The Haunting of Bly Manor

The Haunting of Bly Manor staat sinds vandaag op Netflix en is het vervolg op de geweldige horrorserie The Haunting of Hill House. Het vervolgseizoen lijkt een beetje op de voorganger, maar doet het allemaal nét wat anders. Dit moet je weten voor je begint aan The Haunting of Bly Manor.

The Haunting of Hill House was een enorm succes op Netflix! Een vervallen landhuis, een verknipte familie en tientallen verborgen spoken maakten het dé horrorserie van 2018. Netflix kondigde al vrij snel een vervolg aan, maar Bly Manor doet dingen anders dan Hill House.


5. Bly Manor is géén direct vervolg

De famile Crain stond centraal in The Haunting of Hill House. Nadat moeder Olivia (Carla Gugino) helemaal doordraaide in een spookhuis, hing er een duistere wolk boven de familie. Oudste zoon Steven Crain (Michiel Huisman) verhuisde naar de andere kant van het land, Nell (Victoria Pedretti) herstelde nooit helemaal van de verschrikkelijke gebeurtenissen en Luke (Oliver Jackson-Cohen) verloor zichzelf in drugs. Alle kinderen weten niet meer precies wat er precies gebeurde met hun moeder en daarom zijn ze vervreemd geraakt van hun vader Hugh (Henry Thomas).

De familieproblemen waren enorm bij de Crains, maar hun psychologische trauma’s waren minstens net zo groot! Het was moeilijk te bepalen welke schrikmomenten écht gebeurden en welke uit hun eigen brein afkomstig waren. De show liep (waarschijnlijk) redelijk goed af voor de familie: onuitgesproken zaken werden opgelost én het huis liet de familieleden voortaan met rust.

Article continues after the ad

The Haunting of Bly Manor is de ‘opvolger’ van Hill House, maar het verhaal staat los van de gebeurtenissen uit de voorganger. Het is natuurlijk wél een horrorserie en de psychologische aspecten spelen wederom een grote rol.


4. De cast van Bly Manor

Hoewel de verhalen uit Hill House en Bly Manor geen raakvlakken hebben, heeft het nieuwe seizoen wél gedeeltelijk dezelfde cast. Dat is niet erg gebruikelijk, maar fans van American Horror Story kijken er niet van op. Victoria Pedretti speelt de jonge gouvernante Dani die in een groot landhuis voor een paar kinderen moet zorgen. Hun ouders zijn overleden en hun oom Henry Wingrave (Henry Thomas) heeft maar één voorwaarde: hij wil niets van en over zijn neefje en nichtje horen. Ja, het is een gezellige boel daar in Bly Manor!

De vorige oppas stierf op verdachte wijze en Henry blijft zelf het liefst héél ver van zijn eigen huis. Zijn zakenpartner Peter (Oliver Jackson-Cohen) verdween óók plotseling, maar af en toe wordt hij gezien op het landgoed van Bly Manor. Samen met huishoudster Grace, chefkok Owen en hovenier Jamie probeert Dani te achterhalen wat er speelt in het huis. Kate Siegel, die de paranormaal begaafde Theo Crain speelde in Hill House, keert ook terug, maar haar rol is nog niet bekend.

De kinderen waar Dani op moet letten zijn ook niet helemaal jofel. Het jongetje Miles is om mysterieuze redenen van school gestuurd en zijn zusje Flora is enorm vrolijk, ondanks dat haar oppasser op gruwelijke wijze om het leven kwam. De grote afwezige is helaas Michiel Huisman… Hij keert niet terug in Bly Manor.

 

3. Het verhaal

The Haunting of Bly Manor is losjes gebaseerd op het horrorboek The Turn of the Screw van Henry James. Het verhaal draait om een jonge gouvernante die op een paar kinderen moet passen in een enorm landhuis. Door een reeks vreemde gebeurtenissen raakt ze ervan overtuigd dat het huis ramvol zit met geesten. De kinderen geloven dit en zijn er opvallend cool mee, maar alle volwassenen denken dat ze langzaam doordraaien.

De situatie in het huis wordt steeds enger en dreigender. The Turn of the Screw is trouwens een verwijzing naar duimschroeven (een middeleeuws martelwerktuig) die langzaam maar zeker aangedraaid worden. De nanny wordt meer paranoïde: maar komt dit door de geesten, of ziet ze die juist omdat ze geestelijk niet in orde is?

Het verhaal werd al vaker verfilmd en in series gebruikt. De beste versie tot nu toe is The Innocents, uit 1961 alweer. We zijn benieuwd of Bly Manor hieraan kan tippen.

2. Wat zeggen de recensies?

Over The Haunting of Hill House stonden de neuzen bijna unaniem dezelfde kant op: het is één van de beste horrorseries van de afgelopen jaren. Tot nu toe zijn de meningen over Bly Manor wat meer verdeeld. Het vervolg is minder ‘eng’, in de zin dat het minder schrikmomenten kent. Het psychologische aspect is nóg sterker dan in Hill House, en… dat verdeelt de reacties een beetje.

De nadruk ligt meer op psychologische horror en het duurt vrij lang voor The Haunting of Bly Manor op gang komt (de duimschroef, weet je nog?). Net als in Hill House zitten er in de eerdere afleveringen heel veel verwijzingen naar de gebeurtenissen die later komen. Als je de serie goed vindt, dan loont het zeker om hem twéé keer te kijken.

1. Je kunt wéér spoken spotten!

The Haunting of Hill House zat boordevol verborgen geesten en spoken, die zich verstopten in alle gaten en hoeken. Deze griezels waren één van de redenen dat je (onbewust) nooit op je gemak naar Hill House zat te kijken.

In The Haunting of Bly Manor zitten óók weer een heleboel enge misbaksels, maar oplettende kijkers krijgen in deze reeks ook een bonus. Alle geestverschijningen hebben direct te maken met de verhaallijnen! Als je ze ziet, dan kun je ze herkennen en aan het einde van Bly Manor kun je precies weten waarom je ze ziet. Als… je heel goed oplet!

The Haunting of Bly Manor is vanaf 9 oktober te streamen op Netflix. Mocht je nog méér horror willen checken, dan kun je hier kijken wat er onlangs nog meer verscheen!