruce geeft zich bloot

Nu was Springsteen on Broadway misschien iets mooier geweest met wat meer muziek en wat minder verhalen, toch wordt hij gaandeweg steeds openhartiger. En in het theater komen de anecdotes ook meer aan dan bij een stadionconcert. De stilte in de zaal is te voelen als hij vertelt over hoe zijn moeder alzheimer heeft, of hoe hij een emotionele ontmoeting met Vietnam-veteranen had die hem inspireerde tot het schrijven van Born in the USA.

6) Het is alsnog een beetje zijn MTV Unplugged

In de hoogtijdagen van MTV van begin jaren negentig kwam zowat elke grote rockact wel bij de muziekzender (ja, MTV zond vroeger muziek uit) langs voor een stekkerloze sessie. Toen het de beurt was aan The Boss hield hij het na een paar akoestische nummers wel voor gezien, en besloot hij er een huiskamerconcert met band en al van te maken. Het werd dan ook uitgebracht als MTV Plugged. Wel deed hij later nog een Unplugged-optreden voor het programma VH1 Storytellers, maar dat was vooral ter promotie van zijn album Devils and Dust uit 2005. Springsteen on Broadway is dus het definitieve Unplugged-optreden van The Boss waar hit na hit voorbij komt.

 

7) Het is een fijn zouthoudertje nu Bruce even niet tourt.

Begin december doken er even geruchten op dat Bruce in 2019 weer met zijn E-Street Band op tournee zou gaan. Die geruchten sprak hij al snel tegen met een officieel statement op zijn eigen website: geen tour in 2019. Dus hier moeten we het voorlopig even mee doen.

 

8) Als dit een succes wordt krijgen we wellicht meer muziek op Netflix

Daags voor de release van Springsteen on Broadway maakte Netflix bekend ook met een uitgebreide concertregistratie van Taylor Swift te komen. Het lijkt erop dat de streamingdienst hiermee een nieuwe koers inslaat. Moet ook wel, want om de dreigende concurrentie van Disney+ het hoofd te bieden moet Netlfix opnieuw innoveren. Dit soort concertregistraties zouden wel eens een stap in de goede richting kunnen zijn. Aan Springsteen kan dan misschien niemand tippen, toch hopen we nu al stiekem dat Netflix na Springsteen on Broadway misschien ook Eddie Vedder, Elton John of wie weet zelfs Tom Waits weet te verleiden tot een soortgelijke concertfilm.