Sint van Dick Maas

Het is de tijd van het jaar dat je de maan weer door de bomen kunt zien schijnen. En laten we eerlijk zijn: het eerste pond kruidnoten is al lang achter de kiezen. Een Sinterklaasfilm kan dus best en dan is er maar één correcte keuze: Sint van Dick Maas! Vijf redenen waarom.

5. Dick Maas is een held

Regisseur Dick Maas is een unicum in Nederland: hij maakt filmspektakels die een grote liefde voor Hollywood uitstralen, maar tegelijkertijd zijn ze ook heerlijk Hollands. Dat zie je goed terug in Sint: hij neemt het typisch Nederlandse Sinterklaasverhaal en geeft er een draai aan waarmee het een commercieel aantrekkelijke, komische horror-thriller wordt. Inclusief oneliners die het goed doen in de trailer. Onze favoriet: ‘Pakjesavond is leuk, maar je krijgt altijd zoveel rommel die je niet nodig hebt.’

 

4. Creatief met clichés

We weten allemaal wat er allemaal hoort bij Sinterklaas en Sint bouwt die overbekende elementen om tot lollige onderdelen van een gruwelijke versie van de aloude traditie. In het verhaal is Sint Nicolaas geen kindervriend, maar de wederopstanding van een sadistische bisschop die ooit op 5 december werd verbrand door boze dorpelingen. Eens in de 32 jaar komt hij terug op pakjesavond – of eigenlijk: pakavond! Hij rijdt met zijn paard over de daken zodat hij makkelijk via de schoorsteen kan toeslaan. En die staf? Een vlijmscherp moordwapen waarmee hij als een bloeddorstige ridder te paard kan toeslaan.

 

 

3. Geen zwartepietendiscussie

Hoe je ook tegen Zwarte Piet aankijkt: elk jaar kost het beide kampen binnen de discussie weer heel veel energie. Niet in Sint: hierin heeft de slechtheiligman ook hulpjes, maar dat zijn van oorsprong rovers en bandieten van allerlei allooi, die door de schoorsteen klommen bij mensen die hun baas niet wilden betalen. Toen de middeleeuwse Sint door een woedende menigte in de fik werd gestoken, werden ook zijn knechten krokant geroosterd en daarom zijn ze nu dus ‘zwart’. Lekker duidelijk in elk geval.

Article continues after the ad

 

2. Reuring genoeg

Toen Sint richting de bioscoop ging in 2010, was er veel te doen over de poster van de film. Een groep bezorgde burgers, onder wie regisseur Johan Nijenhuis, vond het geen stijl dat kindertjes bij bushokjes werden geconfronteerd met de aanblik van een demonische Sint. Intussen lachte Maas in zijn vuistje, want betere publiciteit kon hij zich bijna niet wensen. Een Sinterklaasfilm die een nationale rel veroorzaakt? Da’s met alle andere wel anders.

 

1. De rest is flut

Dat laatste punt brengt ons op de concurrentie. Niet bepaald een verdienste van Sint zelf, maar het moet toch even gezegd worden: in het land der blinden is eenoog koning. De Grote Sinterklaasfilm: Trammelant in Spanje, De Club van Sinterklaas en het vergeten Pietje: wie kan al die andere überhaupt uit elkaar houden? Sint onderscheidt zich op alle fronten en ook al doe je je kleine nichtje er waarschijnlijk geen plezier mee: deze kijken mensen over tien, twintig jaar nog steeds.

Kijk hier wat Netflix te bieden heeft op het gebied van toffe horror.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.