Na een paar tegenvallende seizoenen heeft de tv-afdeling van Marvel weer een Netflix-voltreffer in handen met het derde seizoen van Daredevil. De eerste aflevering is nog ontzettend traag, maar als de actie eenmaal losbarst is The Devil of Hell's Kitchen niet meer te stoppen. De meestbesproken scène van het seizoen is de bijna elf minuten durende gevangenis-ontsnapping die werkelijk waar uit één lang shot bestaat. In een interview met Vulture hebben Showrunner Erik Oleson en aflevering-regisseur Alex Garcia Lopez verteld hoe ze dit geflikt hebben. Hierbij de grootse WTF-feitjes op een rij:

1 - Het viel niet mee om toestemming te krijgen

Een elf minuten durende scène zou een hele dag aan repetities met zich meebrengen, waar studiobazen niet happig op zouden zijn. Dat kost tenslotte allemaal tijd, en tijd kost geld. “Ik moest iedereen die over de financiën ging bellen om te vertellen dat we een dag lang niet zouden filmen zodat we konden repeteren. Dat zorgde zeker voor wat geagiteerde reacties”, aldus Oleson. Ook de hoge bazen bij Marvel waren niet weg van het idee. Uiteindeljk is het aan het enthousiasme van de crew en van hoofdrolspeler Charlie Cox in het bijzonder te danken dat het er toch van gekomen is.

2 - Een beroemde scène uit Children of Men diende als inspiratie

Garcia Lopez legde zijn cameraman Chris LaVasseur uit dat de scène gefilmd zou moeten worden zoals die fameuze vier minuten durende scène uit Children of Men, die ook uit één lang shot bestaat. LaVasseur moest de hele scène voldoende afstand van Charlie Cox bewaren zodat duidelijk te zien zou zijn dat het echt allemaal één shot is, precies zoals regisseur Alfonso Cuarón zijn cameraman Emmanuel Lubezki instrueerde bij Children of Men.

 

3 - Charlie Cox en zijn stuntman wisselden elkaar af

Bijkomende hindernis was dat er drie brute gevechten in de scène zitten, terwijl Charlie Cox niet al zijn stunts zelf doet. Hoe hebben ze dat opgelost? Door op meerdere momenten in de scène zogeheten “Texas switches” toe te passen, waarbij een acteur ongemerkt het beeld uitrent en zijn stuntman hem vervangt. Omdat de camera niet elke seconde op Matt Murdock is gericht was dit mogelijk.

4 - Overal stonden kopjes nep-bloed voor Charlie Cox om te drinken

Zoals gebruikelijk bij Daredevil krijgt Matt Murdock net zoveel klappen als hij uitdeelt. Gedurende de scène raakt hij steeds erger toegetakeld. Hoe kun je dit echter live doen? Nou gewoon, door op meerdere plekken op de set bekertjes nepbloed neer te zetten. Die moest Charlie als hij even buiten beeld was snel achterover tikken. “Zodra hij gedronken had werd hij weer geslagen waarna hij overal bloed uitspuugde”, zo legt de regisseur uit. Smakelijk!

 

5 - Pas de zevende take stond het er goed op

TV-series hebben strakke draaidagen met weinig tot geen ruimte voor speling. Deze onmogelijke scène moest in één draaidag van twaalf uur er meteen goed opstaan. En eigenlijk hadden ze nog minder tijd, want zelfs stuntmannen kunnen immers niet onbeperkt klappen krijgen en smakken maken: “Het stuntteam zei :‘Je kan dit echt maar vier of vijf keer doen. Daarna kunnen dingen fout gaan als vermoeidheid optreedt. Dan kunnen er echt gewonden vallen’. Dus we hadden maar vier of vijf pogingen om het erop te krijgen” zo vertelt Oleson. De eerste take ging van begin tot eind meteen goed, maar pogingen twee tot en met vier strandden al na drie a vier minuten tijdens het gevecht in de dokterskamer. De zesde take ging lekker, maar uiteindelijk stond het er pas de zevende take goed op. “Aan het eind van die take was er een uitbarsting van vreugde bij de crew dat ze het geflikt hadden”, aldus de showrunner.

 

Daredevil Seizoen 3 is nu te zien op Netflix. Deze gevangenis-scène begint na dik twintig minuten in aflevering 4, getiteld ‘Blindsided’.

Elke week worden er nieuwe titels toegevoegd aan het aanbod van Netflix. Deze titels verschenen afgelopen week op de streamingdienst.

