Friends: het is al een dikke 14 jaar niet meer op de buis (maar wel op Netflix) en toch grijpen we er op onze brakke zondagen nog vaak naar terug. Denk jij je Friends-trivia wel onder de knie te hebben? Hier zeven feitjes die je wellicht nog niet kent.

1. De show had eerst een andere titel

Showrunners Marta Kauffman en David Crane schreven begin jaren negentig een zeven pagina’s tellende pitch genaamd Insomnia Café. Een titel die prima past bij een zwart-wit film uit Frankrijk. Enfin, dit zeven pagina’s tellende boekwerkje werd uiteindelijk Friends. Saillant detail: Niet Ross en Rachel, maar Joey en Monica waren hierin lovers-to-be.

2. Phoebe’s tweelingzusje Ursula was ook te zien in een andere sitcom

Voordat ze überhaupt te zien was in Friends, speelde Lisa Kudrow ‘Ursula The Waitress’ in Mad About You. Producers vonden het een geinig gegeven en maakten van Phoebe haar tweelingzus. Wat volgde was een crossover waar Ursula en Joey een tijdje lanterfantten. 

3. Het werd (bijna) allemaal gefilmd voor een publiek

Het opnemen van één aflevering duurde al met al vijf uur. Voor het verwisselen van de sets werd 20 minuten gerekend. En dat allemaal voor een rumoerig publiek van 300 uitzinnige fans. Uitzondering op de regel waren de cliffhangers die, om spoilers te voorkomen, in een lege studio werden opgenomen.

4. Friends had bijna een andere cast gehad

Kun je je Jon ‘Happy’ Favreau of Alan uit Two and a Half Men voorstellen als Chandler? Wij ook niet. En toch zijn ze in overweging genomen als de onhandige grapjurk. Of wat dacht je van Courtney Cox die de rol van Rachel aangeboden kreeg? De enige constante was David Schwimmer: Ross werd speciaal voor hem geschreven.

Jon Favreau

5. Jennifer Aniston keerde bijna niet terug voor het laatste seizoen

Tien jaar lang hetzelfde personage te spelen is best pittig. Stoppen wordt dan vrij aanlokkelijk, zeker als je het schopt tot wereldster. Begin 2000 twijfelde Aniston daarom of ze verder wilde als Rachel. Uiteindelijk heeft ze het gedaan en haar imposante salaris (van een slordige €1.000.000,- per aflevering) hielp daarin vast mee... Jen zei eerder trouwens nog dat ze een reünie wel ziet zitten, al denkt niet iedereen daar zo over

6. De echte reden dat Bruce Willis te zien was in Friends

Willis verloor een weddenschap met Matthew Perry tijdens opnames van The Whole Nine Yards. Het resultaat: een gastrolletje in drie Friends-afleveringen. Z’n loon moest ‘ie doneren aan een goed doel, dus uiteindelijk deed Willis het ook nog gratis.

7. Dit

Nadat Courtney Cox met (inmiddels ex-hubby) David Arquette het huwelijksbootje instapte en de naam Cox Arquette adopteerde, vonden producers het wel geestig om bij iedereen ‘Arquette’ achter de naam te plakken. Zo gezegd, zo gedaan en bij de eerste aflevering van seizoen zes sierde Arquette de titlecards van alle vaste castleden. 

Article continues after the ad