Jason Statham screaming

Volgende week komt The Meg uit, de Jason Statham film die ook al omschreven wordt als “Stath versus Shark”. Wat hebben we nu al medelijden met de haai, want die maakt natuurlijk geen schijn van kans tegen Jason Statham de brute actie-icoon. Bij wijze van voorpret hier wat leuke weetjes over deze Britse bikkel.

Article continues after the ad

1 - Jason Statham begon als schoonspringer

Je leest het goed, Jason Statham de stoere actieheld is begonnen als schoonspringer. Hij heeft voor Groot-Brittannië meegedaan met de Commonwealth Games, en is een keer 12e geworden op het Wereldkampioenschap schoonspringen. Waarom is Statham hier niet verder meegegaan? Zijn prioriteiten lagen elders. De gespierde jonge Jason Statham kwam op internationale toernooien namelijk nogal wat afleiding tegen: “Ik was namens het Britse team de wereld aan het rondreizen en in bed aan het duiken met Russische meiden”. 

2 - Jason Statham heeft gewerkt als ritselaar en heler

Voordat deze ruwe bolster succesvol werd als model en danser (waarover direct meer) verdiende The Stath nog een tijd de kost als verkoper van spullen die van de vrachtwagen gevallen zijn. Parfum, juwelen, horloges, noem maar op. “Het was niet echt van de vrachtwagen gevallen; iemand duwde het eraf en ik ving het op” zo vertelde Jason Statham eens in de uitzending bij Jay Leno. Ook verkocht Statham allemaal namaakspul, waarbij de norse Engelsman een geweldige babbel ontwikkelde. En zo liet Guy Ritchie hem dan ook auditie doen voor Lock, Stock & Two Smoking Barrels. “Overtuig mij om zo'n nephorloge van je te kopen en je hebt de rol”, zei de regisseur tegen Jason Statham. Een eitje voor deze gehaaide verkoper natuurlijk, en de rest is geschiedenis.

3 - Jason Statham was danser in een paar onwijs foute 90's video's

Begin jaren negentig is Jason Statham nog een tijd model geweest voor onder meer Tommy Hilfiger, Levis en French Connection. Dit modellenwerk leidde vervolgens tot een paar videoclips. En wat voor videoclips! Allereerst was daar in 1993 Comin' On van The Shamen, een house-groep die vooral over drugs zong. Hier zien we Jason Statham ingeolied en wel een jungle-dansje doen gekleed in alleen een Tarzan-slip.

 

Het jaar daarop duikt Jason Statham met zilveren bodypaint op in een video van de gayband Erasure. Kijk, huiver en geniet! Wie na deze video's nog niet genoeg heeft kan hier ook een uitgebreide analyse van de video's lezen van het aan Vice gelinkte Noisey.

 

4 - Jason Statham zakte meerdere keren voor z'n rijbewijs

Je zou denken dat de man die Frank “The Transporter” Martin speelt een geboren talent achter het stuur is, maar dat valt dus tegen. Bij Jay Leno biechtte Jason Statham een keer op dat hij meerdere malen gezakt is voor zijn rijbewijs. Volgens de onverschrokken wegpiraat was dit omdat hij te hard reed. Dat is dan wel weer heel erg Stath. Net zoals dat Jason Statham gewoon met de auto naar zijn examen reed, terwijl hij nog geen rijbewijs had: “Ik reed naar mijn examen, zakte, en reed vervolgens weer naar huis”. Ook is de Brit er op de set van The Italian Job uit geraced door Imperator Furiosa. Jawel, Charlize Theron bleek tijdens de opnames van deze racefilm-remake de stoerste vent achter het stuur. Regelmatig liet de Zuid-Afrikaanse haar collega's Mark Wahlberg en Jason Statham ver achter zich. En dan had de kale bink nog wel training gehad van niemand minder dan Formule 1-coureur Damon Hill!

5 - Jason Statham doet bijna al zijn stunts zelf

Bij een acteur die al zijn stunts zelf doet denk je natuurlijk meteen aan Tom Cruise, maar Jason Statham kan er ook wat van. Zo heeft hij voor de helikopterscène in Crank echt 700 meter boven L.A. gehangen. Hij ging dan weliswaar niet klimmen of klauteren op het toestel zoals Cruise nu doet in Mission Impossible Fallout, maar toch. Voor The Meg is Jason Statham ook echt met zijn bloten handen een reuzenhaai te lijf gegaan. Of misschien hebben we dat laatste zelf verzonnen. The Meg, oftewel “Stath versus Shark” draait vanaf 9 augustus in de bioscopen. Feest!