Eurovision: Europe Shine a light, hoogtepunten

Ruim 2,3 miljoen mensen zaten gisteravond klaar voor het alternatieve Songfestival. We hoefden eens niet uren lang te wachten op de uitslag en we kregen gelukkig ook geen vals zingende Madonna voorgeschoteld. Wat overbleef was volgens de meeste kijkers een prachtige show. Dit waren de hoogtepunten! 

Article continues after the ad

1. Johnny Logan

De opening van Eurovision: Europe Shine A Light werd verzorgd door Mr. Songfestival Johnny Logan. Na zijn boodschap om vooral aardig tegen elkaar te blijven, kon hij het natuurlijk niet laten om zijn SF-hit What's Another Year uit 1980 ten gehore te brengen. En verrassing: dat deed hij niet alleen! Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen lieten ook aan het Europese publiek horen dat ze konden zingen. 


2. Måns Zelmerlöw

De knappe Zweedse Måns Zelmerlöw, die in 2015 het Songfestival won, mocht zijn hit Heroes laten horen. Hij bracht met een akoestische versie van het nummer een ode aan alle 'heroes' uit de zorg in heel de wereld. En dat deed hij prachtig!


3. Ilse DeLange en Michael Schulte

Onze Nederlandse trots Ilse DeLange - die in 2014 met The Common Linnets de tweede plaats behaalde en een groot aandeel had in de winst van vorig jaar - zong een prachtig duet met Michael Schulte (de Duitse kandidaat uit 2018). Ze wisten de kijkers te raken met hun stemmen, zo bleek wel uit de reacties op Twitter.

 

4. Duncan Laurence

Maar Ilse en Michael waren niet de enige die voor een hoogtepuntje zorgden, ook voormalig winnaar (en dat blijft hij nog voor een jaar) Duncan Laurence bezorgde weer heel Europa kippenvel. Dit keer alleen niet met zijn nummer Arcade, maar met zijn nieuwe single Someone Else


5. Graham Norton

Het gesprek tussen Graham Norton en Chantal Janzen was nu niet een enorm toegevoegde waarde aan het geheel, maar het zorgde toch voor een hilarisch momentje op de Engelse tv. Na het interview liet de presentator namelijk direct weten wat hij ervan vond: 'God, that was awkward'. Oeps, sorry Chantal! 

 

6. Rotterdam Philharmonic

Heel Europa mag dan wel verlaten lijken, maar er werd gisteravond wel een reis door de wereld gemaakt. Onder de klanken van het Rotterdam Philharmonic (geheel coronaproof) werden er prachtige beelden getoond van de gebouwen in heel Europa: van de Franse Eiffeltoren, de Erasmusbrug in Rotterdam tot het Nationale Theater van Kroatië. 


7. Love Shine A Light

Eurovision: Europe Shine A Light draaide natuurlijk maar om één ding: om de kandidaten die eigenlijk zouden optreden in de spotlights te zetten. Nadat alle nummers kort werden getoond, mochten de zangers en zangeressen ook nog gezamenlijk van zich laten horen. Om heel Europa een hart onder de riem te steken, zongen ze samen de Eurovision-hit Love Shine A Light van Katrina and the Waves uit 1997. Leuk feitje: buurland België was niet te zien. Eén van de bandleden vond het namelijk een 'vreselijk lied'. 


8. De sneren van Cornald Maas

Met Jan Smit op het podium kreeg Cornald Maas alle ruimte om zijn zegje te doen en dat liet hij zich geen tweede keer zeggen. Hij liet weten blij te zijn dat we van sommige artiesten 'slechts 30 seconden kregen te horen', Netta had volgens Cornald 'de verlichting boven haar ogen' en ook Conchita Wurst kreeg het te verduren. Lees hieronder enkele uitspraken! 

 


Eurovision: Europe Shine A Light terugkijken? Bekijk het hier terug.