Dragonball Z bestaat bijna 30 jaar, en deze week verschijnt er zelfs een animatiefilm in de Nederlandse bioscoop Dragonball Super: Broly! Wist jij deze dingen over ‘s werelds favoriete, luidruchtige animatieserie?

Voor veel mensen was Dragonball Z dé introductie tot Japanse anime. In Nederland was de serie een tijd lang te volgen via Cartoon Network. Hoewel er meerdere films, spin-offs en vervolgen verschenen, zijn de originele avonturen van Goku, Gohan, Vegeta en Piccolo het bekendst. Kende jij deze Dragonball Z-feitjes?


 

More content below the advertising

 

Gewelddadig?

Hoewel er behoorlijk wat gemat wordt in Dragonball Z, doodt Goku in de serie maar twee vijanden: Kid Buu en Yakon. Zijn ‘frenemy’ Vegeta en zijn zoon Trunks hakken de meeste tegenstanders in mootjes. Goku sterft ook twee keer (na gevechten tegen Raditz en Cell), maar komt weer tot leven.

In de originele Dragonball-verhalen, die over een jonge Goku gaan, vermoordt de jonge held trouwens wél hele volksstammen. Ten tijde van Z is hij een stuk relaxter geworden.

What’s in a name?

Bijna elke naam in Dragonball (Z) verwijst naar voedsel of kledingstukken. Alle Saiyans zijn vernoemd naar groenten, zoals Kakarot (carrot), Raditz (radijs) Vegeta (vegetable) en Broly (broccoli). ‘Saiyan’ zelf is een woorspeling op het Japanse ‘yasai’, dat groente betekent.

Bulma heet in Japans ‘Bura’, oftewel ‘beha’. Omdat Amerika dit weer te pikant vond, werd haar naam daar veranderd. Haar zoon (van Vegeta) Trunks is een verwijzing naar de edele korte broek. 

De familie van Goku is vernoemd naar Aziatische gerechten. Gohan betekent rijst, zijn dochter Pan heet ‘brood’, enzovoorts. Bijna elke naam verwijst wel naar voedsel!

 

 

Super, man!

Goku is gebaseerd op het personage ‘de apengod’ uit het Chinese literaire meesterwerk De Reis Naar het Westen. Goku verandert in een aap, draagt dezelfde soort kleding, en heeft ook een stok die van lengte verandert.

Tegelijkertijd heeft Goku ook veel weg van Superman! Beide helden komen van een andere planeet (die niet meer bestaat), zijn megakrachtig, beschermen de aarde en proberen niemand te doden.

Duurt lang!

Heb je je altijd al afgevraagd waarom de verhaallijnen van Dragonball Z zo lang voortsleepten? Hoe kon het bijvoorbeeld dat de planeet Namek ‘over vijf minuten ging ontploffen’ en het pakweg twaalf afleveringen duurde voordat het écht zo ver was?

Het antwoord is... nogal banaal. De cartoonserie verscheen (in Japan) tegelijk met de comics, en de makers wilden niet dat één van de twee voor zou lopen op de ander. Vanwege deze reden werd het gevecht tussen Goku en Frieza gelardeerd met flashbacks en eindeloze monologen. Tussendoor werd er dan nog een beetje gevochten, terwijl de tegenstanders steeds dezelfde moves gebruikten… Hierdoor konden animaties dubbel gebruikt worden, wat het tijdrekken nóg makkelijker maakte.
 

 

 

In 2009 werd Dragonball Z geüpdatet, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de serie. Het resultaat, de serie Dragonball Kai, lijkt meer op de manga en verwijdert bijna al het dubbele materiaal. Schrik niet: Dragonball Kai is ‘maar’ 167 afleveringen lang, in plaats van 291(!).

Het verschil komt niet alleen door het verwijderen van alle tijdrekkers… Dragonball Kai toont ook niet de verhaallijntjes die niet in de comic zaten, zoals de Garlic Jr-saga, Goku’s avonturen op de Snake Way en verschillende filler-afleveringen waarin Piccolo en Goku hun rijbewijs proberen te halen. Ja, dat was ook nog gebeurd… Alles is eigenlijk beter aan Kai, behalve het intromuziekje.

 

Frieza is een makelaar

We hadden het net even over Frieza, de witte griezel die het uiteindelijk aflegt tegen Goku, als hij in een Super Saiyan verandert. Hij wordt rijk door planeten te veroveren, iedereen erop dood te maken, en ze vervolgens door te verkopen.
 

 

In een interview vertelde Dragonball-bedenker Akira Toriyama dat Frieza inderdaad een vastgoedhandelaar is, omdat ‘dit het ergste soort mens was’ dat Toriyama kon bedenken! Het gevecht tussen Goku en Frieza duurt trouwens 3,5 uur, en beslaat 20 afleveringen. Daarvóór vochten de andere Dragonball-helden óók al elf afleveringen lang tegen hem. 

Over wat?

Vegeta’s kreet, die zich een rolberoerte schrikt van Goku’s power level, kent bijna iedereen, “It’s over 9000!”

