We gaan even tegelijk terugkijken naar 2018 én vooruitblikken naar 2019 met een aantal dingen die volgens ons volgend jaar wel even anders mogen.

Wat we minder willen zien: Reality TV-programma’s met BN’ers

Wij begrijpen ook wel dat er nou eenmaal meer mensen naar een reality TV programma kijken als er een blik BN’ers wordt opengerukt, maar we hebben al eerder geroepen dat het misschien een beetje teveel van het goede is geworden.
 

Article continues after the ad

Waar we meer van willen zien: Onbekende Nederlanders

De klinkende overwinning van Boer Jan in Expeditie Robinson laat zien dat er genoeg Onbekende Nederlanders zijn die in korte tijd populairder dan BN’ers kunnen worden als ze daar de kans voor krijgen. Zeker als je in de online reacties ziet hoe geliefd Boer Jan bij de kijkers was, dan zou je denken dat omroepen toch meer van dit soort Onbekende Nederlanders willen ontdekken in plaats van altijd maar weer diezelfde bekende gezichten aan te rukken?

 

Wat we niet meer willen zien: Netflix die gedumpte bioscoopfilms presenteert als ‘A Netflix Original’.

We hebben er al vaker ons beklag over gedaan: de zogeheten ‘Netflix Originals’, die bedoeld waren voor de bioscopen maar door de studio’s uit voorzorg van de hand zijn gedaan. Zodra ze op Netflix verschijnen worden deze titels gepromoot alsof ze heel wat zijn, en in het begin trapten we er nog in ook. Inmiddels weten we wel beter. Wellicht heeft Netflix al door dat dit geen beste strategie is, want de streamingdienst weigerde om Holmes & Watson voor een prikkie van Sony over te nemen.

Wat we wel willen zien: Netflix dat gerenommeerde filmmakers de kans geeft hun ding te doen.

Terwijl Netflix dus aan de ene kant films opkoopt war studio’s geen vertrouwen in hebben, geeft de streamingdienst aan de andere kant ook geld uit om bekende regisseurs films te laten maken met volop artistieke vrijheid. Zo zouden er weinig kans geweest zijn dat de Coen Brothers hun bundeling korte Westernverhalen voor een grote studio hadden kunnen maken, en was het zo goed als uitgesloten dat Gravity-regisseur Alfonso Cuaron bij een grote Hollywoodstudio groen licht zou krijgen voor een ontzettend trage Spaanstalige zwart-wit film over zijn vroegere dienstmeisje. Ook al zijn deze films bepaald niet voor iedereen, het siert Netflix wel dat het hier geld voor over heeft. Martin Scorsese komt in 2019 of 2020 ook eindelijk met The Irishman, zijn misschien wel vier uur durende gangsterepos dat voor iedere grote studio te lang zou zijn.

 

Wat we niet meer willen zien: dat onze favoriete series gecanceld worden door Netflix

Het juichend ontvangen derde seizoen van Daredevil was nog maar net uit, of Netflix kondigde aan met de Marvel-serie te stoppen. Niet omdat die niet goed bekeken werd, maar omdat ze het niet kunnen uitstaan dat Marvel-eigenaar Disney volgend jaar met een eigen streamingdienst komt. “We gaan toch zeker geen reclame meer maken voor de concurrent?!” dachten ze blijkbaar bij The Flix en ook Daredevil ging op de schroothoop der stopgezette series.

Wat we wel willen zien: dat die series vervolgens terugkomen op Disney+

Vooralsnog is het een beetje wishful thinking, maar er gaan geruchten dat Disney+ de stopgezette Marvel-series weer nieuw leven wil inblazen. Dit zou dan echter niet in 2019 zijn, aangezien er ergens nog een regeltje in de contracten staat dat er twee jaar tussen moet zitten. Maar we kunnen dus in de niet al te verre toekomst wellicht Daredevil en misschien ook Heroes for Hire Luke Cage en Iron Fist terugzien op Disney+. Grote trekker van deze nieuwe streamingdienst wordt trouwens de Star Wars-serie The Mandalorian. En als we dan toch over Star Wars bezig zijn…

 

Wat we niet meer willen zien: Matige Star Wars-films

Ook al was Solo: A Star Wars Story best wel oké, we waren ‘em alweer bijna vergeten toen we de bioscoop uitliepen. En dat hoort bij Star Wars niet zo te zijn! De verhalen uit A Galaxy Far, Far Away horen ons te overdonderen?! Zo niet goedschiks (The Force Awakens, Rogue One), dan maar kwaadschiks (The Last Jedi).

Wat we wel willen zien: een grandioos slotakkoord in de vorm van Star Wars: Episode IX

Volgend jaar kunnen Disney en Lucasfilm zich revancheren met Star Wars: Episode IX, door hier een daverend spektakel van te maken dat eindelijk alle vragen uit de nieuwe trilogie beantwoordt. Het is de allerlaatste keer dat we Luke, Leia en Lando zullen zien, dus we hopen dat het iets bijzonders wordt!

Wat we niet meer willen zien: President Trump

Ook al hebben we regelmatig hard kunnen lachen om de fratsen van deze oranje mafkees, nu er echt doden beginnen te vallen en er hals-over-kop levensgevaarlijke beslissingen over buitenlandbeleid worden gemaakt is het wel leuk geweest. Snel impeachen dus maar.

Wat we wel willen zien: American Crime Story: The Trumps

De streken van de witte boorden-crimineel uit het Witte Huis levert wel boeiend materiaal op voor een spannende tv-serie; hoe meer er in de media boven water komt drijven over zijn louche handelspraktijken, hoe meer je je afvraagt hoe hij zo lang mee is weggekomen. De eerste twee seizoenen van American Crime Story, over respectievelijk O.J. Simpson en over Versace-moordenaar Andrew Cunanan (sinds deze week te zien op Netflix!!!), leverde pakkende tv op over waargebeurde misdaden. Over “Agent Orange” en zijn al net zo onbeschaamd graaiende kinderen en handlangers kunnen ze misschien wel meerdere seizoenen vol bizarre waargebeurde vergrijpen vullen!