Stan Lee real life superhero
Stan Lee real life superhero

Met het overlijden van Stan Lee is de wereld een geniale creatieveling kwijtgeraakt die een inspiratiebron was voor miljoenen fans. De Marvel-meester gebruikte zijn bekendheid om zijn lezers tussen alle actie door wijze levenslessen mee te geven. Om deze redenen mogen we best wel zeggen dat Stan The Man zelf ook een superheld was.

1- Zijn helden waren zo super juist omdat ze niet alleen maar super waren

Bij het woord superhelden denken mensen al gauw aan onverslaanbare krachtpatsers, maar Stan Lee gaf zijn personages volop menselijke eigenschappen. Ze hadden allemaal hun onzekerheden en/of onvolkomenheden. En daarom waren ze heus niet zo onoverwinnelijk. Mede hierdoor werden zijn personages zo populair. Ook in de recente Marvel-films is dit goed uitgebuit; Iron Man is een patser en een praatjesmaker, maar toch zit hij stiekem vol onzekerheden; de aanvankelijk ijdele en arrogante Thor wordt door zijn vader Odin naar de aarde gestuurd om een lesje in nederigheid te leren; Bruce Banner leeft in constante angst voor wat zijn alter-ego de Hulk aan schade aan kan richten, en Captain America is een “man out of time” met een gebroken hart. En zo zijn er nog tientallen voorbeelden.

 

 

2 - Hij bracht zijn lezers verdraagzaamheid en gelijkheid bij

In zijn maandelijkse column Stan Lee ’s soapbox die jarenlang in alle Marvel comics stond, was de hoofdredacteur heus niet alleen maar nieuwe titels aan het pluggen. Hierin liet de Marvel-guru weten wat hem op dat moment bezighield. En daarin werd hij soms best wel politiek. Dit komt ook in zijn strips terug: Het verhaal van de X-Men die worden uitgestoten omdat ze mutanten zijn is een metafoor voor de rassenongelijkheid die begin jaren zestig voor gespannen situaties zorgde in Amerika. Professor Xavier en Magneto zijn daarnaast gebaseerd op Martin Luther King en Malcolm X; de één wil door dialoog vrede bereiken, de andere wil op een meer radicale manier zijn doel bereiken. Maar uiteindelijk willen ze allebei hetzelfde, zij het op verschillende manieren.

Article continues after the ad

 

3 - Hij liet buitenbeentjes weten dat ze erbij horen

Met de X-Men serie liet Stan Lee ook zien dat het oké was om anders te zijn; ook al was de serie zoals gezegd bedacht als een metafoor voor de manier waarop blank Amerika donker Amerika onderdrukte, de serie trok allerlei lezers aan die zich om wat voor reden dan ook anders voelden. Komiek Seth Rogen wees hier nog op in zijn eerbetoon op Twitter.

Ook stak Stan buitenbeentjes een hart onder de riem met personages als Peter Parker: het leek misschien een kluns, maar stiekem was hij Spider-Man. Juist door dit soort alter ego's konden jonge lezers zich nog beter met de Marvel-personages identificeren, terwijl het zo nog aanlokkelijker werd om weg te dromen bij dit soort verhalen en jezelf een held te wanen. Ook kon het lezers die onzeker waren op school wat eigenwaarde toebrengen.

 

 

4 - Hij spoorde kinderen aan goed hun best te doen op school

Het is lange tijd een bekend vooroordeel van ouders geweest dat strips lezen niet goed zou zijn voor kinderen. Toch sporen Marvel-strips hun jonge lezers aan om vooral hun best te doen op school: in het Marvel-universum zijn het namelijk consequent niet de stoerste maar juist de slimste helden die er met de knapste vrouwen vandoor gaan: de hypergeleerde Fantastic Four-leider Reed Richards is getrouwd met Susan Richards-Storm, Jean Grey uit de X-Men viel vrijwel gelijk als een blok voor de zachtaardige leergierige Cyclops, en student exacte wetenschappen Peter Parker had na de dood van Gwen Stacy al snel een relatie met Mary Jane Watson. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Tony Stark, die naast een groots ingenieur en uitvinder ook een notoire womanizer is. Misschien is het toeval, maar het lijkt erop dat Stan tegen zijn lezers zegt dat ze goed hun best moeten doen op school als ze succesvol willen zijn in de liefde. Let vooral goed op bij natuurkunde en scheikunde, because chicks dig it - denk maar aan Spider-Man, de X-Men en de Fantastic Four!


5 - Hij hield echt van zijn fans

Zowel Wasp-actrice Evangeline Lilly als Deadpool-bedenker Rob Liefeld merkten in door hun geschreven eerbetonen aan de Marvel-grootheid op hoe dol hij wel niet was op Comic Book conventions, waar hij de fans kon ontmoeten. Waar deze evenementen voor veel beroemdheden iets zijn waar ze niet onderuit kunnen, was Lee er juist dol op. Hier kon hij tussen de fans zijn; hij werd overal als een rockster onthaald, en de energie en het enthousiasme dat hij op dit soort bijeenkomsten kreeg kan er zeker toe hebben gedragen dat hij uiteindelijk 95 jaar oud is geworden.