Check eerst of je al helemaal bij bent met de releases van afgelopen week en bekijk ook wat er allemaal nog meer naar Netflix komt in januari.


Films
 

Baazaar

Een intense thriller uit India met Bollywood-allure. Wanneer aandelenhandelaar Rizwan in Mumbai arriveert om met zijn idool Shakun te werken, belandt hij in een schimmige financiële onderwereld. Hij en vriendinnetje Priya zijn opeens niet meer veilig. Geld is vies!
 

Norman

Richard Gere speelt in – houd je vast – Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer een hosselaar die het werk doet dat andere mensen liever laten liggen. Hij praat met iedereen, maakt afspraken en regelt gesprekken met onbereikbare mensen; totdat zijn leven op zijn kop staat. Een politicus met wie hij ooit bevriend was, wordt de premier van Israël.
 

Revenger

Een keiharde actiefilm uit Azië met gruwelijk vette gevechten. Revenger draait om een ex-politieagent die naar een gevangeniseiland gaat om wraak te nemen op de mensen die zijn ouders op brute wijze om het leven brachten.
 


Sebastian Maniscalco: Stay Hungry

Oké, misschien geen speelfilm, maar toch. Ga er maar eens goed voor zitten, dit is misschien wel de meest ontevreden comedian die je ooit gaat zien. Sebastian Maniscalco gaat in zijn stand-upshow Stay Hungry los op alles dat ‘ie maar kan bedenken. Netflix gaat de laatste tijd erg lekker op stand-upcomedians: dit zijn de 8 beste stand-up comedyspecials van 2018.
 

Life

Deze snoeiharde sciencefictionthriller met horrorinvloeden doet niets nieuws, maar tof is ‘ie zeker. Life, over een groep ruimtevaarders die een gevaarlijke nieuwe levensvorm vindt, heeft ook een cast waar je u tegen zegt: Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds én Jake Gyllenhaal, die we recent nog zagen als superschurk Mysterio in de eerste trailer voor Spider-Man: Far From Home.
 

IO

Over de ruimte gesproken: Netflix Original IO, met Anthony Mackie en Margaret Qualley in de hoofdrollen, speelt zich af op een stervende aarde. Sam (Qualley) is één van de laatste overlevenden en probeert om een manier te vinden om de aarde leefbaar te maken. Overlever Micah (Mackie) is op weg naar de allerlaatste shuttle die de aarde verlaat, maar stuit op Sam. Wat gaan de twee doen? Vechten voor de aarde of vluchten?
 


Close

Noomi Rapace speelt de hoofdrol in terrorismethriller Close, óók een Netflix-Original. De ervaren bodyuard Sam (Rapace) moet een jonge erfgename van ‘n steenrijke familie beschermen op reis in het Midden-Oosten. En dat gaat natúúrlijk mis. De twee vrouwen worden gekidnapt en zitten noodgedwongen met elkaar opgescheept. Tijd om keihard terug te slaan!
 

Ray

Een muzikale biopic over het leven van de legendarische rhythm and blues-artiest Ray Charles, die in 2004 overleed, hetzelfde jaar dat deze film uitkwam. Jamie Foxx speelde de hoofdrol en won hiermee de Oscar voor beste acteur.
 

Johnny English

Droogkloot en superspion Johnny English (Rowan Atkinson) rolde in 2018 nog de bios in met Johnny English Strikes Again. Nu kun je ‘m nogmaals zien klungelen want Netfix heeft de voorgaande twee delen online gegooid. Slapstick van het hoogste niveau!
 

Pitch Perfect

Bekijk nóg een keer hoe het allemaal begon voor Beca en haar a capellagroep The Bellas in het eerste deel uit de Pitch Perfect-franchise. Deeltje drie uit 2017 zou eigenlijk het laatste deel zijn, maar Rebel Wilson (Fat Amy) hintte eerder heel subtiel op een vierde deel.
 


Series
 

The Punisher seizoen 2

Bam! Frank Castle knalt je scherm weer overhoop voor het tweede seizoen van The Punisher. Acteur Jon Bernthal ziet er weer lekker grauw uit, Frank krijgt weer gezelschap van ex-bestie Billy Russo (AKA Jigsaw) én moet Amy helpen, een mysterieuze jonge vrouw die bad guys achter zich aan heeft. Waarschijnlijk is dit het laatste dat we van The Punisher zien op Netflix; alle andere Marvel-shows, met uitzondering van Jessica Jones, werden keihard gecanceld.
 


