Forest Whitaker

Wij gaven het briljante nieuwe gangsterdrama Godfather of Harlem een dikke 5 sterren! Uiteraard komt dat grotendeels door Forest Whitakers geweldige vertolking van de keiharde gangster Bumpy Johnson. Nog niet overtuigd? We leggen graag uit waarom Forest echt tot de grote Hollywood-acteurs behoort.

Meer weten over Godfather of Harlem? Lees hier alles dat je moet weten voordat je gaat kijken!

1. Indrukwekkend cv

Deze 59-jarige eindbaas reeg topfilms aan elkaar alsof het niets is. Zijn vertolking van jazz-legende Charlie 'Bird' Parker in Clint Eastwoods biografische film Bird schiet ons meteen te binnen. En zijn samurai-maffiahuurmoordenaar in Ghost Dog: The Way of the Samurai is ook super-memorabel. We kunnen 'm ook moeilijke vastpinnen: Forest speelde vrij diverse rollen en lijkt elk genre wel een keer gedaan te hebben. Wat een held. En wie kan er nu zeggen dat 'ie in het Star Wars-universum (Rogue One) én het MCU (Black Panther) zat?

2. Meer dan alleen een acteur

Forest Whitaker is geen acteur die alleen even zijn paycheck pakt en weer doorgaat. Hij doet meer! In de loop der jaren is 'ie zich ook achter de schermen gaan ontwikkelen. Zo zette hij als regisseur tot nu toe drie films op zijn naam en hielp hij als producer bij de totstandkoming van hits als Roxanne, Roxanne, Sorry to Bother You (waar hij ook in meespeelde) en Fruitvale Station. Daarnaast had Forest als executive producer ook een flinke vinger in de pap bij Godfather of Harlem.

Article continues after the ad

 

3. Oscar-winnaar

Pas als je een Oscar pakt, hoor je er 'echt' bij. En gelukkig mocht Forest ook zo'n felbegeerd beeldje in ontvangst nemen. Het had wat ons betreft al eerder gemogen - voor Bird bijvoorbeeld - maar in 2007 mocht 'ie 'm eindelijk innen na zijn geweldige rol als de meedogenloze dictator van Uganda, Idi Amin, in The Last King of Scotland. Zijn performance was confronterend, wrang, brutaal, af en toe best eng en zeer gelaagd. Oftewel: bijna perfect. Net als zijn ontroerende acceptance speech bij de Oscar-ceremonie.

 

4. Geen kapsones

We hebben lang gezocht, maar konden maar weinig dirt vinden over de beste man. Waar menig A-lister van tegenwoordig waarschijnlijk wel een lijkje of 10 in de kast heeft liggen, voelt Forest als een fijne uitzondering op de regel. We weten natuurlijk nooit precies wat er achter de schermen gebeurt, maar hij komt over als een vrij normale dude die er geen uitzinnige Hollywood-kapsones op nahoudt. En dat is ook wel eens fijn. Hadden we al gezegd dat 'ie ook nog UNESCO-ambassadeur is? En dat hij zijn eigen goede doel, de Whitaker Peace & Development Initiative (WPDI), oprichtte? Nou, bij dezen dan.


5. The Forest Whitaker Eye

Het klinkt misschien een beetje wrang om te zeggen, maar Forest Whitakers ptosis-aandoening, waardoor zijn linkerooglid soms gaat 'hangen', geeft 'm een intrigerende look. Naast dat het talloze memes opleverde, en onderstaande Community-verwijzing, is het eigenlijk ook een beetje zijn handelsmerk geworden. Iets waarmee hij zich onderscheidt van andere acteurs.

 

6. Gravitas

Forest is een acteur die hoofdrollen moeiteloos combineert met ondersteunende rollen. Het lijkt wel of hij - hoe groot of klein die rol ook is - altijd 'past'. Hij valt eigenlijk nooit uit de toon. Hoe komt dat? Door iets wat de Amerikanen 'gravitas' noemen, zo denken wij. Forest straalt altijd een soort gewichtigheid uit. Hij oogt sereen, zelfverzekerd en bezit een keiharde screen presence. Zelfs als je weg zou willen kijken, blijf je naar 'm staren. En nee, heus niet alle films of series met Forest zijn voltreffers, maar hij blijft zelf altijd overeind staan. Zijn aantrekkingskracht is en blijft mega-groot.

 

7. Zwarte band in kenpo

Tot slot: hij is een vechtersbaas. Letterlijk. Forest bezit een zwarte band in de zelfverdedigingskunst Kenpo Karate. Ook kreeg hij training in Kali - een Filipijnse vechtsport - van niemand minder dan Dan Inosanto, een student van Bruce Lee. Bam!