jaren 80 horrorfilms

De jaren 80 zijn waarschijnlijk ons favoriete decennium voor horrorfilms. Helaas was destijds nog lang niet zoveel mogelijk als nu, in ieder geval niet op technologisch vlak. In dit toplijstje vind je daarom eighties horrorfilms die wij wel eens in een modern jasje willen zien.

6. The Gate (1987)

In The Gate zien we hoe twee jongens per ongeluk een horde demonen bevrijden uit een gat in een achtertuin. De kinderen moeten vechten voor hun leven om de demonen te stoppen voordat ze de hele aarde overnemen. Als je dit plot zo leest, snap je meteen waarom een remake van deze horrorfilm zich geweldig zou lenen voor animatie. En dat was in 2009 precies de bedoeling! Helaas stierf de geplande remake in pre-productie en ontbreekt sindsdien alle teken van leven… Naar verluidt liepen de meningen van de makers te ver uiteen om tot overeenstemming te komen. Nu er alweer 12 jaar verstreken zijn, lijkt het ons tijd dat de makers de strijdbijl eens en voor altijd begraven en alsnog een beetje rap met een remake van The Gate komen!

 

5. Dreamscape (1984)

De tweede jaren 80 horrorfilm die wat ons betreft een remake verdient, is Dreamscape een soort Nightmare on Elm Street-kloon, maar wel met zijn eigen smoel. De film gaat over een door de overheid gefinancierd project, waarbij wetenschappers een manier zoeken om de dromen van mensen binnen te gaan. Ze gebruiken daar helderzienden voor. Wanneer een testpersoon in zijn slaap sterft aan een hartaanval, wordt Alex Gardner (Dennis Quaid) achterdochtig. Hij verdenkt een van zijn mede-helderzienden van moord… Waarom Dreamscape een remake verdient? Sowieso om een aantal plotholes te dichten, maar ook omdat de wetenschap natuurlijk niet stilstaat. Wij zijn een moderne remake met een rol voor allerlei technologische snufjes wel zitten.

Article continues after the ad

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. Wolfen (1981)

In Wolfen zien we hoe een agent een bizarre reeks gewelddadige moorden probeert op te lossen. Het lijkt wel alsof de slachtoffers door dieren zijn gedood... Tijdens zijn onderzoek leert de agent meer over een Indiase legende over wolvengeesten. In het begin van de eighties waren weerwolffilms een enorm ding. We noemen bijvoorbeeld An American Werewolf in London, The Howling en Full Moon High. Alhoewel ook Wolfen dus om weerwolven draait, werd de film helaas een stuk minder bekeken dan zijn genregenoten. Het boek waarop de film geïnspireerd is, is echter enorm sterk. Zodoende zien wij een tweede poging wel zitten, inclusief allerlei toffe special effects bij de weerwolftransformaties!

 

3. Altered States (1980)

Altered States is gebaseerd op het gelijknamige boek, dat weer geïnspireerd is op daadwerkelijk onderzoek uitgevoerd in de jaren 1960. De film vertelt over een geobsedeerde wetenschapper (William Hurt), die zijn proefpersonen compleet afsluit van zintuigelijke prikkelingen en hen krachtige hallucinogene toedient. Hij hoopt daarmee de betekenis van het bestaan te ontrafelen. Schrijver Paddy Chayevsky liet zijn naam uit de credits van de film halen, omdat hij naar verluidt flink botste met regisseur Ken Russell. Chayevsky’s ideeën over de hallucinerende scènes in de film waren in 1980 blijkbaar nog niet te realiseren. Wij zeggen: 2021 is het jaar om alsnog met een superflitsende drugstripfilm te komen!

 

2. The Monster Squad (1987)

Tegenwoordig zijn er voldoende films en series waarin kinderen het opnemen tegen monsters. Denk bijvoorbeeld maar aan het uiterst succesvolle Stranger Things - hier lees je alles over seizoen vier. Een van de eerste horrorfilms met deze premisse is The Monster Squad uit 1987! We zien hoe een groepje nerdy kinderen het opneemt tegen Dracula en nog veel meer iconische monsters. Zit de wereld te wachten op nóg een titel in dit genre? Wij denken van wel! Wij krijgen sowieso nooit genoeg van kids-versus-monsters-films, maar de makers zouden bijvoorbeeld ook voor een soort parodie kunnen kiezen, waarbij de kinderen van nu echt niet onder de indruk zijn van de monsters.

 

1. Near Dark (1987)

In Near Dark zien we Caleb, een verveelde boerenzoon die tot vampier wordt gemaakt. Daarna wordt Caleb verscheurd tussen het geweldige gevoel een vampier te zijn en heimwee naar zijn oude leventje… Near Dark is een steengoede film, die je ook in 2021 nog met een gerust hart kunt kijken. Waarom we de film dan toch opnemen in ons toplijstje met jaren 80 horrorfilms die een remake verdienen? In tegenstelling tot veel horrorfilms uit de jaren 80 heeft Near Dark een soort tijdloze kwaliteit, hetgeen het juist tot een geweldige remake-kandidaat maakt. De gotische vampierfilm met een ruig snufje western is zo origineel dat we simpelweg graag zouden zien wat een andere regisseur ermee kan.

 

Om nog even in de stemming te blijven, zetten we graag nog wat eighties klassiekers voor je op een rijtje. Dit zijn de beste jaren 80-series en hier vind je de 10 beste jaren 80-films. En om nog even in de horrorsfeer te blijven, hebben we ook nog de beste Stephen King-films uit de 80s voor je!