Ho, stop! Voordat je begint aan het vierde seizoen vertellen we je graag alles wat je moet weten over 13 Reasons Why. Waar gaat het laatste seizoen van de Netflix-serie over? Wat zijn de trailers? En waarom stopt de serie? Lees snel verder voor antwoorden op al je vragen!

1. Wat is 13 Reasons Why?

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why verscheen in 2017 op Netflix. Er was meteen van alles te doen over de serie, die zonder schroom en op realistische wijze tienerproblematiek onder de loep nam. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pesten, aanranding en depressie.

In het eerste seizoen van 13 Reasons Why krijgt Clay Jensen een set mysterieuze cassettebandjes in handen. Ze zijn opgenomen door Hannah Baker, een schoolgenoot die zelfmoord pleegde. De bandjes vormen een audiodagboek, waarin ze de redenen voor haar zelfmoord uit de doeken doet. Seizoen 2 draaide om de juridische strijd tussen Hannah haar ouders en het schoolsysteem, dat zij verantwoordelijk houden voor de dood van hun dochter. Tegelijkertijd probeerde Clay de giftige cultuur op zijn middelbare school bloot te leggen. Seizoen 3 focuste zich op moord op Bryce Walker, die Hannah verkracht heeft, en het effect van zijn dood op zijn schoolgenoten.

13 Reasons Why Clay Hannah dans

Article continues after the ad

 

2. Wat maakt de serie zo controversieel?

Vooral het eerste seizoen van 13 Reasons Why is behoorlijk controversieel. Het gaat dan bijvoorbeeld om de scène waarin Hannah in bad stapt en met een scheermesje haar pols opensnijdt. Ook noemenswaardig is de manier waarop de serie het gebrek aan respect voor vrouwen op de middelbare school onder de aandacht brengt, met als duidelijkste voorbeeld de verkrachting van Hannah door Bryce. Deze scènes zijn naar om te kijken, maar brachten tegelijkertijd ook een nieuwe discussie over depressie en zelfmoord onder tieners op gang.

13 Reasons Why Hannah zelfmoord

 

3. Waar gaat 13 Reasons Why seizoen 4 over?

Genoeg teruggeblikt! Tijd om eens te kijken naar seizoen 4 van 13 Reasons Why. Wat staat de tieners in de laatste 10 afleveringen te wachten?

In het vierde seizoen maken de leerlingen zich op voor hun eindexamen. Van leren komt echter niet veel… Onze hoofdrolspelers worstelen namelijk met hun duistere geheimen. Zo lijkt de moord op Bryce toch nog een staartje te krijgen. Er zijn namelijk mensen die niet geloven dat Monty verantwoordelijk was. En dan is er ook nog die zak met geweren die opgevist werd uit de rivier. Dat zijn natuurlijk de geweren van Tyler, die Clay en Tony daar gedumpt hebben.  

13 Reasons Why Monty

 

4. Wie spelen er mee in de serie?

Uiteraard zien we Clay, Justin, Jessica, Tony, Alex, Tyler, Zach en Ani terug in het vierde seizoen van 13 Reasons Why. Daarnaast zien we ook Monty (via flashbacks) en zijn scharrel Winston terugkeren. Deze Winston weet namelijk dat Monty de moordenaar niet kan zijn! Ook Bryce keert terug, eveneens via flashbacks.

Er worden ook wat nieuwe namen aan de cast toegevoegd. Dat geldt bijvoorbeeld voor Gary Sinise, die de therapeut van Clay speelt. Hij probeert Clay te helpen met zijn depressie en woede-uitbarstingen. Ook nieuw in seizoen 4 is Inde Navarrette, die de zus van Monty speelt.

13 Reasons Why seizoen 4 cast

 

5. De trailers voor 13 Reasons Why seizoen 4

In onderstaande trailer voor het laatste seizoen van 13 Reasons Why krijg je een goed beeld van hetgeen de cast te wachten staat. Zo zie je dat Winston wraak wil nemen voor de dood van Monty. En daar gaan Clay en zijn vrienden niet zo goed mee om

 

6. Waarom stopt 13 Reasons Why?

Het vierde seizoen van 13 Reasons Why is ook meteen het laatste seizoen van de Netflix-serie. Showrunner Brian Yorkey liet in een interview met Entertainment Weekly weten dat tijdens het maken van seizoen 2 duidelijk werd dat hij de serie in vier seizoenen wilde afronden: "Ik ben altijd een beetje achterdochtig over series over een middelbare school, die langer duren dan vier seizoenen. De middelbare schooltijd duurt immers vier jaar.” Met andere woorden: Yorkey wilde de cast gedurende hun schoolcarrière volgen. Het eindexamen voelt volgens de showrunner als het logische eindpunt. Op dit moment zijn er (nog) geen plannen voor een spin-off: "Ik ben zeker geïnteresseerd om te kijken hoe sommige personages het doen op de universiteit, maar ik hou ook van het idee om dat aan verbeelding van de kijkers over te laten."

Volgens geruchten speelt ook het financiële plaatje aan rol bij het stoppen van 13 Reasons Why. De cast kreeg volgens Deadline namelijk een flinke loonsverhoging voor seizoen 3. Daarnaast wordt de serie geproduceerd door Paramount TV. En dat betekent dat Netflix geld moet aftikken om de serie überhaupt te mogen uitzenden.

13 Reasons Why Winston

 

7. De releasedatum van seizoen 4

Je kunt seizoen 4 van 13 Reasons Why nu op Netflix checken. De releasedatum werd gedeeld op Twitter, inclusief een afscheidsvideo van de cast.

 

Het laatste seizoen van de Netflix-serie bestaat uit 10 afleveringen. Die heb je natuurlijk zo verslonden! Daarom delen we ten slotte graag nog dit toplijstje met 7 series die je moet kijken als je van 13 Reasons Why houdt!