Scarlett Johansson en Florence Pugh in Black Widow

Na meerdere keren te zijn uitgesteld, draait Black Widow eindelijk in de bioscoop. Voordat je met een bak popcorn in je gereserveerde stoel neerploft, zetten wij de 7 belangrijkste feitjes op een rijtje. 

1. Black Widow is de eerste film van Phase Four

Phase Four? Is dat het nieuwste superheldenteam? Nee, het is een trucje dat Marvel gebruikt om te voorkomen dat ze het overzicht verliezen. De filmreeksen zijn verpakt in een aantal fases. De eerste begint met Iron Man en eindigt met The Avengers. De tweede fase bestaat uit Iron Man 3 t/m Ant-Man en de derde bevat Captain America: Civil War t/m Spider-Man: Far From Home.

Na de allesvernietigende strijd tegen Thanos is Phase Four een frisse start, waarin we veel nieuwe gezichten zullen zien. De vierde fase begon officieel met de serie WandaVision, maar Black Widow is de eerste film van Phase Four en had eigenlijk voor The Falcon and the Winter Soldier uit moeten komen. De uitgestelde release gooit de verhaallijnen gelukkig niet in de war

 

Article continues after the ad

2. Black Widow speelt zich af tussen twee eerdere films

Spoiler voor de populairste film ooit: Black Widow heeft Avengers: Endgame niet overleefd. Hoe kan ze dan toch haar eigen film hebben? Heel simpel, deze superheldenfilm speelt zich af vóór Endgame en ná Captain America: Civil War. Om het nog makkelijker te maken; Black Widow speelt zich 'ergens tijdens Phase Three' af. Nu snap je gelijk waarom Marvel de films in fases heeft verdeeld. 

 

3. Florence Pugh vervangt Scarlett Johansson 

Het doel van Phase Four is een nieuwe start en het lijkt erop dat we een nieuwe Black Widow krijgen. Sinds Iron Man 2 schopt Scarlett Johansson kont als de levensgevaarlijke secret agent Natasja Romanoff. Nu zij kassiewijle is, moet iemand anders de rol van bad ass femme fatale op zich nemen. Black Widow introduceert Natasja's 'zusje' Yelena Belova, gespeeld door Florence Pugh (Little Women, Midsommar). Zij werd samen met Natasja opgeleid tot een meedogenloze assassin en in de eerste trailer (toen de film nog uit moest komen op 29 april 2020...) zijn ze qua vechtkunsten elkaars gelijke. 

Regisseur Cate Shortland heeft al aangegeven dat Yelena het stokje overneemt van Natasja en dat de relatie tussen de vrouwen een belangrijk onderdeel is van Black Widow. Florence Pugh zal ook terugkeren als Yelena in de aankomende Disney+ Original Hawkeye

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. De film bevat een aantal verrassingen

De grote schurk in de film is Taskmaster, een supersoldaat die de gezusters Widow uit de weg wil ruimen. Hij doet dit in opdracht van Dreykov, de leider van spionnenschool The Red Room. Dreykov wordt gespeeld door karakteracteur Ray Winstone (The Departed, Noah), maar nergens staat wie er onder het masker van Taskmaster zit. Een speurtocht langs de spoilervrije krochten van het internet geeft ook geen antwoord op die vraag. Is het gewoon een onbekende stuntman in een pak? Of wordt dit een grote verrassing?

Een andere verrassing die Marvel geheim heeft weten te houden, is de rol van Olga Kurylenko. De actrice, recent nog te zien in Netflix-film Sentinelle, speelt een klein rolletje in Black Widow, maar dat is alles wat we weten. Is het een kleine cameo? Speelt zij misschien zichzelf? Zien we haar pas in een after scenes credit? Of wordt ze de volgende big bad? Het kan allemaal! 

 

5. Er zit een Nederlander in de film

The Dutch Giant Oliver Richters bouwt aan een mooie carrière in Hollywood als dé intimiderende spierbundel. Een Oscar voor Best Actor gaat hij niet snel winnen, maar de boomlange bodybuilder is de komende tijd wel mooi te zien in de tofste actiescènes. Volgens IMDB speelt hij in Black Widow 'Muscular Gulag Inmate'. Dat is geen grote rol, maar hij was alsnog drie weken op de set van de Marvel-film. 

 

 

6. Je kunt Black Widow ook gewoon thuis kijken

Door corona werd de releasedatum uitgesteld van half 2020 tot 'ooit ergens in de nabije toekomst'. Marvel-baas Kevin Feige wilde Black Widow alleen in de bioscoop uitbrengen en stelde de film zo lang mogelijk uit. Uiteindelijk koos hij met tegenzin voor een release op Disney+ in juli. Maar wel achter de VIP paywall, zodat de kijkers er alsnog twee tientjes voor neer moeten leggen. De filmgoden blijken Marvel goedgezind want ongeveer een maand voor de releasedatum van 7 juli gingen wereldwijd de bioscopen weer open. Daarom draait de film in de bios, maar kun je hem ook gewoon thuis op de bank kijken. 

Scarlett Johansson in Black Widow

 

7. Het plan voor een Black Widow-film is er al erg lang

Het duurde ongelooflijk lang voordat Black Widow haar eigen film kreeg. Na Natasja Romanoff's debuut in Iron Man 2 (2010) werd er al gesproken over een eigen film voor het populaire personage. Toen lag de focus alleen op de Avengers. Na Avengers: Age of Ultron (2015) werden de plannen voor een Black Widow-film een stuk duidelijker en de eerste verhaallijnen kwamen op papier terecht. Maar omdat Marvel de films in fases uitbrengt, zou een eigen film voor Natasja toch nog even duren. Pas in Phase Four kwam er een plekje vrij; na de gebeurtenissen in Avengers: Endgame (2019) voelt dat toch een beetje als mosterd na de maaltijd.

 

Black Widow is nu te zien in de bioscoop. Vanaf 9 juli is de film te bekijken op Disney+, je moet dan wel 21,99 euro betalen om toegang te krijgen tot de VIP omgeving. 

Wil je nog meer weten over Black Widow? Lees dan dit uitgebreide overzicht. Heb je nog nooit een Marvel-film gezien? Dan ben je niet de enige. Maar ben je een diehard Marvel-fan die niet kan wachten op de volgende films? Check deze lijst