The Alienist

Fans van misdaadthrillers worden op hun wenken bediend! Eerder dit jaar verschenen o.a. Perry MasonThe Outsider en Netflix kwam onlangs met het tweede seizoen van The Alienist, getiteld Angel of Darkness. Lees hier waarom je deze spannende serie eens moet checken op Netflix.

In The Alienist doorkruisen een psychiater, een journalist en een dappere secretaresse de straten van New York City, eind 19de eeuw. Een sluwe moordenaar maakt jacht op jonge kinderen en het trio waadt door het vuil in de achterbuurten, én krijgt te maken met het politieke gekonkel van de ‘high society’.

 

5. Wat is nou weer een ‘alienist’?

Profilers, forensisch psychologen en criminologen spelen vaak een grote rol in misdaadseries en -films. In de 19de eeuw werd er veel nagedacht over de menselijke geest en dus ook over crimineel gedrag. Waar men eerst tevreden was als een crimineel gestraft werd, vroeg men zich later af waaróm mensen eigenlijk misdaden begaan. Waar geesteszieke mensen eerder weggestopt werden in ‘gekkenhuizen’, probeerde men manieren te bedenken om deze aandoeningen te behandelen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Finally...🔥🔥🔥 @thealienisttnt: Angel of Darkness @netflixde

Een bericht gedeeld door Daniel Brühl (@thedanielbruhl) op

Deze trend ging hand in hand met de ontwikkeling van Sigmund Freuds psychoanalyse, die nog in de kinderschoenen stond. De eerste forensisch psychologen werden ‘alienists’ genoemd, omdat ze mensen bestudeerden die ‘vervreemd’ waren geraakt (‘alienated’, zoals ze in het Engels zeggen). De alienists probeerden de geest van (geesteszieke) criminelen te doorgronden, om ze op te sporen óf te behandelen.

Article continues after the ad

 

4. Wie is The Alienist?

The Alienist draait om psychiater Laszlo Kreizler. Omdat zijn vakgebied nog nieuw is wordt hij met een schuin oog bekeken, maar commissaris (en later president!) Theodore Roosevelt (Brian Geraghty) zit met zijn handen in het haar. In New York worden binnen korte tijd meerdere vermoorde kinderen gevonden, en de politie heeft geen idee waar ze moeten beginnen.

Roosevelt vraagt Kreizler een team samen te stellen om de beestachtige moorden te onderzoeken. In het geheim want de rest van de politie moet niets hebben van die nieuwerwetse fratsen. Samen met journalist John Moore (Luke Evans) en de slimme secretaresse Sara Howard (Dakota Fanning) gaat de psychiater op onderzoek uit.

Het is niet bepaald makkelijk: de rijken van New York worden beschermd door de corrupte politie en het gepeupel moet helemaal niets hebben van die rare ‘hoofddokter’.

 

3. The Alienist seizoen 1 is spannend!

Het eerste seizoen van The Alienist is een spannende speurtocht door de ‘high society’ én de onderbuik van New York, eind 19de eeuw. De serie is duister, behandelt de gruwelijkste details van de moorden en zit vol met politiek gekonkel. De serie heeft een béétje pech dat er al zo veel misdaadthrillers bestaan: de sterkste punten van het eerste seizoen zijn de sterke cast én de prachtige historische setting. De eerste tien afleveringen van de serie zijn goed, maar niet opmerkelijk… Dit verandert echter in het tweede seizoen!

 

2. The Alienist: Angel of Darkness nóg beter!

Sara Howard was één van de hoogtepunten van The Alienist: als secretaresse van Roosevelt werd ze bij crimineel onderzoek betrokken, maar in het tweede seizoen is ze zelf detective geworden! Daarmee is ze beroemd én berucht in New York: veel mensen vinden dat ze zich niet met ‘mannenzaken’ moet bemoeien. Hoewel Sara een felle tante is, is zoveel tegenwerking natuurlijk erg zwaar.

Laszlo Kreizler ontmoet in het tweede seizoen een dame waar hij verliefd op wordt, en zijn karakter wordt een stuk beter uitgediept dan in het voorgaande seizoen. John Moore blijft achter zijn onberispelijke voorkomen gewoon hoeren en snoeren, om het verdriet van zijn verdwenen verloofde te vergeten.

Het tweede seizoen is een hele verbetering ten opzichte van het eerste, en staat grotendeels op zichzelf. Je zou zelfs meteen aan Angel of Darkness kunnen beginnen, en het eerste seizoen helemaal overslaan. We raden het niet aan, het is zo dat de eerste reeks slecht is, maar het kán verhaaltechnisch.

 

1. De geboorte van het speurwerk

Zoals je eerder las gingen de ontwikkelingen op het gebied van psychiatrie en opsporing pijlsnel in het tijdperk van The Alienist. De wetenschap hield zich steeds meer bezig met misdaden: voor het eerst werden uitgebreide autopsies uitgevoerd om de doodsoorzaak vast te stellen. Daarnaast ontdekten slimmeriken dat de vingerafdrukken van ieder mens verschillend waren, waardoor ze langzaam geaccepteerd werden als bewijsmateriaal.

Dit soort praktijken zie je tegenwoordig in zowat alle misdaadseries, en kijkers nemen ze meestal voor lief. In The Alienist maak je de geboorte van de forensische wetenschap live mee! Deze technieken zouden later de basis vormen voor gedegen psychologisch onderzoek naar seriemoordenaars (zoals in Mindhunter), en DNA-onderzoek dat opsporingsdiensten wéér extra mogelijkheden gaf om daders op te sporen.

 

Griezelen met The Alienist

Door de mix van gruwelijke misdaad, historisch drama én een ijzersterke cast is The Alienist het proberen meer dan waard. Meer misdaadthrillers en true crime vind je hier!