Equilibrium, John Carter en Treasure Planet

We hebben je al verteld welke 7 series iedere Star Wars-fan gezien moet hebben. Heb je meer zin in een filmavondje? Bekijk dan deze 7 sciencefictionfilms die iedere Star Wars-fan gezien moet hebben.

7. Serenity (2005)

In onze lijst van 7 series die Star Wars-fans gezien moeten hebben, kwam Firefly al voorbij. De cultserie werd na één seizoen al gecancelled, maar met de film Serenity kregen de trouwe fans alsnog een mooie afsluiter. Zelfs als je nog nooit een aflevering van Firefly hebt gezien, kun je Serenity gewoon kijken. Het is een losstaand verhaal over zes rebellen op de vlucht en deze charmante helden, die allemaal een soort van Han Solo zijn, hebben binnen no time je hart gestolen. 

 

6. Treasure Planet (2002)

Het oogstrelende Treasure Planet is Disney's sciencefiction versie van het klassieke jeugdboek Treasure Island. Het verhaal is grotendeels hetzelfde, maar dit keer reizen de jonge Jim Hawkins en de onbetrouwbare piraat John Silver door de ruimte op zoek naar een legendarische schat. De invloed van Star Wars is duidelijk zichtbaar op het uiterlijk van de buitenaardse werelden en Hawkins heeft veel weg van Anakin Skywalker, al is hij lang niet zo vervelend als de anti-held uit de prequels. 

Article continues after the ad

 

5. Equilibrium (2002)

Over de kwaliteit van de Star Wars-films kan gediscussieerd worden, maar alle fans zijn het eens dat er niks gaver is dan een goeie lightsaber battle. Het enige wat in de buurt komt, zijn de Gun Kata gevechten uit Equilibrium. Deze sci-fi parel uit 2002 met Christian Bale vertelt het verhaal over een totalitaire staat, waarin mensen emotieloos worden gehouden. Wie zich verzet, wordt uit de weg geruimd door de Clerics, die niet knokken met hun vuisten, maar met pistolen. Gun Kata is nog onrealistischer dan The Force, maar zeker net zo cool. 

 

4. John Carter (2012)

Met een titel als John Carter verwacht je een film als Michael Clayton, Jerry Maguire of Erin Brockovich, maar het is toch echt de verfilming van de klassieker A Princess of Mars. De sciencefictionroman uit 1912 was een van de eerste boeken over verre planeten, stoere helden, mooie prinsessen, trotse strijders en buitenaardse dictaturen. De film blijft trouw aan het boek en het lijkt alsof John Carter een kopie van Star Wars probeert te zijn, maar eigenlijk is het dus andersom. Toch moeten we eerlijk toegeven... het boek is beter. 

 

3. Cowboy Bebop: The Movie (2001)

Japanse animatie is een dankbare inspiratiebron voor het Star Wars-universum en dat is vooral in The Mandalorian goed terug te zien. De serie heeft zich duidelijk laten inspireren door Cowboy Bebop, een animeserie over vier uiteenlopende premiejagers in space. Cowboy Bebop beperkte zich niet tot één genre en combineerde het beste uit westerns, sciencefiction, kung-fu films, film noir en gangsterdrama's tot een volkomen origineel meesterwerk. Cowboy Bebop: The Movie speelt zich ergens halverwege de serie af en is een goede kennismaking met de eigenzinnige space cowboys. 

 

2. Battle Beyond the Stars (1980)

Als iets succesvol is dan moet het uitgemolken worden. Na Star Wars: Episode IV - A New Hope draaiden de kopieerautomaten op volle toeren en kwamen talloze filmstudio's met hun eigen ruimteavonturen. Daar zit enorm veel troep tussen, maar Battle Beyond the Stars is wel een van de leukste rip-offs. Het verhaal is een fantasierijke kopie van The Magnificent Seven en betekende de doorbraak van een jonge James Cameron, die als art director de special effects in elkaar knutselde. 

 

1. Spaceballs (1987)

Mel Brooks is de onbetwiste koning van de flauwe humor en Spaceballs is zijn magnum opus. Brooks maakte zijn eigen space opera en injecteerde het met een overdosis onderbroekenlol vol knipogen naar het werk van George Lucas. De cultklassieker is daardoor meer dan een parodie op Star Wars en ook leuk voor iedereen die nog nooit een seconde heeft gezien van de Skywalker saga. 

 

De komende periode kun je nog veel nieuwe Star Wars projecten verwachten, we hebben ze op een rijtje gezet. Ook hebben we de films gerankt van bagger naar perfectie en geven we je het antwoord op de belangrijkste vraag van Star Wars: The Last Jedi

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.