The Sopranos

Momenteel draait The Many Saints of Newark in de bioscoop, een prequel van volgens velen de beste serie ooit: The Sopranos. Mocht je deze fantastische maffiaserie nog nooit hebben gezien, dan geven wij jou 7 redenen om de HBO-klassieker direct te gaan kijken.

 

1. Het verhaal

Denk je aan The Sopranos, dan denk je aan de maffia. Maar dat is niet het enige waar de serie om draait, en dat is juist wat ‘m zo goed maakt. Het gaat over familie, over het huwelijk tussen Tony en zijn vrouw Carmella, over de therapiesessies die Tony volgt om met zichzelf te kunnen leven. En met z'n zus, want wát een naar mens is dat! Maffiabaas zijn is heus niet zo glamorous als het klinkt, en The Sopranos is niet bang om ook díe kant te laten zien.

 

Article continues after the ad

2. James Gandolfini

The Sopranos = James Gandolfini, kunnen we toch wel zeggen. Tot op de dag van vandaag is zijn Tony Soprano nog steeds één van de meest iconische antihelden van tv. Van kwetsbare huisman naar meedogenloze maffiabaas in slechts enkele seconden: er zijn niet veel acteurs die beide kanten zó overtuigend kunnen spelen. Je voelt je schuldig omdat je begrijpt waarom Tony doet wat hij doet en je leeft zelfs met hem mee. Terwijl ie eigenlijk gewoon een brute moordenaar is.

 

3. Prijzen en lijstjes

Ondanks dat de serie al ruim 20 jaar oud is, is het nog steeds één van de beste series ooit. En dat vinden wij niet alleen, maar de rest van de wereld ook! Onder andere Rolling Stone en TV Guide noemen het de beste serie ooit. Maar liefst 21 Emmy’s en vijf Golden Globes kan The Sopranos op z’n naam schrijven. Op IMDb staat-ie op nummer 13 van de Top 250 beste series, en ook in het lijstje van de meest populaire tv series vinden we The Sopranos op een knappe 22ste plek. Met de enorme hoeveelheid aan series die erna nog zijn uitgekomen, kun je toch wel zeggen dat The Sopranos gewoon retegoed is!

 

4. Invloed op andere series

The Sopranos was al hot voordat de streamingservices uberhaupt bestonden! De maffiaserie is toch wel de grondlegger van series zoals we die nu kennen. Vóór die tijd was het voor een acteur toch eigenlijk not done om in een serie te spelen, dat deed je als je wachtte op je grote doorbraak in een film of als Hollywood op je was uitgekeken. Ook was Tony Soprano één van de eerste antihelden in een serie en beïnvloedde latere antihelden als Don Draper in Mad Men en Breaking Bad's Walter White.

 

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

5. Drama én humor

Het ene moment ben je in shock omdat er iemand op een brute manier wordt afgeslacht, het andere moment moet je gieren om een droge opmerking van Tony. Je zou het misschien niet zeggen bij een serie over een maffiabaas, maar The Sopranos heeft precies de goeie balans tussen humor en drama. Een gewelddadige wereld, een beschadigd personage, een verrotte maatschappij, maar tóch ook heel grappige momenten die niet ongepast voelen. Vooral ook door personages als Junior Soprano en één van onze favorieten: Paulie Walnuts.

 

6. The Many Saints of Newark

De serie eindigde in 2007, maar zo makkelijk kom je niet van Tony Soprano af. De film The Many Saints of Newark draait momenteel in de bioscoop en speelt zich af vóór de gebeurtenissen in The Sopranos, met een jonge Tony als hoofdpersoon. Hij begint zijn criminele loopbaan als hulpje van zijn oom Dickie Moltisanti en leert van deze maffiabaas de kneepjes van het vak. Leuk detail: Michael Gandolfini, de zoon van James, speelt de iconische antiheld.

 

7. Er komt misschien een vervolgfilm of -serie

Onlangs werd bekend dat David Chase, de bedenker van The Sopranos, in gesprek is met HBO Max over een eventueel vervolg op de serie. Net als The Many Saints of Newark zou deze film of serie zich afspelen vóór de gebeurtenissen in The Sopranos. David wilde dit alleen doen als schrijver en producent Terence Winter meedoet, en die heeft al aangegeven dat hij het meteen zou doen. Dat lijkt een kat in ’t bakkie, dus!

 

Als er een nieuwe reeks van The Sopranos naar HBO Max komt, kunnen we 'm gewoon kijken, want de streamingdienst komt in 2022 naar Nederland toe. Tot die tijd kun je deze steengoeie misdaadseries checken.