Yee-haw! Vandaag staat Dolly Parton’s Heartstrings op Netflix. Drama, tranen, foute mannen en sterke vrouwen vliegen je om de oren in deze countryserie naar de liedjes van Dolly Parton zelf.

Dolly Parton wordt vaak weggezet als die ‘rare tante met die enorme borsten’. Hoewel dat… eigenlijk ook wel een beetje zo is, breken we toch een lans voor deze country-godin. Dolly Parton’s Heartstrings bevat hartverscheurende verhalen en tranentrekkende muziek.

1- Drama!

Dolly Parton is zo’n beetje de belichaming van de countrymuziek. De thema’s van deze muzieksoort blijven doorgaans héél dicht bij huis: verloren liefde, tragische sterfgevallen, vergeving, familie én hard werken op je koppie boven water te houden.

Article continues after the ad

 

Partons hit Jolene werd bijvoorbeeld geïnspireerd door een bankmedewerkster die aan het flirten was met haar echtgenoot, en toen ze toch lekker bezig was schreef ze I Will Always Love You er diezelfde avond nog even achteraan. Madness!

Wat we maar willen zeggen is dat Heartstrings gaat over dramatische taferelen die iedereen waarschijnlijk wel kent (hopelijk niet al te goed!). Een zwangere vrouw die wacht op haar man die is uitgezonden naar een oorlogsgebied, een pijnlijke break-up die uitmondt in een nieuwe liefde: zet die traanklieren maar alvast wagenwijd open!

 

2 - De muziek

Dolly Parton’s Heartstrings telt acht afleveringen die zijn gebaseerd op een paar van haar bekendste nummers. Jolene; Two Doors Down; If I Had Wings; Cracker Jack; Down From Dover; Sugar Hill; J.J. Sneed én These Old Bones.

 

De muziek is leuk voor de kenners, en de thema’s zijn ook in één keer duidelijk. Ongewenste zwangerschap, dode huisdieren, jaloezie, verdwenen kinderen, foute mannen; ze komen allemaal voorbij.

 

3 - Die ken ik!

De cast van Heartstrings is niet bijzonder bekend, maar hier en daar zijn er toch wat bekende gezichten te zien. Once Upon A Time wordt vertegenwoordigd door Colin O’Donoghue (Hook) én Ginnifer Goodwin (Sneeuwwitje). Kimberley Williams-Paisley (Nashville) speelt een hoofdrol in Two Doors Down en Holly Taylor (The Americans) is een gekwelde jongedame in Down From Dover.

Dolly Parton komt trouwens ook voorbij, in de aflevering over - hoe kan het ook anders - Jolene. De hartenbreekster wordt gespeeld door Julianne Hough, bekend van de Footloose-remake uit 2011.

 

4 - Sint Dolly

Voor countryliefhebbers is Dolly Parton een halve heilige, maar de zangeres doet enorm veel aan liefdadigheid. Ze werd in 1946 geboren in een blokhut, die ze deelde met haar ouders en dertien(!) broers en zussen. Het was bittere armoede in huize Parton; als kind speelde Dolly met een pop die was gemaakt van een maïskolf!

Door haar muzikale succes zit de familie Parton er tegenwoordig een stuk warmer bij, maar Dolly is haar oorsprong nooit vergeten. Haar stichting (Dollywood!) stuurt boeken naar arme kinderen waarvan de ouders moeite hebben om rond te komen. Elke maand gaan er zo’n 850.000 boeken op de post. Haar eigen pretpark (ook Dollywood!) vlakbij haar geboorteplaats is ook bedoeld om voor banen te zorgen in het economisch zwakke gebied, en is gedeeltelijk gratis toegankelijk.

 

5 - Dolly’s fashion-sense

Dolly Partons modegevoel werkt regelmatig op de lachspieren: hoe meer glimmende steentjes ze draagt, hoe beter, zo lijkt het. Haar extravagante uiterlijk komt volgens de zangeres door haar opvoeding. Zoals gezegd waren de Partons en de andere mensen in hun buurt extreem arm.

De enige verzorgde vrouwen die Dolly tegenkwam waren de lokale prostituees, met enorme kapsels, protserige kleding en make-up. Voor een jonge Parton leken het wel supersterren, en ze gebruikte deze stijl de rest van haar carrière maar al te graag. Een beroemde uitspraak van de zangeres is dan ook: ‘Het kost veel geld om er zo goedkoop uit te zien!’

 

6 - Dolly kan best aardig acteren

Parton is geen bijzonder goede actrice (en haar muzikale over-the-top-imago laat dat ook moeilijk toe), maar vergeleken met véél andere zangers en zangeressen doet ze het behoorlijk. In Heartstrings speelt ze voornamelijk cameo’s, maar in 9 To 5 en Steel Magnolias (sinds kort op Netflix) is ze op haar best te zien.

 

En de andere twee redenen dan!?

Dolly Partons beruchte borsten hebben hun eigen ‘origin story’. De zangeres vertelde het verhaal recent aan Jimmy Fallon. Plastische chirurgie? Welnee: stokslagen van een gestoorde bejaarde!

 

De voorgevel van de zangeres is zó bekend dat de ‘General W.K. Wilson’-brug in Alabama al jarenlang de Dolly Parton-brug wordt genoemd. Waarom precies zie je op deze foto!

 

Dolly Parton's Heartstrings

Heartstrings is vanaf vandaag te zien op Netflix! Duik je snel mogelijk in de country-nummers van Dolly, of sla je deze linedance liever even over?