Het is bijna winter en dat betekent maar één ding: op de bank liggen en een verdrietige film aanzetten. Neem het maar van ons aan: iedereen heeft wel eens zin om een stevig potje te janken. We hebben zes mega zielige-films op een rijtje gezet, waarvan we je garanderen dat je gaat huilen.

More content below the advertising

1. The Lion King

De tijdloze Lion King hoort zeker bij dit lijstje. Kleine Simba wordt ooit koning van het rijk, maar dat valt niet zo lekker bij Musafa’s broer Scar. Hij bedenkt een sluw plan om de Leeuwenkoning te vermoorden en jaagt arme Simba weg. Als dit niet je hart breekt, dan heb er geen! Voor alle fans van de film is er goed nieuws: je kunt binnenkort de muziek van The Lion King live meemaken in Amsterdam. Supertof!

 

2. The Last Song

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Nicholas Sparks. Om die reden alleen al moet je verwachten dat je het niet droog houdt. In The Last Song zien we Miley Cyrus als Veronica, een opstandige tiener die voor de zomer - tegen haar wil in - bij haar vervreemde vader moet verblijven, in een klein zuidelijk stadje aan het strand. De film is voorspelbaar: het draait om familie, liefde, ziektes en muziek.

3. A Star is born

Misschien wel een van de populairste films van het jaar: A Star is Born. Het gaat niet zo goed met country-ster Jackson Maine (Bradley Cooper), totdat hij tijdens een avondje uit een onbekend talent genaamd Ally (Lady Gaga) ontdekt. Ze hebben meteen een click en hij neemt haar mee op tour. De film laat de harde realiteit van de muziekindustrie zien, wat vaak achter de schermen gehouden wordt. Met de plottwist aan het einde kunnen we je verzekeren dat je een traantje wegpinkt. Bradley Cooper en Lady Gaga gaan met deze film in ieder geval voor oscargoud

4. The Fault in our Stars

Wat is verdrietiger dan twee zieke tieners die verliefd worden op elkaar? Het was een mega-hit onder jongeren in 2014. In de film maken we kennis met Hazel Grace Lancaster, een meisje met ongeneesbare longkanker. Ze gaat naar een praatgroep voor jongeren met kanker, waar ze de charmante Augustus Waters ontmoet. Het verhaal is zowel hartverwarmend als -verscheurend. Met dialogen die intens, verdrietig, mooi, en soms keihard zijn!

 

5. Me before You

Soms is het einde van een film zo hartverscheurend, dat je er jaren later nog steeds aan denkt! Dat ga je krijgen bij Me Before You. Het verhaal gaat over Louisa, die in een afgelegen Engels dorpje woont. Ze verandert van baan en wordt de verzorger van Will, een rijke bankier die na een ongeluk verlamd raakt. Zijn wens is om zijn leven te beëindigen, omdat hij niks meer zelf kan doen. Toch ontstaat er een band tussen hen die hij niet zag aankomen.

 

6. Hachi: A Dog’s Tale

Deze ontroerende film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op een dag ziet Parker Wilson een hond op het treinstation en neemt hij hem mee naar huis, om zijn baasje te vinden. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen de hond en Parker. De trouwe hond brengt hem dagelijks naar het station en wacht hem weer op. Als Parker op een dag niet terugkomt, blijft Hachi alsnog elke dag op hetzelfde tijdstip terugkomen om hem op te wachten. Wij huilen nu al!

 

More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.