Fotograaf
Disney/Marvel Studios
Jeremy Renner als Hawkeye in The Avengers

Tussen de machtigste helden van het universum steekt één man er met kop en schouders bovenuit. Buitenaardse wezens, intergalactische massamoordenaars, briljante miljardairs: allemaal buigen ze het hoofd voor Hawkeye, de man met een pijl en boog.

8. Hawkeye is een normale vent

Waar Iron Man een megasterk robotkostuum heeft (en satelliet-laserkanonnen!), de Hulk een onverwoestbare krachtpatser is, Captain America supersterk is door medische experimenten en Thor… óók een onverwoestbare krachtpatser is, is Hawkeye een gewone man.

Nou ja, niet helemáál gewoon: hij is extreem goed getraind én mist nooit met zijn pijl en boog. Zelfs tegen buitenaardse wezens en monsters uit een andere dimensie gebruikt hij een wapen uit de prehistorie.

7. Hawkeye is goed voor de natuur

Clint Barton is een meester met pijl en boog. Een belangrijk nadeel van dit wapen is dat je maar een beperkt aantal pijlen hebt, maar Clint Barton heeft daarvoor een prima oplossing: recycling! Hawkeye gebruikt zijn pijlen vaak meerdere keren, iets wat met kogels onmogelijk is. Of Hawkeye milieubewust is, of gewoon gierig: het maakt niet uit. De boogschutter is een superheld met een kleine ecologische voetafdruk.

Article continues after the ad

Daarnaast richt de held weinig verwoestingen aan als je het vergelijkt met de lompe Hulk of de explosieve projectielen van Iron Man. Een nadeel is dan weer dat Hawkeye niet kan vliegen en de hele tijd met een hypermoderne jet vervoerd wordt.

6. Hawkeye is bad-ass

De ballen van Hawkeye zijn zó groot dat Tony Stark eigenlijk een speciale kruiwagen voor hem uit zou moeten vinden. Moet er geëxperimenteerd worden met levensgevaarlijke tijdreistechnologie? We sturen Hawkeye als eerste! Omdat hij de enige is die durft, níet omdat hij de minst waardevolle Avenger is, zo verzekert Tony Stark ons.

5. De andere Avengers vrezen Hawkeye

Met een pijl en boog kun je een metertje of 400 schieten (als je Hawkeye bent; op de Olympische Spelen schieten ze 70 meter). Als Hawkeye een serieus wapen zou hebben, een sluipschuttersgeweer ofzo, dan legde hij de bad guys om vanaf ki-lo-me-ters afstand. Dat ziet er in films niet zo spannend uit, en waarschijnlijk is Iron Man bang dat Hawkeye dan té machtig wordt.

De Avengers houden Hawkeye expres klein!

4. Loki weet óók dat Hawkeye de ster is

In The Avengers is Loki, de god van het onheil, op zoek naar de Tesseract zodat hij de wereld kan overheersen. Hawkeye probeert hem te stoppen, maar wordt bijzonder makkelijk verslagen. Toch herkent Loki de grootsheid van Hawkeye en hypnotiseert hij hem met zijn toverstaf.

Omdat niemand verder geïnteresseerd is in Hawkeye, en de dingen die hij doet, kan hij de rest van de film ongemerkt de plannen van The Avengers saboteren. Een meesterlijke zet van Loki!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

3. Andere helden sterven graag voor Hawkeye

In Age of Ultron wordt Hawkeye al snel vrienden met de supersnelle superheld Quicksilver. Nou ja, vrienden: Quicksilver lacht hem steeds uit omdat Clint Barton gewoon een man van middelbare leeftijd is met een pijl en boog. Als Hawkeye een kind probeert te redden offert Quicksilver zichzelf op en wordt hij met kogels doorzeefd.

Als Black Widow óf Hawkeye zichzelf op moet offeren om alle mensen terug te halen die in Avengers: Infinity War verdwenen, vechten de twee uit wíe er in de afgrond moet springen. Wat volgt is een spannend gevecht tussen de twee slapste Avengers. Het duel eindigt onbeslist, maar Black Widow offert zichzelf op.

Of het nou door vriendschap komt óf omdat ze hem niet helemaal voor vol aanzien: iedereen laat zich met liefde verpletteren/doodschieten/ontploffen voor Hawkeye. Je hebt een grotere kans dat je de ‘snap’ van Thanos overleeft (50%), dan dat je als vriend van Clint Barton het einde van de film haalt!

2. Hawkeye is de meest menselijke Avenger

Sommige Avengers zijn buitenaards, bizar rijk of slim; Clint Barton is diep van binnen een echte ‘family man’. Dit uit zich doordat hij als Hawkeye steeds levensgevaarlijke missies uitvoert, terwijl er veel machtigere helden zijn die dit in een half uurtje kunnen fiksen.

Of het nou verantwoordelijkheidsgevoel is, of dat hij gestoord wordt van zijn eigen kinderen: Hawkeye is behoorlijk vaak de hort op. Als zijn familie verdwijnt door de ‘snap’ krijgt hij spijt en… verbreekt hij het contact met de andere Avengers. Terwijl zij een oplossing proberen te vinden, loopt Hawkeye… willekeurige boeven af te slachten.

Behalve het doodmaken van de Japanse maffia staat Hawkeye dus symbool voor jan met de pet: hij is een (super)held maar tegelijkertijd vertegenwoordigt hij ook een beetje het publiek, dat zichzelf nog het meest in deze normale sterveling herkent. Als je grappen maakt over hoe waardeloos Hawkeye is, dan zet je dus eigenlijk jezelf voor gek. Onthoud dat!

1. Hawkeye kent zijn beperkingen

Tony Stark is geniaal en bedenkt een plan om de wereldvrede te garanderen: het resultaat is Ultron, een monsterachtige robot die de wereld bijna vernietigt! De machtige tovenaar Dr. Strange implodeert met zijn kunsten af en toen een dimensie en Thor veroorzaakt onbedoeld het einde van zijn eigen planeet.

 

 

Clint Barton is liever bezig met zijn gezin en helpt met puinruimen als SHIELD of The Avengers er (weer eens) een rommeltje van maken. Zélf rampen veroorzaken kan Hawkeye niet eens, en de man is zich goed bewust van zijn (vele, vele) beperkingen. Clint Barton is bijna altijd van de partij en is op die manier de lijm die The Avengers bij elkaar houdt. ‘Hee jongens, ik heb een vrouw en kinderen thuis, geen superkachten en zelfs ík doe mee!’ Sociale druk als superpower: Clint Barton beheerst het.

Hawkeye op Disney+

Deze week verschenen de eerste twee afleveringen van de nieuwe MCU-serie Hawkeye op Disney+. De machtigste Avenger wil eindelijk eens een rustige Kerst vieren met zijn familie, maar moet er tóch weer op uit omdat iemand zich als hem voordoet.

Alles wat je moet weten over de nieuwe Hawkeye-serie vind je hier. Elke week verschijnt er op woensdag een nieuwe aflevering van de Marvel-serie. Hier vind je trouwens onze ranking van alle Marvel-superheldenseries tot nu toe!