Bioscoopketen Pathé opent deze maand zijn eerste 4DX-zalen. Wij behoorden tot de lucky few die het gisteren mocht testen en dat was op z’n zachtst gezegd een interessante ervaring. Lees en huiver!

THE GOOD

We gaan je het technische geneuzel besparen want 4DX is gewoon vet. Blockbuster-fanaatjes zullen dit ongetwijfeld een waardevolle toevoeging vinden aan hun filmbeleving. Naast wind, water en lichtflitsen, is er stoom, sneeuw (ja, sneeuw), geur, mist en een wiebeldingetje dat op non-seksuele wijze je enkels stimuleert.

Ook de cynicus kan met een gerust hart popcorn vreten. Wie verwacht constant gebombardeerd te worden met hondenweer wordt aangenaam verrast. 30 á 40 procent van de film is aangedikt met 4DX. De effecten zijn daarnaast niet allemaal even heftig. Zelfs na een twee uur durende film kom jij nog fris als priklimonade de zaal uit. Een handdoek heb je niet nodig.

THE GREAT

De bewegende stoelen! Als jouw favoriete bak ruimteschroot een duikvlucht maakt in de nieuwste Star Wars, dan doet de stoel dat ook. Ze zijn op de milliseconde getimed, waardoor het allemaal heel natuurlijk aanvoelt. Een dikke plus!

En gordels? “Gordels zijn niet nodig, het is wetenschappelijk bewezen dat het op deze sterkte onmogelijk is om uit je stoel te vallen”, aldus de man die presentatie gaf. 

THE UGLY

Dan is het toch tijd voor dat onvermijdelijke dieptepuntje. Na een pakkende demo was het tijd voor de film. Star Wars: The Force Awakens werd ingezet, maar na enkele minuten bleef-ie steken. Het probleem werd niet minder en na de vijfde zuchtsalvo vanuit de zaal werd de film opnieuw ingestart. Zonder succes. Ook de tweede keer kapte hij ermee. Een opgelaten Pathé-medewerker kwam ons daarna vertellen dat het einde oefening was. “We hebben de film al een paar keer getest, maar net nu doet-ie het niet”, aldus de Pathé-man. 

Toch een teleurstellende afsluiting van een leuke preview. Kinderziektes zijn bij dit soort grootschalige projecten nagenoeg onvermijdelijk, maar toch hadden we hier een wat positiever verhaal neergepent. Neemt niet weg dat medio december dit probleem ongetwijfeld is opgelost. Heb jij al een 4DX-kaartje aangeschaft, dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken.

DE CONCLUSIE

Uiteindelijk komt het neer op het volgende: is 4DX je zuurverdiende geld en bioscoopbroek waard? Heb je de meerprijs (17,50 excl. 3D-bril) ervoor over, dan gaat 4DX niet tegenvallen, want het voegt zonder twijfel wat toe aan je ervaring. Nu maar hopen dat de bioscoop-goden Pathé wat gunstiger gezind zijn bij de première.

Nicole Kidman Destroyer
Nicole Kidman Destroyer

Vorige maand hadden we al een eerste foto van een onherkenbare Nicole Kidman in de thriller Destroyer, maar in deze eerste trailer weet je pas echt niet wat je ziet. De actrice die er normaal altijd als een parmant botoxpopje bijloopt speelt hier een verweerde aan lager wal geraakte politiedetective.

Drankzuchtige detective
Kidman speelt de verbitterde en drankzuchtige detective Erin Bell. Als zij tijdens een moordzaak ineens wordt gewezen op gebeurtenissen uit haar verleden, komt er van alles boven bij haar boven. Ook Toby Kebbell en Sebastian “The Winter Soldier” Stan zijn in de film te zien.

Veel whiskey en weinig slaap?

Destroyer werd vorige maand juichend ontvangen op het Fimfestival van Toronto en zal vanaf 18 april ook in Nederland te zien zijn. Er zijn nog geen details bekend over wat Nicole gedaan heeft om er zo verrot uit te zien. Christian Bale verklapte onlangs nog dat zijn dieet voor de rol van Dick Cheney bestond uit taart, taart en nog eens taart. Zou Nicole Kidman een strenge kuur van veel whiskey en weinig slaap gevolgd hebben?

 

Doctor Who Jodie Whittaker
Doctor Who Jodie Whittaker

Het blijkt een goed idee te zijn geweest van de makers van Doctor Who om nu eens voor een vrouwelijke Doctor te gaan. De eerste aflevering met Jodie Whittaker in de rol van de buitenaardse dokter heeft in het Verenigd Koninkrijk de hoogste kijkcijfers behaald voor een Doctor Who-aflevering dit millennium. Maar liefst 10,9 miljoen Britse huishoudens hadden de TV ingeschakeld op het eerste avontuur van deze vrouwelijke uitvoering van de alien die zichzelf steeds een nieuwe gedaante aanmeet.


The Woman Who Fell To Earth
Met 10,9 miljoen kijkers verslaat de aflevering met de titel The Woman Who Fell To Earth het record van de best bekeken Doctor Who-episode sinds de serie in 2005 terug is op tv; het vorige record stond op naam van de allereerste reboot-aflevering uit 2005, met Christopher Eccleston als The Doctor. Die trok toen 10,8 miljoen kijkers die nieuwsgierig waren naar de terugkeer van deze alien die toen voor het eerst sinds 1989 weer op de kijkbuis te zien was.


Na twaalf kerels eindelijk een vrouw
Sinds Doctor Who in 1963 begon hebben een dozijn kerels de rol gespeeld van deze buitenaardse Time Lord die zich onterecht als arts uitgeeft. Toen bekend werd dat Jodie Whittaker de dertiende dokter zou worden waren de reacties nogal gemixt. Het was dus afwachten of dit experiment bij het grote publiek in de smaak zou vallen.

Ze lijken bij de BBC trouwens niet razendsnel met hun kijkcijferonderzoek; The Woman Who Fell To Earth werd zondag 07 oktober uitgezonden, da's alweer dik anderhalve week geleden dus. Apart dus dat ze meer dan een week later pas met dit nieuws komen.