 

In het Japanse origineel had Goku echter ‘maar’ een level van 8000. Negenduizend paste (volgens de vertalers) beter bij de mondbeweging die Vegeta in de serie maakte! Daarom werd Goku in de Amerikaanse versie een stuk sterker.

Raaaah!

In Dragonball Z wordt enorm veel geschreeuwd! Als de helden zich ‘opladen’ voor een gevecht, bijvoorbeeld; of als ze hun aanvallen luidkeels aankondigen. Sean Schemmel die de Engelse stem van Goku insprak, is wel eens flauwgevallen als hij Goku weer eens moest laten gillen.

Na een druk weekend moest hij er weer een of andere oerkreet uitpersen, waarna hij wakker werd op de grond. Voor de superfans: dit gebeurde toen Goku veranderde in een Super Saiyan 4, in Dragonball GT (de opvolger van Z).

 

In Japan wordt de stem van Goku trouwens ingesproken door een vrouw: Masako Nozawa. Deze dame is al 72, maar schreeuwt ‘kamehameha’ als de beste. Sterker nog: volgens velen ís ze de beste.

 

 

Go-who?

Akira Toriyama heeft meerdere keren geprobeerd om Goku te vervangen als ster in Dragonball Z, n de opvolgers. Eerst moest zijn zoon Gohan dit doen, maar Toriyama vond dit achteraf niet bij het personage passen. Goten, Goku’s andere zoon, werd de jongste Super Saiyan ooit, en zou eigenlijk de rol van Goku overnemen. Toen fans hier achter kwamen werden ze zó boos dat Toriyama deze keutel snel weer introk!
 

More content below the advertising

Alison en Mona belanden van de regen in de drup! Bekijk de nieuwe trailer van Pretty Little Liars spin-off The Perfectionists.

In The Perfectionists bedenkt een vriendinnengroep een plan om wraak te nemen op de hottie Nolan Hotchkiss. Deze knappe boy heeft alle meiden wel een streek geleverd, en de dames fantaseren over de perfecte moord.

Hoewel de vriendinnen de plannen alleen maar uit frustratie maken, en Nolan niet écht willen opruimen, overkomt hem toch iets ergs… Het meidenclubje is meteen verdacht, en; zo blijkt al snel, zelf óók doelwit van de moordenaar.

More content below the advertising

 

In The Perfectionists zien we twee sterren uit Pretty Little Liars, waar The Perfectionists een spin-off van is. Sasha Pieterse keert terug als Alison DiLaurentis, terwijl Janel Parrish te zien is als Mona Vanderwaal. Zij ruilen Rosewood in voor Beacon Heights, en vallen van het ene mysterie in het andere.

Pretty Little Liars: The Perfectionists

The Perfectionists is een boekenreeks van Sara Shepard, die ook verantwoordelijk is Pretty Little Liars. Hoewel de misdaadverhalen met driedubbele bodems wel op elkaar lijken, staan de verhalen van Pretty Little Liars en The Perfectionists los van elkaar. Het betrekken van twee castleden uit PLL is een slimme manier om meteen een hele fanschare naar de nieuwe serie te lokken!
 

 

De eerste aflevering van Pretty Little Liars: The Perfectionists verschijnt op 20 maart in Amerika. Waarschijnlijk volgt de serie niet veel later op Netflix, hoewel de datum nog niet bekend is.

Zijn jullie klaar voor nieuwe avonturen van Alison en Mona? 

WarnerMedia, onderdeel van Warner Bros., kondigde recent aan dat het met een eigen streamingplatform komt en dat betekent dat Netflix nogal genaaid is. Waarom? Véél Netflix-shows zijn onderdeel van Warner…

More content below the advertising

…en die wil natuurlijk hits als Riverdale (waar een vierde seizoen van komt), Gossip Girl, Chilling Adventures of Sabrina, The Flash, Arrow en nog véél meer verhuizen naar hun eigen streamingplatform. Eind 2019 komt de nog naamloze dienst in Amerika uit.
 

 

En Nederland dan?

Het betekent niet dat wij opeens al deze shows verliezen. Ze zullen nog wel even op Netflix staan, maar zie het als een soort waarschuwing. Wanneer de Warner-streamingdienst óók naar Nederland komt, is het namelijk zo goed als zeker gedaan met deze series op Netlfix.

De lijst is lang

Naast de eerder genoemde series, moet je ook rekening houden met de volgende ‘slachtoffers’: Jane the Virgin, The 100, The Vampire Dirairies, Friends (!), Dynasty, Crazy Ex-Girlfriend en Gilmore Girls.
 

The C-watte?

Zoals je vast al zag, horen veel van deze shows bij de Amerikaanse zender The CW. En die had toch een dealtje met Netflix? Daardoor kunnen wij hier in Nederland ook genieten van Riverdale (al schieten we daar soms ook van in de stress) en superheldenshows als Arrow, The Flash en Legends of Tomorrow. Die deal met The CW en Netflix ligt nu een soort van open: Warner, dat The CW bezit, wil de hitshows exclusief op het eigen platform zetten.

Vooralsnog wachten we op definitieve bevestiging, maar als er ook maar één show op deze lijst staat die je nog wil zien, adviseren we om lekker te gaan bingen.