Carmen Sandiego

Netflix giet de populaire educatieve videogamereeks Where in the world is Carmen Sandiego? In een animatie-jasje. Met niemand minder dan Jane the Virgin-superster Gina Rodriguez als dief Carmen. Ook Stranger Things-acteur Finn Wolfhard spreekt ’n stem in. Tof!
 

Grace and Frankie seizoen 5

Jane Fonda en Lily Tomlin maken Netflix weer onveilig in het geniale Grace and Frankie. De twee bazinnen op leeftijd kruipen weer in de ietwat verrimpelde huid van de titelpersonages en voelen in het vijfde seizoen steeds meer ouderdomskwaaltjes- en pijntjes. Toch houdt dat ze niet tegen: Netflix bestelt namelijk gewoon een zesde seizoen!
 

Documentaires
 

Fyre

De grootste anticlimax slash natte scheet ooit, aka het luxueuze muziekfestival Fyre op de Bahama’s in 2017. Deze door rapper Ja Rule mede georganiseerde puinhoop moest op het laatste moment stoppen. Bezoekers betaalden dik voor een kaartje, maar kregen stank voor dank. Duffe tenten, luxe eten dat niet meer bleek dan een fucking boterham met kaas, een tekort aan water en gebrekkige medische zorg. Docu Fyre: The Greatest Party That Never Happened laat zien hoe deze shitshow volledig mislukte.
 


Abducted in Plain Sight

Die true crime-verslaving waar je vanaf wilde komen? Nou, laat die maar even liggen, Netflix dropt gewoon weer een nieuwe! Abducted in Plain Sight volgt een gezin dat ten prooi viel aan de manipulatieve charmes van hun buurman, die de tienerdochter van het gezin ontvoerde. Twee keer! Geen hele serie net als Making A Murderer, maar een puntje van je stoel-docu van ander halfuur.
 

Wekelijks
 

Star Trek: Discovery seizoen 2

Eergisteren konden Amerikanen op CBS al de allereerste aflevering van seizoen 2 zien, maar nu kunnen wij óók weer elke vrijdag een nieuwe Star Trek: Discovery-aflevering zien. Ook de vier korte specials staan op Netflix (kijk bij ‘Trailers en meer’). Benieuwd naar alle Star Trek-vervolgen en spin-offs die nog op de planning staan? Superguide zette de toekomst van Star Trek voor je op een rij.
 


Riverdale kwam deze week terug van een winterbreak. Fans kregen meteen een schokkende gebeurtenis voorgeschoteld: de dood van één van de bekendste personages. Ook een andere show van de Amerikaanse zender The CW keerde terug: Crazy Ex-Girlfriend pakte de draad weer op en gaat nu verder met het vierde seizoen. Een nieuwe aflevering verscheen deze op Netflix. Daarnaast kwamen ook The Good Place, The Flash én Memories of Alhambra met nieuwe episodes.
 

Netflix stoft een oude klassieker af: de creepy cultserie Unsolved Mysteries. En wie kan deze klus dan beter klaren dan de makers van Stranger Things?

Regenjas

De mensen die zijn opgegroeid met Beverly Hills 90210, Rescue 911 en Saved by the Bell, kunnen zich vast ook wel Unsolved Mysteries herinneren. In deze griezelige reportageserie werd iedere week een mysterieuze zaak belicht, die meer vragen opriep dan antwoorden. Dat kon variëren van een schimmige cold case-zaak tot paranormale verschijnselen die maar moeilijk te verklaren waren. De verhalen werden sfeervol in beeld gebracht en prettig aan elkaar gepraat door Robert Stack, een wat griezelige presentator in een net iets te lange regenjas.

 

Succes

De originele reeks liep van 1987 tot 1997 bij de Amerikaanse zender NBC. Sindsdien verschenen er nog enkele nieuwe seizoen en reboots bij andere zenders, maar die wisten het succes van het origineel te evenaren. Maar volgens The Hollywood Reporter gaat Netflix nu twaalf gloednieuwe afleveringen maken. Aan het hoofd van het nieuwe seizoen staan niet alleen de makers van de originele serie, maar ook Stranger Things-producent Shawn Levy. Het is helaas nog een mysterie wanneer de nieuwe afleveringen zullen verschijnen, maar de 90’s kids onder ons hebben weer iets om naar uit te kijken!