His Dark Materials seizoen 2

Het tweede seizoen van de fantasiereeks His Dark Materials staat nu op Ziggo Movies & Series XL. Wij hebben een lijstje met vijf dingen die je moet weten voor je weer in deze magische wereld duikt.

LET OP: er zitten spoilers in het artikel voor wie het eerste seizoen nog niet heeft gezien.

 

1. Waar ging seizoen 1 ook alweer over?

Dust

Even terug naar het eerste seizoen. Het begon allemaal met het meisje Lyra (Dafne Keen), haar beste vriend Roger en haar daemon Pantalaimon, ook wel Pan. Lyra is een groot bewonderaar van haar reislustige oom Lord Asriel Belacqua (James McAvoy), die gelukkig niét doodgaat in de eerste aflevering, want de jonge dame redt hem van een vergiftigd drankje. Lord Asriel vertelt over zijn grootste ontdekking tot nu toe: ‘dust’, een stofje die leidt naar een nieuwe wereld.

Article continues after the ad

Vermiste kinderen

Lyra wil ontzettend graag met haar coole oom op avontuur, maar hij heeft geen tijd voor de jonge dame. Gelukkig is daar een andere ontdekkingsreiziger die het meisje wel mee wil nemen op reis: Marisa Coulter (Ruth Wilson). Voordat ze gaat krijgt ze een zeldzaam kompas mee (die je kent uit de film The Golden Compas) dat altijd het juiste antwoord geeft op een vraag, ook wel de alethiometer genoemd. Ondertussen verdwijnen er steeds meer kinderen uit de stad, waaronder haar beste vriend Roger…

Ingewikkelde familie

Eenmaal op reis komt ze erachter dat haar oom eigenlijk haar vader is en dat haar moeder Marisa is. Ze wordt nieuwsgierig naar meer en komt erachter dat het Magisterium kinderen ontvoert. Dit alles gebeurt om ze los te maken van hun daemon. Het Magisterium denkt namelijk dat ‘dust’ de bron is van zonde en dat alle volwassenen erdoor worden ‘besmet’. Als kinderen en hun daemons gescheiden worden van elkaar en dus niet voor altijd met elkaar verbonden raken, dan worden zij niet besmet met de stof.

Het einde

Lyra ontmoet de Gyptians die ook op zoek zijn naar hun vermiste kinderen. Lee Scoresby (Lin-Manuel Miranda) en een pratende ijsbeer sluiten zich bij het team aan. De vermiste kinderen worden uiteindelijk gered, maar daar stopt Lyra niet. Zij bezoekt haar vader Lord Asriel, de man die niets gelooft van het ‘dust’ verhaal van Marisa. Hij wil ontdekken welke wereld er schuilgaat achter de stof. Om het portaal naar die wereld te openen heeft hij energie nodig, het soort dat je krijgt wanneer je een kind van zijn daemon scheidt. Roger is het slachtoffer van Lyra’s vader. Lord Asriel stapt door het portaal en Lyra volgt hem.

 

2. Waar gaat seizoen twee verder?

De focus ligt dit seizoen op Lyra en Pan, die zijn terechtgekomen in de 'stad in de lucht', genaamd Cittàgazze. Het duo ontmoet Will Parry, die in zijn dimensie ook door een portaal is gegaan en al een aantal dagen op de plek is.

Ondertussen blijft moeder Marisa op zoek naar haar dochter. Ook Lee Scoresby wil de jonge dame vinden en schakelt hierbij de hulp in van John Parry (Andrew Scott).

In het eerste seizoen zagen we al even dat de heksen zich keerden tegen het Magisterium. In seizoen twee zien we hoe het gevecht tussen de twee fronten verdergaat.

 

3. Wie zijn die bekende gezichten?

Veel van de castleden uit seizoen 1 keren terug in het vervolg. His Dark Materials heeft ook een aantal nieuwe bekende acteurs aan de lijst toegevoegd:

  • Andrew Scott – kolonel John Parry, ook wel Will’s vader (Fleabag, Sherlock)
  • Phoebe Waller-Bridge – John Parry’s daemon (Fleabag, Killing Eve)
  • Terence Stamp - Giacomo Paradisi (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert)
  • Simone Kirby – Dr. Mary Malone (Notes on Blindness, Alice Through the Looking Glass)
  • Jade Anouka – Ruta Skadi (Cleaning Up, Last Christmas)
 

4. Ruth Wilson is de ster van seizoen twee

De reden waarom je dit seizoen moet kijken is zeker weer Ruth Wilson. Wat zijn wij blij dat ze ook in het tweede seizoen een (grote) rol heeft gekregen. De actrice, die je kan kennen uit The Affair en Luther, is zoveel meer dan een evil bitch. De volledige recensie over het tweede seizoen lees je hier.

 

5. De toekomst van His Dark Materials

Seizoen twee van His Dark Materials was al aangekondigd voor de eerste uitkwam. Nu is er helaas nog niets zeker over een derde seizoen. Het boek The Subtle Knife vertelt het verhaal van seizoen 2 en de verhalen uit The Amber Spyglass zouden dan in het derde seizoen centraal moeten staan. In principe zou dit het laatste seizoen moeten zijn van de serie, want hier houdt de boekenreeks op. Maar auteur Phillip Pullman heeft ook al twee boeken gepubliceerd in een andere vervolgtrilogie. Als de serie na dit seizoen nog steeds succesvol is, dan zijn we nog lang niet van His Dark Materials af!

His Dark Materials seizoen 2 kijk je nu exclusief op Ziggo Movies & Series XL.