Sylvia Hoeks
Sylvia Hoeks

Na het succes van Blade Runner 2049 is Sylvia Hoeks nu weer in een grote Hollywood-film te zien: in The Girl in The Spider’s Web speelt zij de mysterieuze schurk Camilla. Zeker nu Carice van Houten het wat kalmer aan lijkt te gaan doen kunnen we gerust stellen dat deze Brabantse actrice hard op weg is de succesvolste Nederlandse naam in Hollywood te worden. Hierbij vijf redenen waarom:

1 – Al voor haar doorbraak kwam ze ver bij audities
Al voor het succes van haar doorbraakrol in Blade Runner 2049 wist Sylvia hoge ogen te ogen bij auditierondes in Hollywood. Zo zou ze vrij ver zijn gekomen met de audities voor de rol van Domino in Deadpool 2, die uiteindelijk naar Zazie Beetz ging. Samen met grote name als Sienna Miller, Sofia Boutella en Mary Elizabth Winstead zou zij tot de laatst overgebleven kandidaten hebben behoord. Nogal een prestatie voor een destijds onbekende actrice!


2 – Ze is uitgeroepen tot één van de belangrijkste Europese Talenten van 2017
Het gezaghebbende Amerikaanse vakblad Variety riep Sylvia begin 2017 uit tot één van de belangrijkste Europese Talenten van het jaar. Geen geringe eer, en een teken dat ze toen ook al in Hollywood het gevoel hadden dat hier een ster op het punt stond door te breken.


3 - Ze is verhuisd naar Los Angeles
Een gouden regel voor een internationale doorbraak is dat wie het in Hollywood wil maken, ook in Hollywood moet wonen. Sylvia pakte haar koffers in de zomer van 2017, een teken dat zij serieus vol voor de buitenlandse filmcarrière gaat.

Article continues after the ad


4 – De doorbraakrol: als Luv in Blade Runner 2049
Toen het langverwachte Blade Runner 2049 in oktober 2017 eindelijk in première ging, bleken het niet hoofdrolspelers Harrison Ford en Ryan Gosling die de show stalen: Amerikaanse recensenten waren vooral vol lof over die nieuwe Nederlandse actrice die diepe indruk maakte met een fel gespeelde schurkenrol. Bijna iedereen is alweer vergeten dat ze het hulpje van Jared Leto speelde, zo sterk speelde ze de 30 Seconds To Mars-zanger van het doek.


5 – De vervolgrol: Camilla in The Girl in The Spider’s Web  
Een jaar na haar doorbraak als Luv in Blade Runner 2049 bewijst Sylvia nu dat deze rol geen toevalstreffer was: In deze reboot van de Lisbeth Salander-franchise speelt Hoeks de boosaardige zus van de geniale hackerpunker. Weer een schurkenrol, maar toch helemaal anders. Hier vertelt ze wat haar aansprak in deze film:

 

Wat gaat er hierna gebeuren?  
In februari van dit jaar werd bekend dat Sylvia de hoofdrol te pakken had in een biopic over een andere Nederlandse actrice die Sylvia heette: de van de soft-erotische Emmanuelle-films bekende Sylvia Kristel. Daarnaast gaat zij misschien weer een film maken met Ridley Scott. Voor Blade Runner 2049 heeft Sylvia al samengewerkt met de beroemde regisseur Ridley Scott. Die was echter alleen als producer betrokken bij dit vervolg op zijn beroemde sci-fi klassieker; de regie liet hij over aan Denis Villeneuve.

In juni werd bekend dat Scott een verfilming van de comic book Queen and Country te maken, en dat hij daarvoor La Hoeks op het oog heeft als de hoofdrolspeelster. Queen and Country draait om de Britse Geheim Agente Tara Chace, en als de film een succes wordt dan zou het wel eens een hele franchise kunnen worden. Ridley Scott is echter altijd met tientallen projecten tegelijk bezig, dus bij elke nieuwe film die hij aankondigt is het altijd maar de vraag of deze ook gemaakt gaat worden.

Maar pas op!
Het lijkt Sylvia voor de wind te gaan, maar ze moet ook weer niet te overmoedig worden: in één keer je kop kaal scheren is nou weer een move die juist slecht kan vallen bij de machtige casting-agenten van Hollywood. Deze rode loper-beelden van The Girl in The Spider’s Web gaan de hele wereld over, dus het valt te hopen dat zij door deze nieuwe look geen mooie nieuwe rollen misloopt! Of is ze stiekem bezig met een biopic over het leven van Sinead O’Connor?