Will Smith viert vandaag vijftigste verjaardag. Om dat te vieren, zetten we de hoogte- en dieptepunten van de Hollywood-ster op een rijtje!

More content below the advertising

Wills Grootste Hits

Independence Day (1996)

Met The Fresh Prince of Bel-Air en Bad Boys had Will Smith al bewezen dat acteren hem net zo makkelijk afging als rappen. Maar na zijn rol als straaljagerpiloot Steven Hiller in de blockbuster Independence Day kon Hollywood echt niet meer om de charismatische acteur heen. Daarnaast verdient Smith bonuspunten omdat hij bedankte voor het waardeloze vervolg.

Men in Black (1997)

Dat Will Smith gevoel voor humor heeft, hadden we al gezien in zijn klassieke sitcom. Maar in de stripverfilming Men in Black komen zijn komische talenten pas echt naar voren. Check bijvoorbeeld maar eens naar de scène waarin Smith tevergeefs zijn draai probeert te vinden in een hippe designerstoel!

Enemy of the State (1998)

In Enemy of the State speelt Will Smith een advocaat die op een dodelijk politiek complot stuit. Regisseur Tony Scott (True Romance) leverde een gelikte actiethriller af, die bewijst dat de steracteur ook zonder zijn charmante glimlach een hoofdrol kan dragen.

Ali (2001)

Na een reeks zorgeloze actiekomedies en zomerse blockbusters, ging Smith met Ali voor Oscargoud. Zoals de titel al weggeeft, speelt de jarige Job in deze biopic de rol van de legendarische bokser Muhammad Ali. Smith ging uiteindelijk met lege handen naar huis, maar de titelrol leverde hem wel zijn eerste Oscarnominatie op.

I Am Legend (2007)

In 2007 was Smith al zo’n wereldster, dat hij ook in zijn eentje een film kon dragen… Letterlijk! In I Am Legend speelt hij namelijk de laatste mens op aarde, die het moet opnemen tegen een ras van vampierachtige griezels. De setting van een postapocalyptisch New York maakt I Am Legend waarschijnlijk de duisterste en meest intense Will Smith-film ooit. 

Wills pijnlijkste missers

Wild Wild West (1999)

Met tientallen rollen op zijn naam, is het geen wonder dat er ook wat flinke flops tussen zitten. De eerste keer dat Smith zich akelig vertilde was in Wild Wild West. Deze actiekomedie kostte zichtbaar een fortuin om te maken, maar was grappig noch spannend. Will Smith en Kevin Kline moesten voor straf een Razzie Award delen in de categorie slechtste filmkoppel.

After Earth (2013)

De reputatie van het feestvarken liep ook een flinke deuk op door After Earth. In deze geflopte sciencefictionfilm tekende hij niet alleen voor de productie en het scenario, hij liet zoonlief Jaden ook nog eens de hoofdrol spelen. Dat mondde uit in een pijnlijk stukje zelfoverschatting. Gelukkig denkt Smith er net zo over: hij noemde After Earth achteraf een beschamende flop.

Collateral Beauty (2016)

In Collateral Beauty speelt Smith een gesjeesde reclameman die na het overlijden van zijn dochtertje in een depressie raakt. Het hartverscheurende uitgangspunt verzandt door de stroperige clichés en de duffe tegeltjeswijsheden in een pijnlijk drama, maar helaas niet zoals de makers het hadden bedoeld.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.