Hugh Grant

Hugh Grant schittert binnenkort in HBO's nieuwe moordmysterie The Undoing, te zien op Ziggo Movies & Series XL (lees er hier alles over). Méér Hugh is altijd goed; dit veelzijdige acteerkanon is zelfs onze favoriete Britse acteur ooit!

Benieuwd hoe goed The Undoing is? Check hier onze recensie!

1. Hij was dé romcom-king

Waarom, vraag je? Nou, we knallen er maar meteen in met de meest obvious reden: die romcoms. Oh, mijn hemel. Is er een acteur die dit heerlijke genre beter bezit? NEE. Hugh verfijnde de tikkie ongemakkelijke, bescheiden, toch ook af en toe arrogante, maar vooral charmante Britse dude. Notting Hill is uiteraard zijn absolute hoogtepunt, al gaan we ook nog steeds lekker op Four Weddings And A Funeral en Bridget Jones's Diary.

2. Hij gaat de barricades op

Je hebt van die acteurs die thuis hun geld zitten te tellen terwijl er op de achtergrond een film van henzelf op staat. Zo niet Hugh. Die zet zijn bekendheid in om serieuze zaken aan te kaarten. Zo is hij al jaren betrokken bij het collectief Hacked Off, dat zich inzet tegen illegale inmenging van media. Hugh werd daar ooit zelf slachtoffer van: verschillende tabloids luisterden jarenlang illegaal mee met zijn voicemails. Het geld wat hij won na een rechtszaak over die hack, doneerde hij aan Hacked Off.

Article continues after the ad

Maar... that's not all. Eind vorig jaar ging hij weer de barricades op. Zo klopte hij letterlijk bij mensen thuis aan om ze te overtuigen om voor een anti-Brexit stem te gaan bij de Britse verkiezingen. Wij kregen meteen Love Actually-vibes toen we Hugh - die uiteraard The Prime Minister speelde - op deuren zagen kloppen!

 

3. Ruzie met Robert Downey Jr.

Mister Grant lijkt op het eerste oog niet iemand waarmee je makkelijk ruzie krijgt. Toch kon een ander acteerkanon, niemand minder dan Robert Downey Jr., hem niet uitstaan. De twee werkten samen op de set van Restoration (1995). In een interview met People gaf Hugh aan dat Robert hem haatte. "He took one look at me and wanted te kill me." Hoezo maakt een ruzie met Robert Downey Jr. hem een van de beste Britse acteurs, vraag je? Nou, dat zit 'm in het goedmaken. De twee stapten uiteindelijk over hun eigen ego's heen toen Robert van zich liet horen en Hugh 'm uitnodigde bij hem thuis. Het duurde meer dan twintig jaar, maar beter laat dan nooit!

 

4. Hij blijft niet 'hangen'

Hugh bleef absoluut niet hangen in al die romantische comedy's, wat 'm natuurlijk origineel en bijzonder maakt. Hij pakte nogal uiteenlopende rollen op. De Britse miniserie A Very English Scandal - over een homoseksuele politicus die zijn vroegere minnaar wil omleggen - is daar een perfect voorbeeld van. Hugh speelde de hoofdrol en dat het hier om een gay-rol gaat, maakt het een tikkie bijzonderder. Voor iemand die veel romcom-hetero's speelde, is dat een zeer welkome afwisseling.


5. Hij was één van de leukste slechteriken ever

We moeten het ook even over Paddington 2 hebben. Misschien wel de beste familiefilm ooit. Hughs rol was ook hier weer een testament van zijn geweldige veelzijdigheid. Hij speelde de bad guy, een charismatische oude acteerlegende genaamd Phoenix Buchanan, die het nu op ons favoriete beertje heeft gemunt. De performance is smullen. Hij is cheeky, badass, cliché op een goede manier, lekker over the top en haast cartoonish. Zo hadden we Hugh nog nooit gezien.

 

6. Hij deed een van de coolste filmdansjes ever

The dancing Prime Minister. Meer hoeven we niet te zeggen, toch? Hugh's Love Actually-dansje blijft iconisch. Na al die jaren. En... hij verveelt nooit.