Groeten van Gerri, Frank Lammers, coronafilm

Vergeet Ferry Bouman en 'de man van de Jumbo', want Frank Lammers kruipt in zijn eigen coronaproof speelfilm Groeten van Gerri in de huid van - je raadt het al - Gerri! Lees hier nog snel wat feitjes voordat je begint met kijken via de website van Pathé Thuis.

Na het succes van de allereerste coronafilm Op Gepaste Afstand komt Pathé Thuis vanaf vandaag voor de tweede keer met een soortgelijke film. Dit keer nemen de makers ons alleen niet mee de straat op, maar spelen de scènes zich in één kamer af.

1. Waar gaat het verhaal over?

In de tragikomedie Groeten van Gerri heeft scheikundeleraar Gerri van Vlokhoven een viral te pakken... in zijn onderbroek! Hij vergat de camera na het geven van een les uit te zetten en dat heeft hij geweten ook. Zijn leerlingen hebben hem dansend in zijn onderbroek vastgelegd en laten precies die beelden nu in rap tempo heel Nederland doorgaan. De ietwat sociaal onhandige Gerri heeft alleen geen idee hoe hij met deze fame moet omgaan, maar hij krijgt één advies: "Ik denk dat jij met zoveel trots je onderbroek moet dragen dat andere mensen het zien en denken: waarom draag ik zelf nog een spijkerbroek?"


2. Welke acteurs komen voorbij?

Undercover-ster Frank Lammers speelt de hoofdrol in zijn eigen film (die 100 minuten duurt), maar hij is echt niet alleen te bewonderen. Sanne Langelaar, Heddy Lester, Martin van Waardenberg, Fedja van Huêt, Kees Boot, Viggo Waas en Evalinde Lammers (het nichtje van Frank) hebben ook een rolletje weten te bemachtigen. En zij zijn zeker niet de enige die te zien zijn. Frank riep namelijk voor de opnames de hulp in van het Nederlandse publiek. "Het zou leuk zijn als mensen net als Gerri in hun ondergoed dansen op het nummer Times are changing van Di-Rect en dat delen op sociale media zoals Facebook en Instagram met als tag @groetenvangerri #gerrichallenge. De beste inzendingen komen in onze film." Je zou dus zomaar eens zelf je opwachting kunnen maken.

Article continues after the ad

3. Hoe ziet de trailer er uit?

Wij deelden de trailer natuurlijk al eerder, maar mocht je 'm gemist hebben (of gewoon nog een keer willen zien), kun je 'm hieronder bekijken.


4. Wie zingt de titelsong?

Dat Frank Lammers kan acteren, is voor ons geen nieuwe informatie, maar wist je ook dat hij films kon schrijven, regisseren en zelfs een aardig moppie kan zingen? Frank zingt namelijk samen met Guus Meeuwis en Diggy Dex de titelsong Dagen van Goud in. "Dagen van Goud’ is speciaal geschreven voor de film en het gaat over het euforische gevoel wanneer je net verliefd bent, iets dat ook mijn personage Gerri in de film overkomt", zo legde de acteur eerder uit aan AD

5. Hoe kon de film worden opgenomen?

Het was overigens enorm handig dat Frank dit allemaal zelf kon, want zo kon de film in deze coronaperiode toch worden opgenomen. Hij had uiteindelijk maar een crew bestaande uit 2 man. "De film speelt zich vrijwel uitsluitend af op de beeldschermen, via Facebook, FaceTime en Instagram’’, zei de acteur eerder. "Mijn tegenspelers in de film zitten thuis en komen binnen via de sociale media.’’ Dat is nog eens origineel omdenken!


6. Waarom wilde Frank Lammers deze film opnemen?

Wil je het korte antwoord op deze vraag? Verveling. Het lange antwoord is daarentegen iets gecompliceerder. Frank Lammers had in de coronacrisis opeens flink wat tijd over - vooral omdat de opnames van het derde seizoen Undercover werden uitgesteld - en wilde niet lui op zijn kont gaan zitten. "Ik ging nadenken en dacht dat wij als artistieke mensen toch nog iets konden maken dat iets zegt over de tijd waarin wij leven", vertelde hij aan het AD. Frank hoopt met deze speelfilm een tegengeluid te laten horen. "Ik zat mezelf een beetje te irriteren in mijn hart aan de negativiteit die er heerst vooral onder de artiesten. Natuurlijk moet de overheid cultuur steunen, maar wat wij kunnen als artiesten is onze fantasie gebruiken. Iedereen heeft het erover wat 'niet' kan, laten we eens kijken wat er wel kan", vertelde hij in het onderstaande interview bij Op1. En zo geschiedde. 

7. Hoe kwam hij op het idee?

In hetzelfde interview tijdens Op1 legt Frank uit hoe hij precies op het idee van deze film kwam en dat heeft alles te maken met zijn dochter. "Mijn dochter kreeg online les en dat is kansloos voor al die leraren. Als de leerlingen in de klas zitten, is het al verschrikkelijk, maar dit was kansloos. Zij zat op haar telefoon en heeft hem gewoon op mute gezet en dat deden ze natuurlijk allemaal." Blijkbaar inspireerde dat samen met de film Den skyldige (die in één kamer op één avond plaatsvindt) de acteur genoeg om er een hele film over te maken!

Groeten van Gerri is vanaf 25 juni exclusief te zien bij Pathé Thuis.